Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης : ''Προκλητική ασυλία των «επωνύμων», όταν βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης''

Η Δικαιοσύνη και η...''δημοκρατία'' των εκπτώσεων.Προκλητική ασυλία των «επωνύμων», όταν βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, κατήγγειλε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Δεν είπε τίποτα παραπάνω από αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στην κοινωνία. «Πέφτω πάντα πάνω σε ένα τείχος από απαλλακτικά βουλεύματα», δήλωσε ο Λ. Ρακιντζής, εγείροντας με τον πλέον επίσημο τρόπο σοβαρό ζήτημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα. Το κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Το θέμα της διακριτικής μεταχείρισης είναι κρίσιμο, ιδιαίτερακατά την παρούσα περίοδο, που το αίτημα της κοινωνίας για πραγματική κάθαρση είναι επιτακτικό. Οταν οι επώνυμοι περιβάλλονται από αδιαπέραστο πέπλο προστασίας, πώς μπορεί η χώρα να γυρίσει σελίδα προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο; Δεν μπορεί οι «επώνυμοι» να μη δικάζονται όπως κάθε πολίτης -καμία ανοχή σε κρυφούς και φανερούς προστάτες!


Η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας. Δεν χωρούν εκπτώσεις κατά βούληση, πόσω μάλλον στους ισχυρούς. Τέτοιες πρακτικές και τέτοια παραδείγματα δίνουν λαβές σε όσους καταφέρονται κατά της Δημοκρατίας και εκμεταλλεύονται τα φασιστικά μορφώματα. Και είναι τώρα η ώρα των δικαστικών λειτουργών να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στο πρόβλημα, χωρίς μισόλογα και χωρίς φόβο. Να σπάσει κάθε απόστημα! Είναι χρέος απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα.


Η ίδια η Βουλή δεν αποτελεί εξαίρεση παρόμοιων πρακτικών. Ο κ. Ρακιντζής δεν μάσησε τα λόγια του και ενώπιον της επιτροπής του Κοινοβουλίου έφερε παραδείγματα. Για άτυπες δαπάνες ΟΤΑ, που αν και θεωρήθηκαν παράνομες, ακολούθησαν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για να τις χρίσουν νόμιμες. Κατά την ίδια πρακτική, δόθηκε αμνηστία σε διοικήσεις των ΔΕΚΟ.


Κατήγγειλε επί της ουσίας ότι η Βουλή λειτουργεί ως πλυντήριο. Ξεπλένει παρανομίες και απαλλάσσει κατόπιν εορτής τους εκλεκτούς των κομμάτων, που διορίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες. Ροκανίζουν σιωπηρά και κατ' εξακολούθησιν την αξιοπιστία του έτερου πυλώνα της Δημοκρατίας, της νομοθετικής εξουσίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.


Δικαιοσύνη και Δημοκρατία δεν αποτελούν αφηρημένες έννοιες. Λειτουργούν υπό προϋποθέσεις, που δεν μπορεί να ακυρώνονται από μεθοδεύσεις. Χρειάζεται Δικαιοσύνη για όλους, για πραγματική Δημοκρατία. Πρακτικές που πριονίζουν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας έφεραν τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση. Και καμιά οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο, όσο οι ίδιες πρακτικές συνεχίζονται.


Πηγή: enet.gr


...ΠΕΡΙ...ΤΗΣ ΠΟΛΥΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΔΩ

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ : Α.Τ.