Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Mεταναστευτικό: Η κυβέρνηση παραχωρεί Ελληνικό έδαφος. "Ταγίπ πέρνα στο Αιγαίο"! Ο Γιούνκερ μας "απειλεί" για την άρνηση "κοινών περιπολιών"!

Η έρευνα και διάσωση για αεροπορικά ατυχήματα διέπεται από τη Σύμβαση του Σικάγου και τους Κανονισμούς του ICAO.

Η Ελλάδα κατά την υπογραφή της Σύμβασης δήλωσε ότι η περιοχή ευθύνης της για τη ναυτική έρευνα και διάσωση συνέπιπτε με το FIR Αθηνών, όπως άλλωστε είχε ήδη κοινοποιήσει και στον προγενέστερο του ΙΜΟ Διεθνή Διακυβερνητικό Ναυτιλιακό Συμβουλευτικό Οργανισμό ήδη από το 1975.

Το FIR Αθηνών θα έπρεπε κανονικά να ταυτίζεται με την εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ και σε μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει. Η Ελλάδα όμως αφενός για να ευνοήσει τη πειρατεία στην ανατολική Μεσόγειο, τη μη φορολόγηση των εξορύξεων στην Ελληνική ΑΟΖ αν ποτέ γίνουν αφού αυτές θα είναι σε διεθνή ύδατα (συν το γνωστό κόλπο της διπλής φορολόγησης σε φορολογικούς παραδείσους) αλλά να μη δημιουργήσει αναταραχές στα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων στη περιοχή δεν προχωράει σε οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που είναι λάθος. Η Ελληνική ΑΟΖ είναι Ελληνικό έδαφος όχι “εθνικό” αλλά σίγουρα “Ελληνικό έδαφος”.

Με πρόφαση τον έλεγχο της ροής προσφύγων στο Αιγαίο
και χάρι στην μέχρι μειοδοσίας αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απο τις Ελληνικές κυβερνήσεις, η Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο που προβλέπει ότι η Frontex με στρατηγείο, που ενδέχεται να μην βρίσκεται στην Ελλάδα θα ελέγχει και θα καθοδηγεί τις ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας για επιχειρήσεις εντοπισμού και έρευνα – διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο.

Αν γίνει αυτό αποδεκτό απο Ελληνικής πλευράς τότε ουσιαστικά καταργείται το FIR Αθηνών, αποδομείται ένα μελλοντικό σχέδιο για οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και προωθούνται τα σχέδια των Τούρκων για διαμελισμό του Αιγαίου.

Σημασία λοιπόν έχει η περιοχή ευθύνης για το κάθε κράτος να είναι μόνο μέσα στην εν δυνάμει ΑΟΖ του, ενώ κάθε κοινή επιχείρηση στο Αιγαίο θα είναι εκ του πονηρού. Το Αιγαίο δεν έχει μόνο διεθνή ύδατα έχει και Ελληνική ΑΟΖ και αυτή δεν πρέπει να καταργηθεί. Δυστυχώς στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πάντα είχαν την απλοική άποψη ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.

Στη φωτογραφία ένας χάρτης που δείχνει τα εθνικά ύδατα της Ελλάδας στα 6 νμ (που είναι τώρα) και στα 12 νμ (που θα έπρεπε να ήταν).

H κυβέρνηση Σαμαρά έχει παραχωρήσει στην ΕΕ το θέμα της διαχείρισης της ΑΟΖ με γράμμα που έχει στείλει στον ΟΗΕ. κάτι για το οποίο έχω ξαναγράψει. Ξέρω ότι ακούγεται απίθανο. Για το λόγο αυτό όμως ο Σαμαράς αναφερόταν σε Ευρωπαϊκή ΑΟΖ λίγο πρίν παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό.

Το αστείο είναι, πως η επιθυμία των ΗΠΑ για απόλυτα ελεύθερη ναυσιπλοία στις θάλασσες αντιτίθεται με τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στο Βόσπορο λόγω Ρωσίας, όπου το μόνο που ισχύει είναι οι παλαιές συνθήκες. Αυτό τo status·quo οι ΗΠΑ έχουν βάλει τη Γερμανία να το αλλάξει υπέρ της Τουρκίας με τη βοήθεια των υπαλλήλων πολιτικών της στην Ελλάδα, γιατί δεν θα μπορούσαν να το επιβάλλουν φανερά οι ίδιες με το ζόρι όπως το κάνουν στη θάλασσα όπου είναι τα τεχνητά νησιά που έχει αναπτύξει η Κίνα στη θάλασσα των Φιλιππίνων και τα οποία θεωρεί ότι έχουν τη δική τους ΑΟΖ.

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


"Ταγίπ πέρνα στο Αιγαίο"! Ο Γιούνκερ μας "απειλεί" για την άρνηση "κοινών περιπολιών"!


Χοντραίνουν” πλέον οι πιέσεις προς την Αθήνα για να δεχτεί το επικίνδυνο σχέδιο ευρωπαϊκών κύκλων για “συνδιαχείριση” του Αιγαίου με την Τουρκία. Στο “κόλπο” μπηκε και ο γνωστός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Γνωστός και για το θράσος του.

Μέσα στην Ευρωβουλή έθεσε ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο ώστε να εποπτεύονται τα θαλάσσια σύνορα! Και κουνώντας μας ξανά το δάχτυλο πρόσθεσε:
«Ο Τούρκος πρόεδρος το δέχθηκε και σήμερα διάβασα ότι δεν συμφωνεί η Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας: «Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα απευθυνθώ στην ελληνική κυβέρνηση και θα ζητήσω να αναθεωρήσει τη θέση θέσης της».

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών για να επιτήρηση αυτής της πύλης εισόδου.

Κατ΄ αρχήν είχε κάποιο λόγο για να μην δεχτεί ο Ερντογάν το δώρο που του κάνουν;

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλλον μας θεωρεί τελείως ανόητους.

Και από την άλλη έχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα για να μας πείσει ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε την Τουρκία με την συμπεριφορά που έχει στο Αιγαίο ως “συνδιαχειρίστρια”;

Την Τουρκία η οποία έχει δημιουργήσει ολόκληρη….αγορά πώλησης σωσιβίων και άλλων ειδών που πουλά στους πρόσφυγες πριν τους στείλει στο Αιγαίο;

Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα καταπιεί κι αυτή τη “καρπαζιά” από τον Γιούνκερ...

ΠΗΓΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΣΥΖΕΥΞΗ:Α.Τ.