Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Σε σύνολο 496.702 μακροχρόνια ανέργων, που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, το επίδομα που έχει θεσπιστεί γι' αυτή την πολύ ειδική κατηγορία πολιτών το έλαβαν μέσα στο 2014 μόλις 36.000 άτομα! Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω επίδομα, που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα, χορηγήθηκε μόλις στο 7,24% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων

Η πιο ακατάλληλη περίοδος για να επισημανθεί σε οποιονδήποτε πολιτικό ένα μείζον κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα είναι η προεκλογική. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, ο πολιτικός να ισχυριστεί ότι δεν έχει κατά νου να αντιμετωπίσει το ζήτημα έμπρακτα, άμεσα, καίρια. Η πείρα των Ελλήνων δείχνει προς την αντίθετη -από τα λόγια των πολιτευτών- κατεύθυνση.

Οι υποψήφιοι υπόσχονται είτε τα πάντα σε όλους είτε τα καλύτερα στους περισσοτέρους. Στο τέλος, γίνεται εκείνο που επιθυμούν οι ισχυροί ή ό,τι επιφέρουν η αδιαφορία, η ανικανότητα και η ιδιοτέλεια των διαχειριστών της εκτελεστικής εξουσίας.

Τρανή απόδειξη των προαναφερθέντων είναι η παντελής έλλειψη μέριμνας για τους μακροχρόνια ανέργους και τα αποκαρδιωτικά στατιστικά στοιχεία για την κατάστασή τους, που αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε άρθρο της:

«Σε σύνολο 496.702 μακροχρόνια ανέργων, που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, το επίδομα που έχει θεσπιστεί γι' αυτή την πολύ ειδική κατηγορία πολιτών το έλαβαν μέσα στο 2014 μόλις 36.000 άτομα! Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω επίδομα, που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα, χορηγήθηκε μόλις στο 7,24% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων».


Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια και με τις... ευλογίες του κράτους, στην απόλυτη εξαθλίωση. Ανθρωποι που θα έπρεπε να λάβουν, δίχως καθυστερήσεις, σημαντική βοήθεια για να μην καταντήσουν παρίες εξωθούνται στη μετανάστευση, στην παραβατικότητα, στην κατάθλιψη και σε όσα συνεπάγονται τα παραπάνω.

Επιπλέον, οι ιθύνοντες, υποκρινόμενοι ότι δεν κατανοούν τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζουν, δεν έχουν αλλάξει, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, το καθεστώς και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους και αποκλείονται από αυτό εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν διαβεί για τα καλά το κατώφλι της φτώχειας.