Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Πωλούνται διαμερίσματα σε τιμή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Σοκ στην κτηματαγορά προκάλεσε η ανάρτηση των τιμών πώλησης των ακινήτων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων. Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές είναι πέρα για πέρα αληθινές σημειώνοντας ότι 8 στα 10 ακίνητα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς μαύρο χρήμα. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και τις τεράστιες ανάγκες των νοικοκυριών που πωλούν τα σπίτια τους σε τιμή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την μήνιν των μεσιτών αστικών συμβάσεων οι οποίοι τονίζουν ότι τα στοιχεία αυτά βάζουν ταφόπλακα στο επάγγελμα τους. Ολοι πλέον, όπως σημειώνουν θα ζητούν ακίνητα των 5.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών δίπλα από τις τιμές των συμβολαίων να προστεθούν και οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης, καθώς υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι πραγματικά.

Ολες οι ανωτέρω εξελίξεις ανάγκασαν την αρμόδια επιτροπή
που σχεδιάζει το αυτοματοποιημένο σύστημα των τιμών των ακινήτων, το οποίο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα συνδέεται με τις πραγματικές τιμές, προκειμένου να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, να αναβάλει τη προχθεσινή συνδρίαση.

Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει στον υπολογισμό των ακινήτων, αλλά ότι η αγορά είναι κατεστραμμένη. Δεν είναι δυνατόν 8 στα 10 σπίτια να χαρίζονται για να καλύψουν ζωτικές ανάγκες των φορολογούμενων για αγορές φαρμάκων, πληρωμή ενοικίων αλλά και για την αποφυγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο που εδώ και δύο χρόνια δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ασχολείται αποκλειστικά και μόνο το πως θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτικές της χώρας, έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι πολίτες στις δύσκολες στιγμές της κρίσης.

Δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται καθημερινά 530 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, να διαλύονται οικογένειες και η κυβέρνηση να αφήνει ανεξέλεγκτο το χάος στην αγορά που μάλιστα η ίδια δημιούργησε ή τουλάχιστον φέρει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Από τα 2000 συμβόλαια που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα 1.600 δείχνουν την κατάρρευση της οικονομίας. Η κυβέρνηση κατάντησε το ασφαλέστερο επενδυτικό προϊόν αυτό των ακινήτων, το απεχθέστερο για όλους τους πολίτες. Στα 1.600 ακίνητα που χαρίστηκαν επί της ουσίας βλέπει κανείς συμβόλαια ακόμα και 20 ευρώ, γεγονός που δείχνει την ανάγκη να απαλλαγεί κάποιος από την περιουσία του. Εχουμε φτάσει στο σημείο διαμέρισμα στην Πατησίων 50 τετραγωνικών μέτρων να ενοικιάζεται έναντι 50 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου.

Τα υπόλοιπα 400 ακίνητα από τα 2.000 που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, είναι νεόδμητα και πωλήθηκαν σε τιμές υψηλότερες αλλά σε κάθε περίπτωση κάτω από τις πλασματικές αξίες των ακινήτων.

Όπως σημειώνουν συμβολαιογραφικά γραφεία, υπάρχουν πολλά συμβόλαια νεόδμητων ακινήτων, που δεν έχουν πέσει ακόμα στο Μητρώο και τελικά θα δώσουν μια διαφορετική εικόνα στο μέσο όρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση για το πώς αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν χωρίς στρεβλώσεις στο νέο σύστημα.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα για το νέο σύστημα αξιών, έχει πάει πίσω και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες στο τέλος του έτους, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια και χωρίς παρατράγουδα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018, με τις νέες αξίες.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πηγή


Που πωλούνται διαμερίσματα ακόμη και με 3.000 ευρώ!


Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι διαθέτουν διαμερίσματα που πλέον δεν πωλούνται ούτε με... 3.000 ευρώ. Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηματαγορά, η παντελής απουσία αγοραστών και κυρίως η «γκετοποίηση» γειτονιών της Αθήνας έχουν προκαλέσει κραχ στις τιμές.

Η πλήρης απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει υπόψη του κανείς τα εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλαιές πολυκατοικίες στο κέντρο και πέριξ αυτού, και δεν πωλούνται αλλά μένουν ξενοίκιαστα και κλειστά για πολλά χρόνια, ενώ για την εφορία κοστίζουν μια περιουσία και φορολογούνται αναλόγως.

Κτηματομεσίτες του κέντρου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της αγοράς τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για «νεκροταφείο» ακινήτων που το μόνο που θα σώσει τους ιδιοκτήτες είναι να γκρεμιστούν.

Οπως τονίζει στην «Οικονομία» ο κτηματομεσίτης Κωνσταντίνος Παγκάκης η εικόνα της κτηματαγοράς είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη που πιθανότατα κάποιοι νομίζουν. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν αγοράζει απολύτως τίποτε, ακόμη κι αν τους το δώσεις... τζάμπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησα να πουλήσω διαμέρισμα πελάτη αντί 5.000 ευρώ, η τιμή κατέβηκε στα 3.500 ευρώ και η προσφορά που έκανε ο πελάτης ήταν 2.800 ευρώ»! Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον εκατοντάδες αγγελίες με τιμές-σοκ για ακίνητα σε εξαιρετική κατάσταση, πλήρως ανακαινισμένα τα οποία, ωστόσο, έχουν απαξιωθεί είτε λόγω της θέσης που βρίσκονται είτε επειδή δεν υπάρχουν πλέον αγοραστές είτε γιατί οι πωλητές είναι σε απόγνωση και θέλουν να τα «ξεφορτωθούν» ώστε να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και άλλα έξοδα.

Τα δύο χρόνια (2013-2014), ειδικά στις γειτονιές του κέντρου, σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά ακινήτων. Από 10.000 ευρώ που είχαν πουληθεί διαμερίσματα πριν λίγο καιρό πλέον μπορούν να γίνουν πράξεις ακόμη και στα 3.000 ευρώ.

Αγγελίες που «σοκάρουν»


- Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 25-30 χιλιάδες ευρώ

- Γκαρσονιέρα πρώτου ορόφου 25 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο πωλείται 8.200 ευρώ

- Ημιυπόγειο 25 τ.μ. στην οδό Υδρας πωλείται 6.500 ευρώ

- Γκαρσονιέρα 27 τ.μ. στο Παγκράτι, σε πολύ καλή κατάσταση δίνεται 9.500 ευρώ

- Δώμα 6ου ορόφου 20 τ.μ. στα Πατήσια με θέα στην Ακρόπολη, ανακαινισμένη και ιδιόκτητη ταράτσα δίνεται 10.900 ευρώ

- Ανακαινισμένο δυάρι με αποθήκη 45 τ.μ. πωλείται 9.000 ευρώ

· Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ

· Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.

· Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.

· Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ

· Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
Στην πλατεία Κολιάτσου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ημιυπόγεια πωλείται 6.500 ευρώ


Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
Πηγή : "Η" Online 10/11/2014