Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Χρηματιστήριο:. Mετά το T+3 του ΓΑΠ φτάσαμε στο Τ+5 του Tσίπρα!

Για να καταλάβετε τί γίνεται στο ΧΑ αυτή τη περίοδο, μελετείστε αυτό εδώ το άρθρο μου του 2011 για να μπείτε στο κλίμα. Σε αυτό το άρθρο εξηγούσα τι παίχτηκε με το Τ+3 που έγινε για να χειραγωγηθούν οι μετοχές του ΧΑ παράλληλα με τη δημιουργία εντυπώσεων απο κυβερνητικές ανακοινώσεις, όταν στη ΤτΕ ήταν διοικητής ο περίφημος Προβόπουλος

Στο σημερινό άρθρο, σας δείχνω τι συμβαίνει σήμερα στο ΧΑ σαν αποτέλεσμα  της ύπαρξης ενός Τ+5 που μπήκε επι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ στη ΤτΕ είναι διοικητής ο περίφημος Στουρνάρας. Η ιστορία επαναλαμβάνεται προς το χειρότερο. 


H διαδικασία στο ΧΑ είναι μεν μεταβατική όσον αφορά τις μετοχές των τραπεζών αλλά υπάρχουν και οι μετοχές των εταιρειών. Ένα T+5 στην αγορά αναμενόταν να φέρει τα άνω κάτω σε βαθμό μεγαλύτερο απο ότι έγινε με το Τ+3 του 2011, όπως και έγινε.

Γιατί το έκανε αυτό η κυβέρνηση των ξένων; Δεν μπορούσε να το σκεφτεί;

Aυτό το σκάνδαλο γιατί δεν βγήκε απο κανένα ΜΜΕ; 

  • Δεν καταλάβε κανείς, πως με ένα T+5 θα έπεφτε και άλλο το Χρηματιστήριο και τα ποσοστά του ΤΧΣ θα γινόντουσαν σκόνη;
  • Δεν καταλάβε κανείς, ότι με το τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση των ξένων τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και επιβάλλοντας ταυτόχρονα ένα T+5, θα βούλιαζαν οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών και θα μειωνόταν η αξία τους;
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης στο ΧΑ, η οποία θα μπορoύσε να προβλεφθεί, αφού και το T+3 προκάλεσε μεγάλο πανικό το 2011 όταν εφαρμόστηκε, είναι και η επιβάρυνση της δανειακής θέσης της Ελλάδας λόγω αύξησης των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων της, κάτι που είχαμε προβλέψει πως θα συνέβαινε (βλέπετε εδώ). 

Μετά το T+5, oι συνήθεις καθημερινοί χρηματιστηριακοί δείκτες του XA υπολογίζονται μέσα στο παράθυρο των τελευταίων 5 ημερών (μεγάλη εξομάλυνση). Mε το τρόπο αυτό παράγεται μια εξομαλυμένη εικόνα ψεύτικης ηρεμίας για το χρηματιστήριο, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Αυτό λέγεται χειραγώγηση της αγοράς

Στη κυβέρνηση νομίζουν ότι οι επενδυτές είναι άσχετοι; Αποτέλεσμα η πτώση του Γενικού Δείκτη (κόκκινο διάγραμμα). Η πορεία του Γενικού Δείχτη δείχνει προς τα κάτω και μάλλον θα συνεχίσει να πέφτει. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει συνθήκες πνιγμού στις επιχειρήσεις με το T+5, που θα φέρουν αύξηση των κόκκινων δανείων.
Mε αυτή τη πολιτική θα έλθουν παραδοσιακοί επενδυτές στο ΧΑ; Το ξέπλυμα χρήματος θα έλθει με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η παγκόσμια αρπακόλα.

 Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη