14 Απρ 2013

Μια "Τροποποίηση Καιρού" για την Ελλάδα.Ζητούμε από τους υπεύθυνους να ανοίξει ο 'φάκελος' τροποποίησης καιρού στην χώρα μας, στην χώρα με το πιο ισορροπημένο -κατά γενική ομολογία- κλίμα σε όλον τον πλανήτη, και να ληθφούν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι φωνές.


“Τροποποίηση καιρού ονομάζεται η σχεδιασμένη επέμβαση του ανθρώπου σε συγκεκριμένα νέφη…Η πιο γνωστή μέθοδος τροποποίησης καιρού είναι η σπορά των νεφών, η οποία εφαρμόζεται για να επιτευχθεί αύξηση βροχής και χιονιού, καταστολή χαλαζιού και διάλυση ομίχλης.”

Εισαγωγή από την έκθεση του ΕΛ.ΓΑ.




Η τροποποίηση καιρού είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες. Μια μέθοδος 'νόμιμη', αλλά... είναι και ηθική; Γιατί το πρώτο δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και το δεύτερο...

Πριν πούμε ο,τιδήποτε πάνω στο θέμα αυτό, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πως δεν θα μιλήσουμε για τους γνωστούς χημικούς αεροψεκασμούς και το HAARP που συμβάλλουν στην χειραγώγηση καιρικών συνθηκών δημιουργώντας πολλές φορές ακραία φαινόμενα, αλλά για την μικρής κλίμακας γεωμηχανική, που ονομάζεται 'Τροποποίηση Καιρού".

Η μέθοδος της ξεκινάει από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα για να προσφέρει τις 'υπηρεσίες' της, κάποια στιγμή 'οπλοποιείται' (πόλεμος Βιετνάμ) κατόπιν απαγορεύεται ως όπλο, αλλά γίνεται θεσμός ως 'βελτιωτικό' του καιρού. Βέβαια... τον τελευταίο καιρό μας έχουν φάει τ' αυτιά για την κλιματική αλλαγή ενώ γίνονται αμέτρητα ντιμπέιτ για το πόσο είναι αληθινή ή κατασκευασμένη για διάφορες σκοπιμότητες, ή πιο είναι το αληθινό της μέγεθος και που πραγματικά οφείλεται. Κι ενώ όλες οι συζητήσεις συνεχίζονται παραλληλα με ακραία φαινόμενα -που εμείς πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά είναι αποτέλεσμα συστημάτων υψηλής τεχνολογίας όπως το HAARP- ουδείς από τους προπαγανδιστές της κλιματικής αλλαγής δεν βάζει το ερώτημα: Βρε μπας και φταίει που τις τελευταίες δεκαετίες παίζουμε με το κλίμα;

Την ερώτηση δεν την βάζουν γιατί ξέρουν την απάντηση... ΝΑΙ! Οι κάθε είδους χειραγώγηση του κλίματος, μικρή ή μεγάλη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη φύση να συνεχίσει την αέναη ισορροπία της...


Τροποποίηση καιρού στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί μα αυξανόμενη πορεία αυτές τις πρακτικές. Τα προγράμματα, τα επίσημα τουλάχιστον που γνωρίζουμε, γίνονται μέσω του ΕΛ.ΓΑ. και σε συνεργασία με την 3Δ Α.Ε. Όπως γράφει η εταιρεία στο ιστολόγιο της: "Η 3Δ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 και αρχικά, η κύρια ενασχόληση της εταιρείας ήταν οι αεροψεκασμοί με αεροπλάνα. Στη συνέχεια και με την αποκόμιση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας καθώς και ιδιόκτητου εξοπλισμού, η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες όπως την τροποποίηση καιρού (...)

ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ...

