Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

''Σταθερά'' βαδίζουμε για νέα μέτρα (ΠΕΜΠΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ) κ.ο.κ. Η γενοκτονία του Ελληνικού λαού προσυπογράφεται ''εκ των έσω''


Το ερώτημα εάν τα μέτρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικά για την ελάφρυνση του χρέους για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην οικονομική κρίση ή συνεπάγονται περισσότερη λιτότητα που θα «τσακίσει» την οικονομία και θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον πρόγραμμα διάσωσης, θέτει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, οι ''έλληνες'' βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι ότι εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν τόσο πολύ την οικονομία, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος.

Το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις.


«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε ο
Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε: «Είναι περίπου στο ίδιο σημείο με τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις δυνάμεις που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης».

Οι ελληνικές αγορές σημείωσαν ράλι αυτό το μήνα μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, μέχρι την επίτευξη αυτής της συμφωνίας ευθύνεται για την εκ νέου διολίσθηση της χώρας σε ύφεση και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2017 από 2,7% σε 1,8%.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι περίμενε η κυβέρνηση.

Η μόνη πρόταση (Γερμανίας και Τόμσεν) που υπάρχει στο τραπέζι του Eurogroup είναι:

1) Θα δοθεί παράταση εξόφλησης του χρέους για 15 χρόνια
2) Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τώρα στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα (ως τεχνικός σύμβουλος) μέχρι να τελειώσει το τρίτο μνημόνιο το 2018. 3) Όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τότε το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το εάν θα δώσει νέο δάνειο με υπογραφή φυσικά νέας δανειακής σύμβασης με ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ (ΠΕΜΠΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ), ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να πιστοποιήσει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.
4) Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 μετά το 2018. Ακούστηκε και κάτι για 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ή για 3% για 20 χρόνια.

Αυτή λοιπόν είναι η πρόταση που υπάρχει με τη μέθοδο του take or leave it.

Ο Τσίπρας, την ''αρνήθηκε'' αυτή την πρόταση προς το παρόν και παρέπεμψε προφανώς για την αποδοχή της το Eurogroup τiς 15-6-2017, ώστε στο μεταξύ να γίνει το κατάλληλο προπαγανδιστικό μασάζ στον εμβρόντητο ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ για διάστημα 5 ετών.

Αυτό το αμφισβητεί το ΔΝΤ, λέγοντας πως θα έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία, εάν τελικά επιτευχθεί. Από την πλευρά της η ''ελληνική'' κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι στόχοι θα επιτευχθούν παραπέμποντας στις υπεραποδόσεις της περυσινής χρονιάς όπου εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, δεν πείθεται. «Δεν υπάρχει προηγούμενο για μη πετρελαιοπαραγωγική χώρα να εμφανίζει συστηματικά πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.Κάτι τέτοιο ή που δεν θα επιτευχθεί ή που θα επιτευχθεί με κόστος μια τεράστια ύφεση».

Πηγή: Bloomberg-capital.gr
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΦΩΤΟ : Α.Τ.