Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Ο Nick Dearden αναφέρεται στη διασύνδεση των ιδιωτικοποιήσεων με το δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1980 οι χώρες του Νότου αναγκάζονται να προβούν σε ιδιωτικοποιήσεις για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους κάτω από την κηδεμονία και τις “συμβουλές” του συνήθους ύποπτου από την Ουάσιγκτον, του ΔΝΤ.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Φυσικά γιατί τόσο το χρέος όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις αποσκοπούν μόνο στην κατανομή των πλούτου υπέρ των λίγων.

Έτσι ένα από τα όπλα εναντίον του χρέους είναι ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Στη Σενεγάλη, οι υποσχέσεις για νέες επενδύσεις λόγω των ιδιωτικοποιήσεων ήταν ψεύτικες. Oι υποδομές χειροτερεύσαν στο όνομα του κέρδους. Ούτε όμως το χρέος εξυπηρετήθηκε, καθόσον το κράτος έχανε έσοδα.
Στην Νικαράγουα η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 300 % μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τη δεκαετία του 1990 οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν τεράστια προβλήματα σε 54 χώρες.

Στη Βολιβία συγκροτήθηκε κίνημα κατά των ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα να νικήσει και να φέρει στην εξουσία τον Έβο Μοράλες, τον πρώτο αυτόχθονα πρόεδρο στην ιστορία της Βολιβίας. Αυτό ήταν και το θεμέλιο για να γίνει η Βολιβία η αφετηρία του αγώνα κατά του καπιταλισμού για μια κοινωνία με μια δημοκρατική οικονομία με σκοπό την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του βολιβιανού λαού. Μέχρι τότε απαγορεύονταν να χρησιμοποιούν ακόμα και τον νερό της βροχής σύμφωνα με το νόμο - σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η κρίση χρέους είναι μια πολιτική μάχη μεταξύ του 1% και του 99%.

Οι ιδιωτικοποιήσεις το ίδιο. Το 1% σε καταπιέζει συνέχεια μέχρι που αρνείσαι και δεν αντέχεις. Θα πρέπει να υπομένουμε και άλλο; Στις άλλες χώρες τα κινήματα νίκησαν, οπότε τίποτα δεν είναι αδύνατο αν αγωνιστούμε χωρίς να παραμένουμε να μας σώσουν, γιατί το κύριο ζήτημα δεν είναι το μέγεθος από τα έσοδα, αλλά η ιδιοποίηση του πλούτου από τους λίγους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της 3ης συνάντησης του ICAN στη Θεσσαλονίκη και η εκδήλωση διοργανώθηκε από το “ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ” και το “ICAN”. Η ομιλία μεταφράζεται από τα αγγλικά στα ελληνικά :

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ντοκιμαντέρ παραγωγής INFOWAR για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου.Απλά να προσθέσουμε ότι :
Τα στατιστικά της Ε.Ε. για τις ΔΕΚΟ και την περιουσία του δημοσίου δείχνουν έσοδα στον προϋπολογισμό ποσού 15,1 δις € για το 2011 ή 7 % του ΑΕΠ.
Οι ζημιές φυσικά και δεν ιδιωτικοποιούνται, αλλά καταγράφονται στο δημόσιο χρέος.
Ο ΟΣΕ είχε προμηθευτή την SIEMENS.
Τα χρέη του ΟΣΕ μπορούν να διαγραφούν ως παράνομα, σε περίπτωση που οφείλονται σε μίζες, κακοδιαχείριση ή σε άλλη εγκληματική πράξη.

Γράφει ο Γιώργος Πάσογλου στο Χωρίς Χρέος Χωρίς Ευρώ