21 Μαρ 2015

Μνημονιακή αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Έως και 3 1, 8 % αύξηση με εντολή της Ε.Ε. Ο Λαφαζάνης κάνει τον "Κινέζο", η ΔΕΗ υποστηρίζει τους "επενδυτές"




Ομάδα "Τοίχος"


Αναδρομικές αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου θα βάλει η ΔΕΗ στα τιμολόγια αφού η εντολή είχε δοθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πέρασε με ΦΕΚ με τη νέα κυβέρνηση και όλα αυτά για να μπορούν να πληρωθούν οι "παραγωγοί" Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αντιρρυπαντική πολιτική της Ε.Ε.

Ο Λαφαζάνης δηλώνει έξαλλος με αυτή την απόφαση, την οποία υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε αν και γνώριζε όλα τα οικονομικά δικαιώματα που πήραν άρον-άρον οι υπάλληλοι της ΔΕΗ από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ πήρε την εξουσία.

Η Ε.Ε επιβάλλει αυξήσεις μέσω ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι θα ακυρώσει αυτή την απόφαση αλλά αυτό δεν είναι εφικτό εφόσον η απόφαση της Ρ.Α.Ε. στηρίζεται σε κοινοτική οδηγία της Ε.Ε. Εκτός του ό,τι πρέπει να πληρωθούν όσοι έχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ε.Ε επιβάλλει σε όλα τα μέλη-κράτη να καλύπτουν το κόστος ενίσχυσης των βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

Η Ε.Ε, δηλαδή επιβάλλει να πληρωθεί από τις τσέπες των πολιτών η διαφορά που προκύπτει από τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπου δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να ικανοποιήσει την ΔΕΗ, τους επενδυτές και την Ε.Ε νομοθέτησε το νέο έμμεσο χαράτσι της ΔΕΗ στις 31/12/2014 αλλά το ΦΕΚ δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου του 2015. Η νέα κυβέρνηση λοιπόν, ακολουθώντας τους κανόνες της Ε.Ε είναι υποχρεωμένη να βάλει σε ισχύ το νέο χαράτσι το οποίο θα πάρει από τις τσέπες των φορολογούμενων, μόνο για το 2015, τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για τις τσέπες επενδυτών που άλωσαν την Ελλάδα με φωτοβολταϊκά, μικρά φράγματα και αιολικά πάρα.

Το Μνημόνιο δεν καταργήθηκε ποτέ

Όσο και να θέλει ο κύριος Λαφαζάνης να παίξει τον ρόλο του λαϊκού πολιτικού αυτό δεν γίνεται όταν πρέπει να ακολουθήσεις τους κανόνες του μεγάλου αφεντικού που δεν είναι άλλη από την Ε.Ε, την οποία η κυβέρνησή του στηρίζει μέχρι θανάτου.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι αυτή είναι μια "απαράδεκτη μνημονιακή απόφαση" αλλά μέχρι στιγμής δεν κάνει τίποτε για να την ακυρώσει.

Πώς να ακυρωθεί μια μνημονιακή απόφαση όταν δεν έχει καταργηθεί το Μνημόνιο;

Όσο για την ΔΕΗ και τις συντεχνίες που για το επίδομα τροφείου θα πάρουν από τους Έλληνες 30 εκατ. ευρώ ως "κατακτημένο" δικαίωμα τους, υπάρχει μία ανακοίνωση που διαχωρίζει την θέση της Δημόσιας Επιχείρησης από το σύνολο του ελληνικού λαού που δήθεν η περιουσία της ΔΕΗ είναι δική του: "Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση της ΡΑΕ και να πληρωθούν οι προβλεπόμενοι από τη Νομοθεσία (σημ: Μνημονιακή) οι δικαιούχοι των ΑΠΕ".

ΠΗΓΗ