16 Οκτ 2013

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΤΡΩΝΕ, ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΙ-ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ- ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ,ΣΗΜΕΡΙΝΟ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ,ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.

 

Στον Άρειο Πάγο το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου






Το νομικό ζήτημα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ...καλείται να λύσει ο Άρειος Πάγος.

Ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ζητεί με έγγραφο του προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, να αποφανθεί για το ζήτημα, πριν από την έναρξη της ανάκρισης, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια άσκοπων ανακριτικών ενεργειών.

Το ζήτημα ανακύπτει με τη Βουλή "της μιας μέρας" που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία».

Ο εποπτεύων αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλοπούλος, θα εισάγει πρόταση για το θέμα στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα εκδόσει βούλευμα με την απόφασή του.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-10-2013 από directNEWS.gr

Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κύριος συντελεστής του μνημονίου, της χρεοκοπίας και της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Ούτως ή άλλως είναι κάτοχος μεγάλης περιουσίας που προέρχεται από μια υπογραφή του Τσολάκογλου... Κανείς δεν θα περίμενε πως θα έδειχνε διαφορετικά συναισθήματα για όσους πεινούν ή πιστεύουν στην εθνική ανεξαρτησία.


ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ :

 

Εισαγγελέας "δένει" τον Γ. Προβόπουλο για την εξαγορά της Proton από τον Λαυρεντιάδη




Πόρισμα - φωτιά για τις ποινικές ευθύνες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, σχετικά με την έγκριση εξαγοράς...

- τον Μάρτιο του 2010 - από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του 31,31% των μετοχών της Proton που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται στα χέρια της 2ης ειδικής ανακρίτριας, η οποία διερευνά την υπόθεση των ύποπτων δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια καλείται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, να διερευνήσει εάν ο Γιώργος Προβόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και αν παραβίασαν την τραπεζική νομοθεσία.

Και τούτο γιατί, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, παρότι οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ, ενέκριναν την εξαγορά της από τον προσωρινά κρατούμενο, σήμερα, επιχειρηματία.

Ειδικότερα, το πόρισμα συνέταξε στις 7 Μαΐου 2013 ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης, μετά από σχετική έγγραφη παραγγελία που έδωσε στις 11 Απριλίου 2013 ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων.

Στις 16 Μαΐου 2013 η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε και περιλαμβάνει έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων, διαβιβάστηκε με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» στην ανακρίτρια του 2ου ειδικού τμήματος, Ιωάννα Χατζάκη, προκειμένου να συσχετιστεί με την κύρια ανάκριση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τα δάνεια της Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του φυγόδικου συνεταίρου του, Πέτρου Κυριακίδη.

Το πόρισμα “τηγανίζει” το διοικητή της ΤτΕ

Το «πόρισμα Καλούδη», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, επισημαίνει τα εξής:

- Στις 29-12-2009 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, με έγγραφό του προς την ΤτΕ, γνωστοποίησε ότι απέκτησε το 31,31% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank, το οποίο μέχρι τότε κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς.

- Αντίστοιχη γνωστοποίηση για την πώληση υπέβαλε, την ίδια ημερομηνία, με επιστολή του και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Η γνωστοποίηση εκλαμβάνεται ως αίτημα, αφού ο νόμος 3601/2007 ορίζει σαφώς, ότι για την απόκτηση ποσοστού ίσου ή μεγαλύτερου από το 5% των τραπεζικών μετοχών απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το 31,31% της Proton στις 31-12-2009, ενώ ο Γ. Προβόπουλος και τα άλλα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της ΤτΕ, ενέκριναν την ενέργεια αυτή τρεις ολόκληρους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 31-3-2010.

Επίσης, μόλις δύο μέρες πριν (29-3-2010) η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ συνέταξε το σχετικό Εισηγητικό Σημείωμα.

Ακόμα, από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, όπως επισημαίνεται στο εισαγγελικό πόρισμα, προέκυψαν τα ακόλουθα:

α) Η αγορά της Proton Bank, κατά τη συνήθη πρακτική του Λ. Λαυρεντιάδη έγινε με δανεικά κεφάλαια.

β) Ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν διέθετε επαρκή προσωπική ρευστότητα, ώστε να καλύψει μελλοντικές ανάγκες ρευστότητας της τράπεζας που αγόρασε.

