9 Μαρ 2013

«Δέκα χρόνια λέγαμε ψέματα για το Κόσοβο»



Οι Σέρβοι εξαπατήθηκαν ότι το Κόσοβο ανήκει τα τελευταία δέκα χρόνια στη Σερβία, σημειώνει σήμερα σε άρθρο του στην εφημερίδα NIN ο πρωθυπουργός της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε μια ιστορική στροφή του Βελιγραδίου στο πλαίσιο των ενταξιακών του διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Η σερβική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ωστόσο βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή πίεση να βελτιώσει τις σχέσεις της με την πρώην επαρχία της ώστε να λάβει το πράσινο φως για ένταξη στην ΕΕ.

Ο κ. Ντάτσιτς, συνεργάτης του θανόντος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου με το ΝΑΤΟ για το ζήτημα του Κοσόβου που βρίσκεται σήμερα σε διαπραγματεύσεις με την αλβανική ηγεσία της χώρας, σημείωσε ότι η Σερβία θα πρέπει επιτέλους «να ορίσει τα πραγματικά σύνορά της».

«Για 10 χρόνια το Κόσοβο αποτελούσε ένα θέμα ταμπού. Κανείς δε μπορούσε να πει επισήμως την αλήθεια», υπογραμμίζει ο κ. Ντάτσιτς στο άρθρο του στην NIN.

«Στο σερβικό λαό λέγονταν παραμύθια και ψέματα ότι το Κόσοβο μας ανήκει», πρόσθεσε.

Σήμερα ωστόσο ο Σέρβος πρόεδρος δεν μπορεί να επισκεφθεί το έδαφος του Κοσόβου, ούτε μπορούν να εισέλθουν εκεί ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, η αστυνομία και ο στρατός της Σερβίας, αναφέρει ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς κάνει επίσης λόγο για «σύνταγμα το οποίο δεν βοηθά καθόλου», καθώς στον καταστατικό χάρτη της Σερβικής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι το Κόσοβο αποτελεί έδαφος της Σερβίας.

Το άρθρο του κ. Ντάτσιτς δημοσιεύεται με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίτζιτς.

Το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και μέχρι τώρα έχει αναγνωριστεί επισήμως από 90 χώρες, είναι αντιμέτωπο στην πραγματικότητα με εθνοτική διαίρεση, μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και του μικρού θύλακα των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

«Ήμουν μέλος της κυβέρνησης, η οποία με πόλεμο προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου. Ίσως, πραγματικά, υπάρχει κάποια δικαιοσύνη στο γεγονός ότι σήμερα είμαι υπεύθυνος για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης», καταλήγει ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

8 Μαρτίου 2013-naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ''ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ'',ΤΩΝ ''ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ'' ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ,ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ.

ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ''ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ'' ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε. ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ''ΑΓΟΡΩΝ'' ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ...ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ...