Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Εκλογές ή Δημοψήφισμα; Ευρώ ή Δραχμή; Γιατί έχει δημιουργηθεί το χάος στην Ελληνική οικονομία και γιατί παραμένει

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Ψεύτες και ταπεινωμένες δεν είναι μόνο οι δεξιοί


Η ηλιθιότητα θα νικήσει τη βλακεία;Ένα κύκλωμα δεν έχει ποτέ αρχή και τέλος, παρά μόνο συνέχεια…


Υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμφωνία και ότι παραμονή στη ευρωζώνη (στο ευρώ) σημαίνει:

 1. νέο μνημόνιο (αφού το δημοσιονομικό σύμφωνο για την Ελλάδα που υπέγραψε ο Παπαδήμος θα διαρκέσει για χρόνια)
 2. αποδοχή του επονείδιστου χρέους (Βαρουφάκης και Παυλόπουλος το επιβεβαίωσαν λέγοντας ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της στο διηνεκές)
 3. νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις (πλήν της φορολόγησης των εφοπλιστών και της προστασίας των προνομίων τους)
 4. αμνησία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα (υφαρπαγή ψήφου, αφού για μνημόνιο υπάρχει δέσμευση να υπάρχει απο κάθε κυβέρνηση της χώρας λόγω του δημοσιονομικού συμφώνου, για το οποίο το ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάνει ΓΑΡΓΑΡΑ)

μπαίνει εύλογα το ερώτημα, “Εκλογές ή Δημοψήφισμα;”.

Δημοψήφισμα σημαίνει αυτονομιμοποίηση της παραμονής της κυβέρνησης των Νέων Ψευτών και Αιώνια Διαπραγματευομένων στην εξουσία. Αυτό δεν το δικαιούται η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου, όπως και δεν δικαιούται να κωλυσιεργεί με τις αποφάσεις της για να πετύχει δήθεν ένα καλύτερο μνημόνιο, που αναγκαστικά χρειάζεται σύμφωνα με τις απόψεις των αφεντικών τους για να επιβιώσει η χώρα.

Σε ένα δημοψήφισμα σημασία έχει :


 1. ο τρόπος και ο αριθμός με τον οποίων θα διατυπωθούν τα ερωτήματα ή οι ομάδες ερωτημάτων
 2. ο τρόπος που θα γίνει η ερμηνεία τους (αθροιστικά ή αποκλειστικά)

Εκλογές σημαίνει ένα νέο συμβόλαιο με το λαό, σε νέες βάσεις ρεαλιστικές δεν θα το έλεγα αφού όλα τα κόμματα είναι μια παρέα όπου ο ένας διορίζει τα “παιδιά” και τα “ανήψια” του άλλου. Οι Εκλογές όμως είναι η σωστότερη λύση και αυτή πρέπει να προκριθεί. (*Σημ.blog:με σκοπό τη διαιώνιση του συστήματος που,μεθοδευμένα,μας οδήγησε σ'αυτό το χάος;;...)

H θέση μου στο ερώτημα “ευρώ ή δραχμή” έχει να κάνει περισσότερo με την ύπαρξη ενός σχεδίου που πρέπει να μελετηθεί και να εφαρμοσθεί σε κάθε περίπτωση. Λύσεις υπάρχουν και στη μια επιλογή και στην άλλη. Ο διαχειριστής δεν υπάρχει.

Βελούδινα διαζύγια με την Ευρωζώνη δεν μπορούν να υπάρξουν. Μη σας παραπληροφορούν.


Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα του ELA αλλά θα το κάνει όταν δεν πληρώνεται…Επιστρέφοντας στη πράξη, απο τη μιά έχουμε τους Νέους Ψεύτες και απο την άλλη τους Παλαιούς Ψεύτες που γλύφονται πάλι για εξουσία. Οποιαδήποτε επιλογή να κάνουν και να σας επιδείξουν για να διαλέξετε όλα τα κόμματα σε ένα δημοψήφισμα ή σε εκλογές θα είναι λάθος.

Τι κάνουμε;

 • αυξάνουμε τη πληροφόρηση και στιγματίζουμε τη καθημερινή παραπληροφόρηση
 • συγκεντρωνόμαστε σε θέματα προτεραιότητας και ουσίας, δεν ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα
 • παρουσιάζουμε απο τα ΜΜΕ (όσα δίνουν μικρόφωνο) όσο το δυνατό περισσότερες εναλλακτικές λύσεις (οι συντονιστές αυτών των συζητήσεων δεν υπάρχουν και όταν προσπάθησα κάτι, βρήκα κόμπλεξ κατωτερότητας, σημαιάκια και κατεβασμένα βρακιά)
 • μιλάμε για ρήτρες ασφαλείας και για μονομερή μέτρα που απο χρόνια θα έπρεπε να λαμβάνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις για να προστατεύσουν την Ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουν ανάπτυξη (και εδώ υπάρχει έλλειψη στο κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό καθότι με ανακυκλωμένα και με ποινικό μητρώο υλικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι νέο, εκτός αν καεί το σύστημα)
 • μιλάμε για τις φούσκες που δημιουργούνται έντεχνα στην Ελληνική οικονομία (πτώση και άνοδος της αξίας της γής, πλαστικό νόμισμα, SWAPS απο τιτλοποιήσεις ιδιωτικής και κρατικής περιουσίας χάριν της επιβίωσης των Ταμείων τα οποία όλες οι κυβερνήσεις άδειασαν μέχρι και τη τελευταία κοκ. Η κυβέρνηση θα χρειασθεί νέες χρηματοδοτήσεις για να ξαναγεμίσει Ταμεία και Τράπεζες. Οι χρηματοδοτήσεις όμως δεν πρέπει να προέρχονται απο δάνεια και SWAPS αλλά απο την αύξηση της παραγωγής και τη σωστή φορολόγηση όλων χωρίς διακρίσεις, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει και που πλέον αποτελεί προδοσία τόσο μεγάλη όσο η απεμπώληση εθνικού εδάφους, βλέπε ΑΟΖ την οποία δεν οριοθετεί για να μη γίνεται έλεγχος στα λαθραία που κυκλοφορούν στη θάλασα της Ανατολικής Μεσογείου).
 • μιλάμε για λύσεις που προωθούν τη φτηνή ενέργεια και τη προστασία του περιβάλλοντος

Δυστυχώς, η κυβέρνηση με προξέρχουσα την Αριστερή Πλατφόρμα πού έχει ήδη ακουμπήσει τα φτερά της στο πάτωμα σαν κότα τελευταίας διαλογής:

 • προχωράει σιγανά στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που έχουν ήδη υπογραφεί, ανεξάρτητα του ξεκαρφώματος που της προσφέρουν με “επιθέσεις” πολλά ΜΜΕ
 • διορίζει στελέχη απο τα κιβώτια των εφοπλιστών (για τα λαθραία δεν έχει ακόμη κινηθεί) σε θέσεις στις οποίες θέλουν να ελέγχουν
 • προετοιμάζει μελλοντικά συγκυβέρνηση με τη ΝΔ έχοντας στις τάξεις της όλο το παλαιό ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι η διαπλοκή μόνο αυτό που διαφαίνεται αλλά και η πλήρης ασυδοσία και το αίσθημα ανασφάλειας που παραμένει και αυξάνει, παράμετροι καλά ελεγχόμενες και σωστά σχεδιασμένες ώστε οι λύσεις να απομακρύνονται και μελλοντικοί ηγέτες να φεύγουν σε ανώτερες ποιοτικά κοινωνίες. Λύσεις εκ των έξω που να μπορούν να εφαρμοσθούν απο τους μέσα δεν μπορούν να υπάρξουν. Ο ερχομός του Καποδίστρια αποτελεί την τρανότερη απόδειξη, αν και αυτός είχε στήριξη εκ των έξω όπως και ο Κολοκοτρώνης.

Πιστεύω ότι οι ανάγκες παράγουν τις λύσεις. Η σωστή πληρόφορηση αναδεικνύει τις ανάγκες όταν δεν λειτουργεί σαν θόρυβος. Ο χρόνος είναι λίγος. Ο αριθμός των επιλογών θα μειώνεται. Στο τέλος μια μόνο λύση θα υπάρξει. Aυτή που θα στηρίζεται στην αλήθεια. Το ψέμμα σιγά-σιγά θα σβύννει γρήγορα. Το ξύλο θα πέσει στο τέλος εκεί που χρειάζεται χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ειδοποίηση.


Γιατί έχει δημιουργηθεί το χάος στην Ελληνική οικονομία και γιατί παραμένει

Μακροοικονομία και Ροή Χρήματος


Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα στη Μακροοικονομική για να αντιληφθείτε το έγκλημα που επι χρόνια συντελείται στην Ελληνική Οικονομία. Αυτό το έγκλημα με τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται. Αυτό απο μόνο του δείχνει ότι απο πίσω υπάρχει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που επροωθείτο και ενισχύετο διαχρονικά μέσα απο τις αλλαγές στις κυβερνήσεις που πέρασαν, αποδεικνύοντας ότι όλοι ήταν και είναι παρέα.

Στο διάγραμμα μπορείτε να παρατηρήσετε τη ροή του χρήματος σε μια οικονομία. Η διαφοροποίηση αυτού του διαγράμματος μπορεί να αλλάξει και τη πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Κανένας οικονομολόγος σε ΜΜΕ δεν έδωσε ποτέ βάση και δεν ανέλυσε δημόσια τη σημασία μιας ισορροπημένης ροής χρήματος στο παραπάνω “κύκλωμα”, όπως και στην εξυγίανσή του. Θα θυμάστε, ότι καμμία στατιστική καταγραφή και έλεγχοι δεν γινόντουσαν και δεν γίνονται σωστά πουθενά ακόμη και τώρα απο καμμία κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δείχνει διεθνή εξάρτηση και διαπλοκή.

Παραοικονομία και κατάλωση παρανόμως κρατικού ή εθνικού πλούτου


Παρατηρείστε, ότι η παραοικονομία μπορεί να δημιουργεί και δημιουργεί επι δεκαετίες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στα δημοσιονομικά (βλέπετε κίτρινο περίγραμμα) αλλά και σε όλη την Ελληνική οικονομία, αφού παραμένει εκτός ελέγχου.

Η έλλειψη παραγωγής και η ανυπαραξία προίόντων για εξαγωγή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο τραύμα που αυξάνει τα συμπτώματα θανάτου της Ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού συστήματος, που τροφοδοτεί και διατηρεί αυτή τη κατάσταση σήψης, αντενέργειας, διαπλοκής και ψυχολογικής φθοράς για να τρώει σαν τη βδέλα το αίμα του φορέα (Ελληνικός λαός) με τους ολιγάρχες των οποίων τη διατήρηση προνομίων ευνοεί.

Παρατηρείστε και πώς μπλοκαρίστηκε η εύρυθμη λειτουργία της ροής του χρήματος απο τη δημιουργία και συνεχή παρουσία των κόκκινων δανείων, για τα οποία δεν τιμωρείται κανένας.

Στο διάγραμμα, “Αγορές Συντελεστών Παραγωγής” είναι ό,τι χρησμοποιείται στη παραγωγή εμπορικών προϊόντων, όπως η γή (ξηρά, θάλασσα, αέρας, ήλιος, ορυκτά, ΑΟΖ), το ανθρώπινο δυναμικό (ποιότητα, ποσότητα, οργάνωση, γνώσεις, οξυδέρκεια, εμπειρία), το κεφάλαιο που χρειάζεται και τέλος η επιχειρηματικότητα (ιδέες, διαχείριση, τεχνολογία, R&D, υποδομές κλπ).

H Ελλάδα και σε αυτό κουτσαίνει. Δεν διαθέτει τέτοιες αγορές. Δεν είναι μόνο τα κεφάλαια που χρειάζονται στην Ελληνική οικονομία αλλά και οι επιλογές που πρέπει να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις, που δυστυχώς εξαρτώνται απ τη τεχνολογία και τις υποδομές, θέματα στα οποία η Ελλάδα χωλαίνει, θέματα στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει την ανταγωνιστικότητα των άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Μόνο με δάνεια και την αρχαία αίγλη της Ακρόπολης θα προσπαθεί να υποκαθιστά όλα όσα λείπουν επειδή στην εξουσία οι μπούφοι και τα “φτηνά” ,είναι η πλειοψηφία.

Μη εντυπωσιάζεστε απο πολιτικές ατάκες, που αναφέρονται σαν “επανεκκινήσεις της οικονομίας”. Καμμία απο αυτές δεν έχει δυνατότητα επιβίωσης και δεν θα επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που τίποτα δεν είναι δημιουργημένο σε σωστή βάση και με βάση όσα κατά ελάχιστο μπορείτε να αντιληφθείτε απο το παραπάνω κύκλωμα λειτουργίας μιας οικονομίας, που συμπεριλαμβάνει και το θέμα συντήρηση και το θέμα εύρυθμη λειτουργία και το θέμα εξέλιξη.

Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης. Χωρίς “Tools” η ΕλλάδαΠαρατηρείστε στο σχήμα της κορυφής, ότι τα δημοσιονομικά αποτελούν μόνο ένα μέρος του προβλήματος της Ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει πολύς δρόμος και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη για να προχωρήσει σε αλλαγές που θα επιλύσουν τη κρίση τοπικά και συνολικά. Το άσχημο είναι ότι στην Ελλάδα οι διαχειριστές είναι για πέταμα ενώ στην Ευρωζώνη αλλά και στο IMF επιμένουν να συνεργάζονται(?) με τα πολιτικά τσιμέντα τρίτης διαλογής της Ελλάδας.

Ο Χατζηδάκης και ο Λαφαζάνης στα υπ. Ανάπτυξης! Ο Σαμαράς της Πίτσας και ο Τσίπρας των Ακατέργαστων Τούβλων Πρωθυπουργός. Ο Καμμένος στο Άμυνας. Επιλογές για γέλια. Ορατότης μηδέν.

Απο ευγένεια προς τη φύση δεν θα αναφερθώ στο θέμα Θεοδωράκης σαν εναλλακτική λύση και στο πόσο πιστευτές είναι οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές ανά χώρα.

Ορισμός του ΑΕΠ (GDP)


Ενδιαφέρον είναι να γνωρίζετε και τί ορίζεται ως ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ) μιας χώρας. Στο εξωτερικό σε κάποιες χώρες τα παιδιά διδάσκονται για το ΑΕΠ, την ΑΟΖ και τα θαλάσσια ποτάμια στο δημοτικό αντί για το πώς φτειάχνεται ο φραπές, που διδάσκεται στην Ελλάδα…

Το GDP μιας χώρας (Gross Domestic Product) ή ΑΕΠ ορίζεται σε πρώτη προσέγγιση απο τη σχέση:


όπου C είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, Ι είναι οι επενδύσεις, G είναι οι κρατικές προμήθειες απο προιόντα και υπηρεσίες, EΧ είναι οι εξαγωγές σε άλλες χώρες και IM είναι οι εισαγωγές απο άλλες χώρες. Αν το GDP αναφέρεται μόνο στους πολίτες μιας χώρας, τότε το GDP λέγεται GNP (Gross National Product) ή στα Ελληνικά “Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν”.

Σκεφτείτε, να πέφτουν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου που είναι ένα εισαγόμενο προιόν και στην Ελλάδα οι τιμές επι μήνες να μη πέφτουν. Αντιλαμβάνεστε πόσο κακό είναι αυτό για το Ελληνικό ΑΕΠ. Tο μικραίνoυν, αφού οι φόροι παραμένουν οι ίδιοι.

ΑΕΠ και λάθος επιλογές


Παρατηρείστε στον προηγούμενο τύπο το ρόλο των επενδύσεων, τη σημασία της μη εξαγωγής των κερδών απο τις επενδύσεις στο εξωτερικό (για το θέμα αυτό έχω μιλήσει επανηλειμμένα), το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης παραγωγής προιόντων και υπηρεσιών απο την Ελλάδα που να εξάγονται (για το θέμα αυτό έχω μιλήσει επανηλειμμένα), το λάθος να θεωρείται ως νίκη μόνο η εύρεση δανείων και η χρήση τους σε ψηφοθηρικές αντί διαχρονικά παραγωγικές διαδικασίες. Η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει γιατί θα πέσει πολύ ξύλο όταν θα πέσει το σύνθημα

Παρατηρείστε το ρόλο του ΑΕΠ στο παραπάνω διάγραμμα. Δεν είναι η απόλυτη λύση η αύξησή του για την οικονομία της χώρας αλλά ένας μόνο παράγοντας. Η Μακροικονομική διεθνώς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Στην Ελλάδα βέβαια επικρατούν άλλα standards

Παρατηρείστε ότι για να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, οι μισθοί (ανάλογη αύξηση δαπανών) και να μειωθούν οι εισαγωγές. Υπάρχουν και άλλα κόλπα…

Δημοσιονομικό σύμφωνο ανάπτυξης βασισμένο σε περιορισμένες παραμέτρους και μνημόνια για τη πλάκα


Ήταν εγκληματική η στήριξη και υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου απο τον Καθηγητή Παπαδήμο με βάση “τα δάνεια μιας χώρας της Ευρωζώνης να είναι στο 60% του ΑΕΠ” για να μπαίνουν αυτές σε μνημόνιο. Δεν μπορείς να απομονώνσεις ένα κλάδο της οικονομίας και να ξεχνάς τους υπόλοιπους. Θα έπρεπε σαν Καθηγητής να το γνωρίζει. Ίσως να έλειπε στο σχετικό μάθημα. Δεν μπορώ να φαντασθώ.

Σε ένα κύκλωμα, όπως και να το σχεδιάσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν απώλειες απο κυκλώματα που λειτουργούν μέσα του σαν βδέλες και ανεξάρτητα απο αυτό. Το αναφέρω γιατί αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. H παραοικονομία, το παραδικαστικό, το παραιατρικό και τόσα άλλα είναι είδη κυκλωμάτων σε ανάπτυξη και καμμία μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση σε αυτά.

Για την ιστορία και μιλώντας διεπιστημονικά, κάθε επιστήμη έχει τα δικά της “κυκλώματα”. Δεν είναι μόνο η Φυσική και η Οικονομία. Αυτά τα κυκλώματα παράγονται απο αρχές, απο εξισώσεις (ισορροπίες) και παράγουν στο σχηματισμό τους εξισώσεις (ισορροπίες).΄Όταν “σπάνε” οι εξισώσεις τότε “σπάει” και το κύκλωμα.

Επέρχεται χάος.

Αυτό έχει πάθει η Ελληνική οικονομία.


Τα μνημόνια έφεραν ενίσχυση της διαπλοκής αντί για περιορισμό


Οι ολιγάρχες έγιναν πλουσιότεροι. Ο βαθμός προστασίας τους απο το ντόπιο και το διεθνές σύστημα αυξήθηκε και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας στην Ελλάδα και πολλαπλά προβλήματα στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρέπει να αλλάξει.

Εφοπλιστές, Τράπεζες, ΜΜE, ΜΚΟ, κόμματα, διαφημιστικές, δημοσκοπικές και ΑΕΙ (σύμβουλοι) στην Ελλάδα είναι τροχοί της αμαρτίας με τα κέντρα τους πολύ κοντά τό ένα στο άλλο. Μοιάζουν με ένα είδος τοπικής Τριμερούς Επιτροπής σε απαρτία.


Κάτι μου λέει ότι θα πέσει πολύ ξύλο.


Χαμηλό επίπεδο γνώσεων και έλλειψη βάθους σκέψης


Εντύπωση μου κάνει πέραν του κακού πολιτικού παραστικού συστήματος και το επίπεδο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Οι μεγαλοδημοσιογράφοι μοιάζουν με φυτίλια απο σαπούνι. Μόνο γλυστράνε.Στο εξωτερικό τα συγκοινωνούντα δοχεία δεν είναι έκπληξη αλλά λόγω ύπαρξης παραγωγής δεν υπάρχει πρόβλημα να τρώνε και να μιλάνε σαν χάνοι ακόμη και οι γλάροι.

O λόγος που η χώρα έχει χρεοκοπήσει είναι συλλογικός. Περισσότερο ένοχοι είναι οι Έλληνες πολιτικοί. Η Ελλλάδα δεν χρεοκόπησε με ένα “λάθος” ενός αλλά απο πολλά “λάθη” πολλών και διαδοχικά. To χάος που υπάρχει στη χώρα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας δεν προέκυψε τυχαία. Οι μετανάστες δεν ήλθαν εδώ τυχαία. Εϊναι και οι Γερμανοί πολιτικοί στο κόλπο.

Καμμένη χώρα η Ελλάδα. Γιατί δεν κάνουν στην άκρη; Αν μείνουν τα ελικόπτερα απο βενζίνη τί θα γίνει;

ΥΓ. Να αφιερώσετε χρόνο να μελετήσετε όσα ανέφερα και κυρίως όσοι είστε πολιτικοί ή δημοσιογράφοι. Οι παπαρολογίες που διαβάζω κατά καιρούς να γράφονται ή να λέγονται είναι απερίγραπτες. “Κρά” κάνουν απο μακρυά, ότι πολλοί είναι μόνο για το ράφι στο Αρχαιολογικό Μουσείο…!

ΠΗΓΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΣΥΖΕΥΞΗ:Α.Τ.