Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Ερμηνεύοντας και προβλέποντας μερικούς μακροοικονομικούς δείκτες

H παρούσα κυβέρνηση δεν είναι ικανή να κάνει διαπραγμάτευση.

Oύτε η προηγούμενη. Αυτοί όλοι στο τέλος θα πάνε φυλακή.
Aς δούμε μερικά διαγράμματα. Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται πόσο θα μειωθεί το Ελληνικό AEΠ το χρόνο που έρχεται ανα πολίτη (χωρίς μετανάστες). Το 2016 αναμένεται να φτάσει τα 12,000 ευρώ το άτομο. Θα υπάρξει δηλαδή μείωση 47% απο το σωτήριο έτος που πρωθυπουργός ήταν ο περίφημος Τσακαμπουχέσα.Σε αυτό το διάγραμμα βλέπετε τη μεταβολή που αναμένετσι στη φορολόγηση του ειοοδήματος προσώπων στατιστικά. Καμμία μεταβολή. Το πιθανότερο θα υπάρξει αύξηση.


Σε αυτό το διάγραμμα βλέπετε την αναμενόμενη πτώση του αριθμού αυτών που πληρώνονται ακόμη εν Ελλάδι (παραγωγικά δεν το βλέπω). Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρξουν απολύσεις γύρω στο 10%. Μην ακούτε τη κυβέρνηση τι λέει. Μπορεί να παίρνουν χασισάκι και να ονειρεύονται τα χταπόδια ανάποδα. Δεν ξέρω.

Τις τελευταίες ημέρες, η Κυβέρνηση των Αρουραίων με τη Τρόικα προσπαθούν να αλλάξουν αυτές τις μακροοικονομικές παραμέτρους απελευθερώντας τις συμβάσεις και μειώνοντας τα ημερομίσθια, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας πλήν του ΑΕΠ που θα πέσει.

Θα γίνει χαμός. Αφού λεφτά για καφέ δεν θα υπάρχουν και στον Έλληνα άμα κόψεις το φραπέ θα κάνει επανάσταση, τότε αναγκαστικά η κυβέρνηση θα το γυρίσει στο τσάμικο (ξεπούλημα ασημικών). Κόκκινες σημαίες δωρεάν.


O δείκτης CPI (Consumer Price Index) διαμορφώνεται απο το επίπεδο των τιμών στην αγορά απο προιόντα και υπηρεσίες. Με αυτόν εκτιμάται το πως μεταβάλλεται το κόστος ζωής. Όπως παρατηρείτε ο CPI της Ελλάδας οδεύει πρός αύξηση, λογικό αφού παραγωγή η Ελλάδα δεν έχει και ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει..


Εδώ παρατηρείτε τη καταστροφή στο εμπορικό ισoζύγιο της Ελλάδας μετά τη καταστροφή της βιομηχανικής της παραγωγής και τη μετατροπή του ΣΕΒ σε σύλλογο εταιρειών κάθε είδους για να πέφτει λεφτό απο τα προγράμματα της ΕΕ. Πέραν του ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας είναι μόνιμα αρνητικό μειώνοντας το ΑΕΠ, φαίνεται ότι θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των εξαγωγών ή αύξηση των εισαγωγών.

Θα παίζουμε με τα μπλουζάκια, τις σαλατίτσες και τις μαλακιούλες στα Συνέδρια;

Οι Αρουραίοι των Λαγουμιών κρατούν ακόμη ψηλά τις τιμές στις εισαγωγές καυσίμων (ενέργεια) για να μη στενοχωρηθούν τα αφεντικά τους αυτοί που οικονομούν απο τις μεταφορές και δεν πληρώνουν φόρους με την ανοχή της Αριστεράς του “Κ”, όπως και τα προνόμια ορισμένων εργαζομένων σε διάφορες ΔΕΚΟ του λαού. Παρατηρείστε την αύξηση της διαφοράς του εμπορικού ισοζυγίου κατά 45% μετά τρείς μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (υπουργός, ο γνωστός διεθνώς για το IQ του που το ζηλεύουν όλοι, αυτός που διαψεύδει αυτοδιαψευδόμενος βοηθειά σας).


Φυσικά αναμένεται και περαιτέρω αύξηση του Χρέους πρός το ΑΕΠ (Debt/GDP). Θα φτάσει στο 180% το 2016. Συγχαρητήρια.

Για ποιά βιωσιμότητα του χρέους μιλούν στη κυβέρνηση, όταν τα 160 δις ευρώ σε swaps που ήδη έχουν γίνουν 400 δις ευρώ μέσα απο την επάρατη Τράπεζα Ανάπτυξης και Ξεπουλήματος Ασημικών σε καλές τιμές;


Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
ΠΗΓΗ