γ) Το περιεχόμενο της επιστολής του εν λόγω επιχειρηματία προς την ΤτΕ με ημερομηνία 5-2-2010, ότι δεν κατείχε άμεσα ή έμμεσα συμμετοχές σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ήταν γνωστό, ότι μέσω της εταιρείας ΝΕΠ (συμφερόντων του ιδίου και του Πέτρου Κυριακίδη) επιδιδόταν σε πραγματοποίηση μιας σειράς συμμετοχών μικρού ποσοστού και ευρείας διασποράς στο χώρο των ΜΜΕ.

δ) Η δήλωση του Λ. Λαυρεντιάδη, ότι θα υπέβαλε αίτημα για την επενδυτική δραστηριοποίηση του fund «Lamda Partners» με έδρα την Μ. Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού το εν λόγω fund λειτουργούσε από το 2008 χωρίς άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή FSA.

ε) Η μεταφορά των ποσών των δανείων που καταβλήθηκαν για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank έγιναν μέσω λογαριασμών, από τους οποίους δεν υπήρχε λόγος να διέλθουν. Επομένως, εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή έγινε, προκειμένου να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός ο τελικός τους προορισμός.

στ) Η μεταβίβαση της Proton από την Τράπεζα Πειραιώς προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έγινε στην τιμή 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της τιμή ήταν 1.96 ευρώ. Δόθηκε, δηλαδή, “premium” 32 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο αν και καταγράφεται και στο από 29-3-2010 Εισηγητικό Σημείωμα, δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την έγκριση μεταβίβασης από την ΤτΕ.

Καταλήγοντας, ο εισαγγελέας αναφέρει, ότι το έγκλημα της απιστίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, δύναται να τελεσθεί όχι μόνο με θετικές ενέργειες όπως οι προαναφερόμενες, αλλά και με παράληψη, καθότι η ΤτΕ κατά τη διάρκεια ελέγχου λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί την άδεια λειτουργίας του.

Στην προκειμένη περίπτωση, παρότι στο από 29-3-2010 Εισηγητικό Σημείωμα αναφέρεται ως προϋπόθεση αξιολόγησης του Λ. Λαυρεντιάδη ως βασικού μετόχου της Proton, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ στους επόμενους έξι μήνες αυτή δεν έγινε ποτέ, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε κύρωση εκ μέρους της ΤτΕ!

Οι πρωτοφανείς στα παγκόσμια τραπεζικά χρονικά ενέργειες του Γ. Προβόπουλου και της παρέας του - όπως με σαφήνεια περιγράφει ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης - οδήγησαν την Proton Bank τον Οκτώβριο του 2011, να τεθεί σε εκκαθάριση, να διαχωριστεί σε “καλή” και “κακή” και να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με άλλα λόγια, να πληρώσουν τα “σπασμένα” οι φορολογούμενοι πολίτες…

Θα συγκαλύψουν το σκάνδαλο;

Έγκυρες νομικές πηγές ανέφεραν στο directnews.gr, ότι επιχειρείται από πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους να “θαφτεί” η έρευνα του εισαγγελέα Γ. Καλούδη και να μη γίνει καμία ανακριτική ενέργεια σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου και των υπόλοιπων υπευθύνων της ΤτΕ, οι οποίοι κατονομάζονται στο πόρισμά του.

Να συμπεριληφθεί δηλαδή το εισαγγελικό πόρισμα στην κύρια δικογραφία για την «υπόθεση της Proton» που χειρίζεται η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, ως ένα απλό έγγραφο ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα!!!

Κάτι τέτοιο φυσικά, συμπλήρωναν με νόημα οι ίδιες πηγές, θα αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος για όποιον λειτουργό της Δικαιοσύνης το αποτολμήσει, αφού τα στοιχεία για την εμπλοκή της ΤτΕ είναι συντριπτικά και "φωτογραφίζουν" τους ενόχους...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-7-2013 από directNEWS.gr


Μονόδρομο θεωρούν έγκυροι νομικοί κύκλοι τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου...

για άμεση συνέργεια σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από την 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, που διερευνά το σκάνδαλο της Proton.

Το πόρισμα το οποίο συνέταξε και της διαβίβασε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης – μετά από έγγραφη παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη - για τις διαδικασίες πώλησης τον Δεκέμβριο του 2009 της Proton Bank, από την Τράπεζα Πειραιώς στον προσωρινά κρατούμενο σήμερα επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις έκνομες ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ.

Το directnews.gr αποκαλύπτει σήμερα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ολόκληρο το εισαγγελικό πόρισμα, αφού οι Έλληνες πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν από το εισόδημά τους τα εκατοντάδες "χαμένα" εκατομμύρια ευρώ της λεγόμενης «υπόθεση Λαυρεντιάδη».

Ένας ακόμη βασικός λόγος της δημοσιοποίησης του πορίσματος είναι, να τεθεί φραγμός στην προσπάθεια κάποιων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων να διασώσουν με κάθε τρόπο τους υπεύθυνους της ΤτΕ από τις βαρύτατες ποινικές τους ευθύνες. Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα.


Με «κόλπα Μπουρμπούλια» επιχειρούν να διασώσουν τον Προβόπουλο για το σκάνδαλο της Proton! 

 

Σε πανικό βρίσκεται το σάπιο τραπεζικό κατεστημένο μετά τη δικογραφία που σχημάτισε, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Καλούδης...

για το σκάνδαλο της πώλησης στον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη του 31,31% των μετοχών της Proton, το οποίο κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς.

Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι τόσα και τέτοια που σε μία ευνομούμενη πολιτεία θα οδηγούσαν το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και άλλα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών της, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος.

Στη χώρα, ωστόσο, που κυβερνά ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο τα πράγματα επιχειρείται να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά, έτσι ώστε να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες του «συστήματος Προβόπουλου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, έκλεισε άρον - άρον πριν λίγες μέρες τη δικογραφία για την υπόθεση Proton, πετώντας ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων το «πόρισμα Καλούδη»! (διαβάστε εδώ )

Έτσι, χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα κάλεσε ως μάρτυρα μία «εν δυνάμει» κατηγορούμενη - η οποία ήταν πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος - και μόνο μ' αυτήν τη μεθοδευμένη κατάθεση επιχειρήθηκε να "κουκουλωθούν" οι κακουργηματικές ευθύνες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «πόρισμα Καλούδη» ήταν εκείνο που ανάγκασε τον Λ. Λαυρεντιάδη να στείλει - μέσα από τη φυλακή όπου κρατείται - συμπληρωματικό απολογητικό υπόμνημα και για πρώτη φορά να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι με την ίδια λογική, που θεωρείται εκείνος ένοχος, θα πρέπει να καθίσουν μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, αλλά και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που διοικούσαν την Proton πριν την εξαγοράσει ο ίδιος.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε πέντε offshore εταιρείες (HADUS LIMITED, BRATZANO LTD, BEL-GLOBAL INC, NESFIELD SA και PORTE FINANCE LTD) οι οποίες δανειοδοτήθηκαν ως εταιρείες «ειδικού σκοπού», με 170 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και κατά την ανάκριση ποτέ δεν διερευνήθηκε ποια πρόσωπα κρύβονται πίσω απ' αυτές! (διαβάστε εδώ)

Οι αιτιάσεις του έγκλειστου επιχειρηματία φαίνεται ότι θορύβησαν εκείνους που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ολόκληρη η αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν το "μάρμαρο". Έτσι, την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, η 2η ειδική ανακρίτρια αποφάσισε να ολοκληρώσει την ανάκριση, αφήνοντας στο δικαστικό απυρόβλητο πρόσωπα που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα!!!

Θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι τις ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και η περίφημη ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, προκειμένου να καλύψει τους πραγματικά υπαίτιους για το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που ήταν τα τότε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του ΧΑΑ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι συνήγοροι του Λ. Λαυρεντιάδη αρνήθηκαν να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης και κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητώντας τη διενέργεια των απαιτούμενων πρόσθετων ανακριτικών πράξεων.

Παράλληλα, υπέβαλαν και σχετική αναφορά προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, ο οποίος -σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- έχει την ανώτατη διεύθυνση της ανάκρισης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-9-2013 από directNEWS.gr

Συνέλαβαν παράνομα τη διαχειρίστρια του directNEWS.gr


Με διαδικασίες που θυμίζουν σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, συνελήφθη την Τρίτη το μεσημέρι, η διαχειρίστρια της ιστοσελίδας μας...

Δέσποινα Μπρούσαλη, μετά από μήνυση που υπέβαλε η 2η ειδική ανακρίτρια Αθηνών, Ιωάννα Χατζάκη, η οποία χειρίστηκε τη δικογραφία για το σκάνδαλο της Proton Bank.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, αφορά δημοσίευμα του directnews.gr της 19-9-2013, με τίτλο "Με «κόλπα Μπουρμπούλια» επιχειρούν να διασώσουν τον Προβόπουλο για το σκάνδαλο της Proton!" (διαβάστε εδώ).

Η Δέσποινα Μπρούσαλη, η οποία είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος επί 20 χρόνια και μελος της ΕΣΗΕΑ, κλήθηκε το μεσημέρι τηλεφωνικά, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου – με εντολή εισαγγελέα, όπως της είπαν – να εξεταστεί ως μάρτυρας σε προκαταρκτική εξέταση.

Η δημοσιογράφος, ως όφειλε, προσήλθε στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκεί της ανακοινώθηκε ότι συλλαμβάνεται!!!

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία και το απόγευμα της Τρίτης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος την παρέμπεμψε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Παράλληλα - μετά από αίτημα των δικηγόρων της - έδωσε εντολή να κληθεί η κα Χατζάκη, προκειμένου να καταθέσει στη δίκη που θα γίνει την Τετάρτη. Στο μεταξύ, η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-9-2013 από directNEWS.gr



Ο έλεγχος της δικαιοσύνης είναι το ζητούμενο για έναν τύραννο ή έναν κατακτητή ή έναν απλό λακέ κάποιου κατακτητή, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν έχει συμφέρον να εκτίθεται καθημερινά στα θύματά του. Ενός φασίστα, ο οποίος θέλει να "κρυφτεί" πίσω από μηχανισμούς, οι οποίοι θεωρητικά δεν του ανήκουν, ενώ πρακτικά τούς ελέγχει απόλυτα. Στόχος του είναι ν' απαλλαχθεί από τη "φθορά" της μόνιμης και καθημερινής "τριβής" με το θύμα του. Να φέρνει τον πολίτη απέναντι στους μηχανισμούς του δικού του κράτους. Στους μηχανισμούς, τους οποίους, ακόμα κι όταν δεν τους φοβάται, απλά έχει μάθει να τους σέβεται πάση θυσία.

Οι φασίστες, που πάντα κυβερνούσαν την Ελλάδα, όλα αυτά τα γνώριζαν. Είτε αυτοί ήταν Βαυαροί, είτε Ναζί, είτε Δανοί βασιλείς, είτε Χουντικοί, είτε "εθνάρχες", είτε αποστάτες, όλοι τα ίδια έκαναν. Ποτέ δεν πείραξαν στο ελάχιστο τον μηχανισμό της δικαιοσύνης. Ό,τι πέτυχαν οι Βαυαροί στην εποχή του απόλυτου "σκότους", δεν πειράχθηκε ποτέ κι από κανέναν. Ποτέ δεν αντικατέστησαν κανέναν με κάποιον άλλο. Καμία πολιτική αλλαγή δεν γινόταν το αίτιο να "ξηλωθούν" πρόσωπα της δικαστικής εξουσίας και ν' αντικατασταθούν με κάποια νέα πρόσωπα. Στην Ελλάδα, όποια ιδεολογία κι αν κυβερνούσε, οι δικαστές δεν άλλαζαν. Ούτε καν νέα πρόσωπα …υποτίθεται "ομοϊδεατών".
Δεν χρειαζόταν τέτοια αλλαγή.

Πάντα οι δικαστές ήταν ομοϊδεάτες αυτών που αναλάμβαναν την εξουσία, γιατί πάντα αυτοί οι δεύτεροι ήταν φασίστες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό, το οποίο βλέπει κάποιος με μια ματιά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Οι ξένοι κατακτητές, είτε έμπαιναν είτε έβγαιναν, δεν επηρέαζαν τη δικαστική εξουσία. Οι θρόνοι έπεφταν, οι Χούντες ανέβαιναν …και πάλι δεν επηρέαζαν τη δικαστική εξουσία. Όλοι φρόντιζαν να δώσουν αυξήσεις στους εν ενεργεία δικαστικούς, για να κάνουν "καλά" τη δουλειά τους. Αρκεί οι δικαστικοί να αναγνώριζαν το νέο "αφεντικό" και να το υπηρετούσαν …όπως κι έκαναν πάντα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ Π.ΤΡΑΊΆΝΟΥ