Σήμερα η 3Δ Α.Ε. παρέχει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών με εξειδίκευση στον τομέα εφαρμογών τροποποίησης καιρού. Είναι ενεργό μέλος του Weather Modification Association (WMA) και συμμετέχει σε προγράμματα τροποποίησης καιρού σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, η 3Δ Α.Ε. συνάπτει, κυρίως, κυβερνητικές συμβάσεις και ασχολείται ενεργά με προγράμματα αύξησης βροχοπτώσεων και καταστολής χαλαζιού από το 1981. Ο συνολικός χρόνος πτήσης κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού από το 1981 έως το 2009 ανέρχεται στις 4.133 ώρες." (Για από εκεί και πέρα δεν έχει στοιχεία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΛ.ΓΑ η περίοδος 2004-2008 σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία στη Θεσσαλία παρουσιάζει αύξηση κατανάλωσης υλικού (ιωδιούχου αργύρου) 215% αύξηση!)

Με πρωτοβουλία του ΟΓΑ άρχισε και η τεχνολογία τροποποίησης καιρού το 1981. Το πρόγραμμα ήταν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα σποράς νεφών με εναέρια μέσα. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ιωδιούχος άργυρος (όχι και τόσο αθώο υλικό) και ξηρός πάγος. Το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας γίνεται σε διάφορες περιοχές, κύρια Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία. Καλύπτει συνολικά εκτάσεις 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,4 εκατ. στρέμματα περίπου στην Κεντρική Ελλάδα.

Όμως πολλά ερωτήματα που γεννιούνται από αυτή τη συνήθεια, όχι μόνο δεν βρίσκουν απάντηση, αλλά βρίσκουν ένα καθεστώς, έναν θεσμό που κανένας δεν ξαναβάζει πάνω στο τραπέζι προς συζήτηση. Μην ξεχνάμε πως και το DTT ήταν κάποτε νόμιμο, αλλά κατόπιν επανεξέτασης απαγορεύτηκε. Μήπως τώρα ήρθε η ώρα και για την καθιερωμένη τροποποίηση καιρού;

Πόσο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα αυτό, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά; Ποια θα ήταν η συμπεριφορά του καιρού αν δεν ψεκαζόταν; Πόσο λιγότερο ή περισσότερο χαλάζι θα έπεφτε; Τι επιπτώσεις έχουμε στο νερό και το ph της γης; Και ποιές οι επιπτώσεις στις γύρω περιοχές από κείνες που δέχονται την 'θεραπεία';

Για την τελευταία ερώτηση, η AllNewz επισκέφτηκε το Διάσελλο, ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι του, που είναι κύρια κτηνοτρόφοι, θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Με το σκεπτικό να διαλύσουν το χαλάζι για την προστασία των αγροτών στον κάμπο (κι εδώ μπαίνουν πολλά ερωτηματικά αν αυτή παρέχεται επιτυχώς και με τι κόστος από κάθε πλευρά) διαλύουν τα σύννεφα από τα ορεινά ή τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές.



Σύμφωνα με το agrotypos.gr τη μέρα που επισκεφτήκαμε το Διάσελλο ήταν και η μέρα έναρξης του Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα. Αναφέρει ακόμα: "Η στατιστική αξιολόγηση του Προγράμματος έδειξε ποσοστά επιτυχίας από 35% έως και 72% στις παραμέτρους, όπως η μέση διάμετρος χαλαζοκόκκου, η κινητική του ενέργεια κ.ά., ενώ η οικονομική αξιολόγηση ότι τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται για ζημιές από χαλάζι στις αγροτικές καλλιέργειες περιορίζονται κατά 58,2% και οι πληγείσες εκτάσεις κατά 30,3%."

Όπως καταλαβαίνετε, μόνο εικασίες μπορούν να χαρακτηριστούν αυτές, αφού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποτέ ποια θα ήταν τα αποτελέσματα, καλύτερα ή χειρότερα, χωρίς τον βομβαρδισμό των νεφών. Επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε, αλλά μπορούμε να υποψιαστούμε, το αποτέλεσμα του νόμου δράση-αντρίδραση σε μια συνεχή τροποποίηση του κλίματος. Και πόσο μας κοστίζει η 'μείωση' της διαμέτρου του χαλαζοκόκκου και πόση θα ήταν η διάμετρος αν δεν κάναμε όλην αυτή την διαδικασία;

Και ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως το κλίμα της Ελλάδας το 1981, πριν ξεκινήσουν ΚΑΘΕ είδους χημικοί αεροψεκασμοί, μικροί ή μεγάλοι, ήταν ομαλότερο με λιγότερες καιρικές εκπλήξεις, χωρίς καν την απαραίτητη υπηρεσία καιρικών φαινομένων που έχουμε τώρα.


Το βίντεο είναι από τον περσινό Μάη. Έντονη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο σε περιοχή που γίνεται το πρόγραμμα. Οι γεωργοί δηλώνουν απλήρωτοι. Οι ψεκαστές...;





Γιώργος Φαραζούλης, ο νέος Ποσειδώνας μας...


Η κύριος Γ. Φαραζούλης, είναι ένας από τους νέους 'θεούς' του Ολύμπου που, όπως είδατε και στο βίντεο, βρίσκεται απέναντι από το Διάσυλλο, ο οποίος κανονίζει που θα βρέξει, πόσο θα βρέξει, γιατί θα βρέξει... Είναι ο διευθυντής Μελετών και Εφαρμογών του ΕΛ.ΓΑ.

Σε άρθρο της θεσσαλικής εφημερίδας Ελευθερία, τον Ιούλιο του 2008, με τίτλο "Βομβαρδίζοντας... τη λειψυδρία!", ο κος Φαραζούλης αναφέρει:

«Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον πραγματικότητα για τον πλανήτη μας. Οι επιπτώσεις τους έχουν αρχίσει σε πολλές περιπτώσεις να επηρεάζουν τις οικονομίες, ιδιαίτερα τις αγροτικές, αρκετών κρατών. Οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους απασχολούν τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται. Ορισμένα κράτη επιλέγουν ή δείχνουν αρχικά να επιλέγουν τη λεγόμενη παθητική αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων φαινομένων, η οποία συνίσταται κυρίως σε διάφορες μορφές οικονομικής στήριξης των πληγέντων. Είναι όμως η λύση αυτή η μόνη ή υπάρχει και ενεργός τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος θα εισάγει την παράμετρο αποτροπή ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου; Ενας συνδυασμός ενεργειών πρόληψης και καταστολής θα πρέπει πλέον να απασχολεί τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές.

Ορισμένα καιρικά φαινόμενα μπορούν να προληφθούν πριν την εμφάνιση τους (π.χ. ξηρασία κ.λπ.).

Δυστυχώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σταδιακά και τη χώρα μας. Για παράδειγμα, οι τελευταίοι χειμώνες διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με όλους τους αντίστοιχους της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας, σε ό,τι αφορά τόσο στη μέση θερμοκρασία (αύξηση) αλλά πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά στο μέσο ύψος βροχής (σαφέστατη μείωση). Οι διαφορές των παραπάνω παραμέτρων από τις μέσες αντίστοιχες κλιματικές τιμές αποδεικνύουν ως ένα βαθμό το ότι και στη χώρα μας οι κλιματικές αλλαγές είναι κατά κάποιο τρόπο πλέον πραγματικότητα. Για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας η αύξηση θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίστοιχη μέση των τελευταίων είκοσι ετών, είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας, να παρατηρείται μία εξαιρετικά πρόωρη ανθοφορία σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δεδομένου ότι ένας συνήθης εαρινός παγετός εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου, είναι σε θέση να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες αυτές. Επίσης το φαινόμενο της φετινής ανομβρίας(μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων) έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα σε πολλές γεωργικές περιοχές της χώρας τα οποία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται να ενταθούν. Η ξηρασία παρά το ότι προς το παρόν τουλάχιστον, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις είναι πολύ πιθανό ο ΕΛΓΑ να κληθεί να καταβάλει για άλλες έμμεσες συνέπειές της, εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά ποσά αποζημιώσεων». (...)

Συνεχίζοντας ο κος Φαραζούλης αναφέρεται τόσο στην αντιμετώπιση της χαλαζόπτωσης όσο και στην δημιουργία βροχής ή χιονιού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η μέθοδος είναι η ίδια για όλες τις περιπτώσεις, σπορά νεφών με ιωδιούχο άργυρο. Προπαγανδίζει και πλασάρει την τροποποίηση καιρού ως το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, κι ενώ το άρθρο στην αρχή΄μιλάει για 'παραγωγή' βροχής, κάπου προς το τέλος λέει την φράση που είναι πιο κοντά στην αλήθεια :

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνιστά μια συμπληρωματική παρέμβαση στο σχεδιασμό της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της διαχείρισης του υδατινού δυναμικού και θα συνδυάζεται με το σύνολο των άλλων δράσεων που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί.."

Γιατί όσοι γνωρίζουν πως γίνεται η τροποποίηση καιρού, γνωρίζουν επίσης πολύ καλά, ότι βροχή και χιόνι δεν γίνεται εκ του μη έχοντος, δηλαδή αν δεν υπάρχει καθόλου υγρασία. Απλά γίνεται μόνο διαχείριση, δηλαδή, το παίρνουμε από δω, το μαζεύουμε εκεί, το διαλύουμε παρά πέρα και νιώθουμε κυρίαρχοι, Ποσειδώνες, ένα πράμα! Όσο για την ανομβρία, διαβάζουμε στο άρθρο "Γεωμηχανική" :

“Το 2001 ήταν χρονιά ανομβρίας. Με Δελτίο Τύπου 16.05.01 το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α. ανακοινώνει πρόγραμμα τεχνητής πρόκλησης βροχής στους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας. Η διάρκειά του ήταν προγραμματισμένη για 1/6 μέχρι 20/7. Οι επόμενες χρονιές που ακολούθησαν ήταν πλούσιες σε πλημμύρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), Αιτία της εναλλαγής των ξηρασιών και πλημμυρών είναι η φυσική διακύμανση του κλίματος ενός τόπου…στη χώρα μας από την εξέταση παρελθόντων ετών, μια μονοετής ξηρασία εκδηλώνεται κάθε 5-10 χρόνια και μια διετής κάθε 25. Το άρθρο συνεχίζει με τα ‘υγιή’ μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση με των δυο εξαιρετικών φαινομένων και τελειώνει λέγοντας, Κι αφού πάρουμε τα παραπάνω μέτρα, ας προετοιμαστούμε να ζήσουμε με τις επιπτώσεις από ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο για το οποίο κανένα μέτρο δεν μπορεί να παρθεί λόγω του μεγάλου κόστους. Στην περίπτωση αυτή ας θεωρήσουμε το τίμημα των επιπτώσεων από μια τέτοια “κλιματική έκπληξη” ως “ενοίκιο” στον όμορφο και φιλόξενο πλανήτη που κατοικούμε.”

Στον νεο-Ποσειδώνα μας, καθώς και σε όλους τους νεο-θεούς (μόνο ο Μαμωνάς είναι ακόμα από τους παλιούς) έχουμε να πούμε τα εξής:


Γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας η χρονιές ανομβρίας δεν είναι συχνές, θα μπορούσαν όλα τα χρήματα αυτά να δωθούν σε υποδομές ώστε το νερό της βροχής να μην πηγαίνει χαμένο και να έχουμε αποθέματα ακόμα και στις δύσκολες περιόδους. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε ο Θεός να βρέξει σε εμφυαλωμένα, γιατί αυτό δεν θα το κάνει ο ίδιος, θα το κάνουν οι εταιρείες ιδιωτικοποίησης του υδάτινου χρυσού μας.

