Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Αίμα στην αρένα

Η ιστορία τής μεταπολεμικής Ελλάδας
είναι η ιστορία των γενιών της...

...από τους "δωσίλογους" της μεταπολεμικής γενιάς,
στους "ψευδοεπαναστάτες" τής γενιάς τού Πολυτεχνείου
και από εκεί στους "επιτυχόντες" τής γενιάς των Πανελληνίων Εξετάσεων.Η γενιά η οποία γεννήθηκε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου ήταν μια βασανισμένη γενιά. Ήταν μια γενιά, η οποία μέσα σε συνθήκες ορφάνιας έδωσε τη μάχη τής επιβίωσης μέσα σε ερείπια ...Μια γενιά, η οποία μάτωσε από έναν Εμφύλιο, που - λόγω ηλικίας - δεν καταλάβαινε, αλλά στην κυριολεξία τρομοκρατήθηκε από τις τρομερές συνέπειές του ...Μια γενιά, η οποία δεν μορφώθηκε συστηματικά, γιατί στα χρόνια που έπρεπε να πηγαίνει σχολείο αυτή πολεμούσε για την επιβίωση, είτε γιατί είχε έναν στρατό Κατοχής απέναντί της είτε γιατί έτρεχε να κρυφτεί από τη λαίλαπα του Εμφυλίου ...Μια γενιά, η οποία δεν είχε τα χρήματα να σπουδάσει και δεν γνώρισε ποτέ την έννοια της αξιοκρατίας.

Φυσικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι αξιότεροι και οι εξυπνότεροι Έλληνες εκείνης της γενιάς να οδηγηθούν στο "Πανεπιστήμιο" του δρόμου και το σύστημα εξουσίας να στελεχωθεί μόνον από τους έχοντες και τους κατέχοντες. Αυτή η γενιά Ελλήνων - μέσα σε μια υπόδουλη Ελλάδα, η οποία ήταν κανονικό προτεκτοράτο των Δυτικών - απομονώθηκε συστηματικά από κάθε έννοια εξουσίας. Όπως συμβαίνει με τις κανονικές αποικίες, το σύνολο της εξουσίας το διαχειρίζονταν χαφιέδες των ξένων ...Διορισμένοι ηγέτες από τους Αμερικανούς ή από το Παλάτι.

  Η εξουσία, δηλαδή, αυτήν τη γενιά δεν την αφορούσε καν. Αυτή η γενιά εργαζόταν σκληρά για την πρόοδό της και την εξουσία στα χρόνια της τη διαχειρίζονταν επαγγελματίες εξουσιαστές ...Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Μητσοτάκηδες και το κακό συναπάντημα. Ακόμα και οι "εχθροί" τους - τύπου Φλωράκηδες και Κίρκοι - ήταν "κατασκευασμένοι" από τα ίδια κέντρα εξουσίας. Κανένας άλλος δεν είχε πρόσβαση στην εξουσία. Ο λαός ψήφιζε αποκλειστικά ό,τι του έβαζαν μπροστά του οι πρεσβείες...


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