23 Ιαν 2020

Η απόρρητη έκθεση των ΗΠΑ του 1976 για το Αιγαίο και η "επιστολή" Πομπέο

Έκθεση των Αμερικανών μοιράζει το Αιγαίο Απο το 1976(?) ήξεραν για τα πετρέλαια.Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντί να θέσει πειστικά κόκκινες γραμμές και να λειτουργήσει αποτρεπτικά, μας προετοιμάζει για νέες υποχωρήσεις πάνω σε δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία .

Ο 9.84 στα πλαίσια των αναλύσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις θέσεις των ΗΠΑ, παρουσίασε σήμερα βασικά αποσπάσματα μιας απόρρητης έκθεσης του 1976 στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που 44 χρόνια μετά σε πολλά ζητήματα, τηρουμένων των αναλογιών της εποχής, αποδεικνύουν και σήμερα ποιους εξυπηρετούν συζητήσεις για προσφυγή στη Χάγη αλλά και διμερών συνομιλιών με την ώθηση των ΗΠΑ για την σταθερότητα στην περιοχή.

Η απόρρητη αυτή έκθεση μετά τον αποχαρακτηρισμό της , πρωτο-δημοσιεύτηκε στις 24-11-2008 στο «Βήμα» . Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 1976 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δρ Χένρι Κίσινγκερ είχε αποφασίσει να αναμειχθεί ο ίδιος σε μια προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχαν συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση των διμερών εκκρεμοτήτων χωρίς να καταλήξουν ποτέ σε θετικά αποτελέσματα.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:


"Ο Κίσινγκερ είχε ζητήσει από το Τμήμα Αναλύσεων και Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συντάξει μια μακροσκελή έκθεση για την ιστορία των προβλημάτων του Αιγαίου αλλά και τα πιθανά σενάρια επίλυσής τους. Η έκθεση αυτή με τίτλο «Η αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο» δόθηκε στον αμερικανό υπουργό στις 17 Μαΐου 1976 και αποτέλεσε στη συνέχεια τη βάση ενός «σχεδίου Κίσινγκερ», που δεν καρποφόρησε ως το 1977, οπότε και ο κ. Κίσινγκερ έφυγε από την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το σχέδιο προέβλεπε είτε μια φόρμουλα διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο βάσει ενός πάρε-δώσε σε ζητήματα όπως τα 12 μίλια και ο ελληνικός εναέριος χώρος είτε πάλι μια λύση-πακέτο για Κύπρο και Αιγαίο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση υπογράμμιζε ότι «η Ελλάδα θα χρειασθεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο». Το 1976 θεωρείτο «ιστορική πρακτική» η μη παραβίαση από τα τουρκικά αεροσκάφη του εναέριου χώρου των 10 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά και οι περίφημες «γκρίζες ζώνες» δεν είχαν καν εμφανισθεί στο προσκήνιο".

Πομπέο: Να πάτε στην Χάγη για να μην πληγεί το ΝΑΤΟ.



Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, επιβεβαιώνει με την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια ακόμα φορά την τακτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Πολύ περισσότερο, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τις δυο πλευρές "να τα βρουν" και να λύσουν τις "διαφορές" τους με διεθνή διαιτησία. Κοντολογίς, εμμέσως πλην σαφώς, στη Χάγη. Ως εκ τούτου, και η υπογράμμιση του στην επιστολή του περί άρθρου 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μ.Πομπέο, μεταξύ των άλλων, αφού επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι οι λύσεις πρέπει να εξευρεθούν με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Το άρθρο 33 περί "Ειρηνικής Διευθέτησης Διαφορών" του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρει: "1. Σε κάθε διαφορά που η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθούν πρώτα από όλα να λύσουν τη διαφορά τους με διαπραγματεύσεις, έρευνα, μεσολάβηση, συνδιαλλαγή, διαιτησία, δικαστικό διακανονισμό, προσφυγή σε τοπικούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους. 2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν το κρίνει αναγκαίο, θα ζητά από τους διαδίκους να λύνουν τη διαφορά τους με τέτοια μέσα".

Άραγε, ο Μ.Πομπέο έστειλε την επιστολή του για να προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ως επιβεβλημένο αντάλλαγμα άλλωστε για τη συμφωνία μαμούθ για τις αμερικανικές βάσεις, ή για να κάνει στους Έλληνες μάθημα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών; Λες και οι Έλληνες είναι αυτοί που προκαλούν και όχι η αναθεωρητική, επιθετική Τουρκία.

Η κυβέρνηση, βέβαια, σιωπά για όλα αυτά, ενώ περιφέρει την επιστολή Πομπέο και τη διαφημίζει ως ... τεράστια επιτυχία. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να προβληματιστεί για την απαράδεκτη στα διεθνή διπλωματικά δεδομένα στάση των ΗΠΑ, να στέλνει επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, και όχι ο ίδιος ο πρόεδρός της δύναμης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να περιοριστεί στο να στείλει επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Ν.Δένδια.

Σχολιάζει, ωστόσο, ο συντάκτης του δημοσιεύματος: "Πρόκειται προφανώς για μια απάντηση στα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Τραμπ να έχει στενές σχέσεις με τον Τούρκο ηγέτη. Παράλληλα , όμως, διατηρεί ίσες αποστάσεις, καλώντας την Ελλάδα να χειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα βλάψει το NATO . Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργασθούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως προκλήσεις".

ΠΗΓΕΣ 1 , 2 , 3


Η Τουρκία κατακτά στη πράξη αυτό που θέλει από την Ελλάδα.


Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι η Χάγη που επικαλούνται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα , δεν είναι παρά το άλλοθι για την ανυπαρξία στρατηγικής και επιλογής να λειτουργήσει η Ελλάδα αποτρεπτικά.

Η Τουρκία , δεν πρόκειται να πάει σε καμία Χάγη , παρά μόνο αν πάρει αυτό που θέλει πρώτα με τετελεσμένα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντί να θέσει πειστικά κόκκινες γραμμές και να λειτουργήσει αποτρεπτικά, μας προετοιμάζει για νέες υποχωρήσεις πάνω σε δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία .




ΣΥΖΕΥΞΗ/ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ:Α.Τ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-Πολύ πρίν το 1976...: