Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Δείπνο Βαρουφάκη-Γκουρία την Τρίτη με «μενού» 10 μεταρρυθμίσεις

Του Κωστή Πλάντζου

Τις 10 μεταρρυθμίσεις-"έκπληξη" που θέλει να προτείνει η ελληνική πλευρά στους ευρωπαίους, θα συζητήσουν το βράδυ της Τρίτης ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, που καταφτάνει το βράδυ στη χώρα μας, για να συναντήσει την Τετάρτη το πρωί (ημέρα του κρίσιμου Γιούρογκρουπ και παραμονή της Συνόδου Κορυφής) τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη μάλιστα ότι αναμένει από τον κύριο Γκουρία και ... την τεχνογνωσία του, ως πρώην υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, για τις «βέλτιστες πρακτικές» που ακολούθησε για να περιορίσει δραστικά το χρέος της χώρας του.

Η συνάντηση με τον κύριο Βαρουφάκη όμως αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει το 30% των πιο «σκληρών» από τα τελευταία μέτρα του Μνημονίου, με 10 μεταρρυθμίσεις δικής της επιλογής που θα περιληφθούν στο «νέο συμβόλαιο" με τους δανειστές.

Ωστόσο ο κύριος Γκουρία και ο ΟΟΣΑ έχουν βάλει τη «σφραγίδα» τους και στην περιβόητη «εργαλειοθήκη» των μεταρρυθμίσεων που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, όπως η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, των φαρμακείων, της πώλησης φρέσκου γάλακτος κλπ.

Μία μέρα όμως πριν την άφιξη Γκουρία στην Αθήνα, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την Έκθεση για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας (Going for Growth) στην οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, εστιάζοντας μάλιστα στην αγορά εργασίας!

Ο Οργανισμός μάλιστα υπεραμύνεται των αλλαγών που έγιναν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές- συστήνοντας την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και αξιολόγηση υπαλλήλων στο Δημόσιο, βάσει ατομικών στόχων.


ΠΗΓΗ


ΦΩΤΟ:Α.Τ.