Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο Kαραμανλής και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που δεν “είδε” κανείς…Nα ποιά κυβέρνηση και πότε έδωσε τα κόκκινα δάνεια.

Ο Kαραμανλής και το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που δεν “είδε” κανείς…


H κυβέρνηση Καραμανλή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα μνημόνια που ήλθαν στην Ελλάδα. Έφερε σε τόσο άσχημο χάλι την οικονομία της Ελλάδας, που η χώρα δεν μπορούσε να το αντέξει.

Δικαιολογημένη η απουσία Καραμανλή απο τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις γενικώς. Απόλυτα κατανοητό, ότι κρύβεται απο το φώς της επικαιρότητας. Τί να πεί; Τί έργο να παρουσιάσει; Kαι αυτό για τον Ρωσικό αγωγό που θα έφτανε στην Αλξανδρούπολη, που του προσάπτεται ως θετικό, δεν έχει να κάνει με τα Ελληνικά συμφέροντα. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα που μπορεί να έχει δικό της φυσικό αέριο δεν πρέπει να εισάγει απο μια άλλη. Η Τουρκία σε ένα χρόνο θα πουλάει το φυσικό αέριο που έχει βρεί στη Δυτική Θράκη. Το φυσικό αέριο στην Επανωμή, ποιός το έκλεισε; Γιατί οι Έλληνες επειχειρηματίες ψάχνουν για φυσικό αέριο σε άλλες χώρες όταν το έχουν στη πόρτα τους; To 20% ΦΠΑ φοβούνται; Ο Βαρδινογιάννης γιατί μιλάει για “fair play” και όχι για “fair pay of taxes”;

Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται απο θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Παραγωγή και εξαγωγές σημαίνουν ανάπτυξη. Επι Σημίτη λίγο και κυρίως επι Καραμανλή το εμπορικό ισοζύγιο άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο αρνητικό μέχρι που έφτασε στον πάτο. Έκτοτε είτε λόγω βελτίωσης των δημοσιονομικών απο το μνημόνιο είτε λόγω φτώχειας, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο συνεχώς μειώνεται κάτι που θα ήταν υπέρ της ανάπτυξης αν αυξανόταν ταυτόχρονα η παραγωγή της χώρας, κάτι που δεν έγινε.

Σε ένα έλεγχο για τον υπολογισμό του “επονείδιστου” χρέους ή για το “πώς η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια” και ο Καραμανλής και οι υπουργοί του πρέπει να κληθούν οπωσδήποτε να καταθέσουν προσωπικά σαν μάρτυρες.

Eπι Σαμαρά και Βενιζέλου όπως παρατηρείτε, υπάρχει μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και στο τέλος σταθεροποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η παραγωγή της χώρας ή ότι ο κόσμος ζεί καλύτερα. Είναι αποτέλεσμα της μείωσης του GDP. Η χώρα δεν παράγει ούτε πινέζες. Όπως έχω πεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα οι δείκτες θα καλυτερεύουν όχι όμως και η διαβίωση.

Η Ελλάδα εισάγει πάρα πολλά προιόντα εκ των οποίων 34% είναι πετρελαιοειδή (οι εφοπλιστές δεν φορολογούνται ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ), 14% μηχανήματα, 13% χημικά. Τα κράτη απο τα οποία εισάγονται τα περισσότερα αγαθά είναι η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιταλία και η Γαλλία. Εξισορροπημένο είναι το εμπόριο με τη Τουρκία, τη Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και τα ΗΑΕ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι εξαγωγές τον Μάιο του 2014 έφτασαν τα 2250 εκ. ευρώ έναντι 2450 εκ. ευρώ του 2013. Μείωση σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένας δείκτης που πρέπει να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης γιατί αποτελεί ένα μέτρο της ανάπτυξης.Nα ποιά κυβέρνηση και πότε έδωσε τα κόκκινα δάνεια
Σε λογιστικό έλεγχο του χρέους προχωράει η Βουλή αλλά από το 2009 και μετά! Δώρον άδωρον, αφού το χρέος άρχισε να αυξάνει απο τη μεταπολίτευση (1973) και μετά. Στο ανωτέρω γράφημα φαίνεται ότι το χρέος αυξήθηκε υπερβολικά απο το 2001 και μετά. Τα 8 χρόνια που δεν θέλει η Βουλή να ελέγξει κρύβουν το “θησαυρό” ή ένα μεγάλο μέρος απο το “θησαυρό”.

Πληροφορίες για όλα τα έτη τυπικά θα πρέπει να υπάρχουν και μπορεί κανείς να πάει στον Γεωργίου που είναι ακόμη στη θέση του στην ΕΛΣΤΑΤ και να τα παραλάβει. Αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες, το “πώς”, το “πού”, το “ποιοί” και το “γιατί”. Ήδη, ο κ.Σταθάκης έχει δηλώσει ότι το “επωνείδιστο” χρέος είναι μόνο 5%! Δεν μας είπε όμως απο πότε το μετράει και ούτε πως το ξέρει. Ένας οικονομικός εισαγγελέας θα μπορούσε να τον βοηθήσει να θυμηθεί...

Ένας σωστός λογιστικός έλεγχος του χρέους πρέπει να ξεκινήσει απο τη μεταπολίτευση (1973) και μετά. Ένας πλήρης έλεγχος δεν μπορεί να κρατήσει πάνω απο 2-3 μήνες. Υποτίθεται ότι τα στοιχεία ακόμη υπάρχουν. Μήπως κάηκαν οι αποδείξεις όταν πήρε φωτιά το υπουργείο Οικονομικών; Ένας οικονομικός εισαγγελέας θα μπορούσε να το εξετάσει.


Ειδικά επι Καραμανλή η Ελλάδα ανέλαβε πολλά χρέη που ξετίναξαν τη χώρα παρέχοντας τεράστια δάνεια στο ιδιωτικό κομμάτι της οικονομίας (δέστε στο γραφικό, πότε και επι ποιάς κυρίως κυβέρνησης δόθηκαν τα περισσότερα δάνεια). 80 δις ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια.

Οι πιθανές ενοχές για τη συσσώρευση του χρέους ακουμπούν όλο το πολιτικό σύστημα αφού χρέος δεν είναι μόνο αυτό που δημιουργήθηκε χάρη στα κόκκινα δάνεια. Η Βουλή προσφέρει προστασία στους ενόχους εντός και εκτός Ελλάδας επιλέγοντας να γίνει λογιστικός έλεγχος μόνο απο το 2009 και μετά.

Περνούν τον λαό για κρετίνο στο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;


ΠΗΓΗ
ΣΥΖΕΥΞΗ/ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ:Α.Τ.