Κανένας - απολύτως κανένας, πλην του Θεού ή της Φύσης (όπως σας βολεύει πείτε το) δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα κορακιάσει και ποιος θα έχει όλο την υδάτινη ευλογία.

Θα θέλαμε να ξέρουμε πόσο είναι και το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας, εκτός από τα 2000 ευρώ που πληρώνουμε ετησίως ως μέλη της Παγκόσμιας οργάνωσης τροποποιητών καιρού. Και με τη λέξη 'κόστος' εννοούμε τόσο το οικονομικό, όσο και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν έχουμε βρει απολύτως καμία μελέτη και αναφορά σχετική στο διαδίκτυο.

Στις 29 Οκτωβρίου 2010 ολοκληρώθηκε στη Ναγκόγια η 10η συνάντηση 193 κρατών που συμμετέχουν στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα. Πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για μορατόριουμ σε κάθε είδους ενέργειες της γεωμηχανικής.Οποιαδήποτε προγράμματα και πειράματα, ιδιωτικά ή δημόσια, με στόχο τη χειραγώγηση της κλίματος του πλανήτη θα θεωρούνται πλέον ως παράβαση της απόφασης του ΟΗΕ. (απόφαση COP 10 X/33).
Σχολιαστές τονίζουν ότι καιρός είναι να συνετιστούν οι κυβερνήσεις και ειδικά των πρωτοπόρων γεω-βιαστών των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Όποιες ενέργειες θα γίνονται πλέον για το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται μόνο με βάση αποφάσεων του ΟΗΕ κι όχι μεμονωμένα. Η τροποποίηση καιρού ΕΙΝΑΙ Γεωμηχανική μικρής κλίμακας και το μορατόριουμ έχει ξεκάθαρη θέση ότι αυτή μπορεί να γίνεται όταν και εφόσον ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ!!!
Στο περιβάλλον, ανήκουν τα παντα: Άνθρωποι, ζώα, φυτά ακόμα και μικροογρανισμοί, νερό, αέρας, έδαφος. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει βλάβη και μόνο βλάβη σε σύγκριση με το 'όφελος' μιας αμφισβητούμενης διαμέτρου του χαλαζόκοκκου!

Ζητούμε από τους υπεύθυνους να ανοίξει ο 'φάκελος' τροποποίησης καιρού στην χώρα μας, στην χώρα με το πιο ισορροπημένο -κατά γενική ομολογία- κλίμα σε όλον τον πλανήτη, και να ληθφούν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι φωνές.

Να ευαισθητοποιηθούν όλες οι πράσινες(?) οργανώσεις, κόμματα κλπ πάνω στο θέμα αυτό. Ο σύλλογος SaveGeaGroup με τον οποίο συνεργαζόμαστε έχει πολλές φορές καταγγείλει αυτές τις πρακτικές και θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος στην συνεχή κακοποίηση του κλίματος. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Όσο για τις 'κλιματικές αλλαγές', κύριε Φραγκούλη και λοιποί θεοί και ημίθεοι, να μην ανοίξουμε τώρα το στόμα μας για το ποιος και τι τις προκαλεί! Τα λέμε από εδώ συνέχεια. Και η συνεχής τροποποίηση καιρού ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΙΤΙΑ!!!

Στην Ελλάδα του μνημονίου που όλα είναι για ξεπούλημα, ή θα πάρουμε μια βαθειά ανάσα να βάλουμε τάξη "εις τα του οίκου" μας, ή παραδίδουμε τα κλειδιά αμαχητί!


Δεύτερη δημοσίευση Απρίλιος 14 2013
Η επιστολή του Προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Κ.Χονδρονάσιου - Διακοπή προγράμματος-δράσης "τροποποίηση καιρού" του ΕΛΓΑ ‏Δημοσιεύτηκε εδώ

Picture

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ : Α.Τ.