Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Η NSA εκμεταλλευόταν την Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND.Η BND βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους υπουργούς και επιχειρήσεις, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από το γερμανικό κοινοβούλιο.-------Πώς η Γερμανία παρακολουθεί τους Έλληνες μέσω Internet...

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας BND φέρεται να κατασκόπευε Ευρωπαίους πολιτικούς και επιχειρήσεις κατ'εντολή της NSA για πάνω από μια δεκαετία.

Το Der Spiegel αναφέρει ότι για χρόνια η NSA συνεργαζόταν με τους ομολόγους της, στην Γερμανία συλλέγοντας δεδομένα από χιλιάδες στόχους.

Οι Γερμανοί κυβερνο-κατάσκοποι τροφοδοτούσαν αυτά τα δεδομένα στα δικά τους συστήματα επιτήρησης. Οι αναφορές που δημιουργούταν αξιολογούνταν από την BND πριν τα διαθέσουν πίσω στην NSA.

Σε πρακτικό επίπεδο, φαίνεται ότι η BND είχε πρόσβαση και παρακολουθούσε το Internet Exchange Point DE-CIX της Φρανκφούρτης, τουλάχιστον από το 2009.

Τα αποτελέσματα αυτών των μαζικών παρακολουθήσεων μεταβιβαζόταν, εν μέρει τουλάχιστον, στους Αμερικανούς ως μέρος μιας συλλογικής συμφωνίας που υπήρχε μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

Στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν Ευρωπαίοι πολιτικοί και ευρωπαϊκές εταιρείες αεροδιαστημικής και άμυνας, όπως τις European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) και Eurocopter.


Όλα καλά με την κατασκοπευτική συνεργασία μέχρι στιγμής.

Οι εργαζόμενοι στην BND συνέλεγαν δεδομένα από αυτούς τους παράξενους στόχους, (που δεν είχαν να κάνουν τίποτα με αυτούς που είχαν αναφερθεί στη διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας που υπεγράφη το 2002) χωρίς να διαμαρτύρονται, τουλάχιστον μέχρι το 2008. Η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας είχε σαν στόχο να συγκεντρωθούν οι προσπάθειες των δύο υπηρεσιών για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Ωστόσο, μόνο όταν ήρθαν στην δημοσιότητα οι αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013 η Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να αμφισβητεί την πρακτική, η οποία είχε περισσότερο ένα προφίλ οικονομικής κατασκοπείας.

Υπολογίζεται ότι γύρω στα 800.000 επιλεγμένα αιτήματα πέρασαν από την NSA στην BND συνολικά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Ένας εσωτερικός ανιχνευτής μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 2.000 από αυτά τα αιτήματα κατασκοπείας ήταν αντίθετα με τα γερμανικά ή ευρύτερα τα συμφέροντα της ΕΕ.

Η BND βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους υπουργούς και επιχειρήσεις, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Διοίκηση της BND δεν μετέφερε τα ευρήματα της υπηρεσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, ζητώντας απλά από την NSA να μην φιλτράρει τα αιτήματα που ενδεχομένως ήταν αντίθετα με τα γερμανικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Μόλις το γερμανικό κοινοβούλιο πληροφορήθηκε για τις δράσεις της NSA, η BND κλήθηκε να επανεξετάσει τα στοιχεία της, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περίπου 40.000 στόχοι στρέφονταν εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ και της Γερμανίας.

Η έκθεση που εξέδωσε η BND για τις πρακτικές που ακολουθούσαν προκάλεσε και πάλι μια τεράστια πολιτική διαμάχη για την κατασκοπεία στη Γερμανία, όπως αναφέρει το De Welt.

Η διαμάχη κινδυνεύει να τορπιλίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Η Γερμανία είναι ακόμη στη διαδικασία της επούλωσης των πληγών της από τις αποκαλύψεις του προηγούμενου έτους, που ανέφεραν μαζικές παρακολουθήσεις Γερμανών πολιτών από την NSA, και υποκλοπές δεδομένων από το κινητό της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel.

ΠΗΓΗ
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ:Α.Τ.


Πώς η Γερμανία παρακολουθεί τους Έλληνες μέσω Internet


Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω internet από την Ελλάδα παρακολουθεί η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ».

Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της BND, πραγματοποιούνται γενικά για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους.

Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο καθώς είναι γερμανός πολίτης.

Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται αναφέρεται και η Ελλάδα. 

Ο εν λόγω κατάλογος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο «Τηλεπικοινωνίες-σχέσεις». Στη λίστα πέρα από την Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμα 195 χώρες και τοποθεσίες, τις επικοινωνίες των οποίων φέρεται ότι παρακολουθεί από τον Απρίλιο του 2010.

Τα εν λόγω έγγραφα διατέθηκαν στην εφημερίδα από πηγή στη Γερμανία στο πλαίσιο των ερευνών για τις μαζικές υποκλοπές δεδομένων παγκοσμίως. Όπως προκύπτει, πέρα από τη δράση 111 εκ των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στο παιχνίδι των μαζικών παρακολουθήσεων των χρηστών του ίντερνετ έχουν μπει δυναμικά και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND «λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών». Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν «ξένα στοιχεία» με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Αυτό βέβαια επιτρέπεται να το κάνουν μόνο σε γερμανικό έδαφος.

Στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο μνημονεύεται στη μελέτη, αναφέρεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ κοντά στο Μόναχο.

Οι ελληνικές εταιρείες


Από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» προκύπτει ότι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 550 μέλη-πελάτες του DE-CIX: οι Forthnet, OTEGlobe, και η κυπριακή CYTA, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.

Ο πρώτος από την Ελλάδα που ήρθε σε συμφωνία με τον DE-CIX ήταν η OTEGlobe στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από τα έγγαφα που προσκόμισε η BND στο δικαστήριο δεν γίνεται γνωστό αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνταν από το 2005 που υπογράφηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου-ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες από τον Απρίλιο του 2010 και μετά.

Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2011, η Forthnet ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον DE-CIX. όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίου Τύπου, ο γερμανικός υπερκόμβος παρείχε τότε διασύνδεση ιντερνέτ σε περισσότερες από 45 χώρες. Η κυπριακή CYT προχώρησε σε συμφωνία με τον DE-CIX μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2014.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο η Forthnet απάντησε σε ερωτήματα που απηύθυνε η εφημερίδα στις τρεις εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. «Η Forthnet υιοθετώντας πλήρως τις εντολές της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα λειτουργίας του δικτύου της για την ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Πέρα από τις 3 εταιρείες αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, με τον DE-CIX συνεργάζοντια επίσης κολοσσοί του ίντερνετ, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που παρε΄χουν τις υπηρεσίες τους και σε έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται το facebook, και το twitter, η Microsoft, η Verisign, το Yahoo!, η Amazon, το LinkedIn, το Ebay η Deutsche Telecom και άλλοι.

news247.gr

ΕΡΕΥΝΑ/ΣΥΜΠΤΥΞΗ : Α.Τ.