Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Παίζουν ή δε παίζουν θέατρο;


Απ τη μια φαίνεται ο συριζα είναι απέναντι από τους τοκογλύφους όσον αφορά τα χρέη, απ την άλλη ακολουθούν την ατζέντα των τοκογλύφων σε άλλα πολύ σπουδαία θέματα που πλήττουν την Ελληνικότητα την κοινωνία και την οικονομία.

Με σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων κάτω από τα όρια της φτώχειας τι θα γίνει;

[Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. βγαίνει βαθειά μέσα από τις εξελίξεις που σας περιέγραψα. Η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον.

Ας μην γελιόμαστε: το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της.

Και το ζήτημα είναι εάν η Ε.Ε. θα ξαναδώσει χώρο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην ευημερία. Αν θα δώσει χώρο σε πολιτικές αλληλεγγύης αντί σε πολιτικές επιβολής αδιέξοδων και αποτυχημένων προγραμμάτων.]


Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης