14 Ιαν 2020

Ενώ το προτεκτοράτο Ελλάς περιμένει εντολές... οι Λίβυοι φέρεται να υπογράφουν, στη Μόσχα, συμφωνία κατάπαυσης...

Θα «κολλήσει» καρκίνο ο Χαφτάρ στην Μόσχα;

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μόσχα, μετά τις πληροφορίες από το πρακτορείο TASS ότι ο Φ.Σαράτζ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, όμως ο Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε ότι τελικά, ο αρχηγός των ισλαμιστών «πείστηκε» να υπογράψει την εκεχειρία, ενώ αρνήθηκε ο Χαλίφα Χαφτάρ, ζητώντας προθεσμία μέχρι αύριο το πρωί για να ανακοινώσει την τελική απόφασή του. «Ορισμένα αντιμαχόμενα μέρη υπέγραψαν τη νέα συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του LNA, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το έγγραφο», δήλωσε ο Λαβρόφ. Ο υπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα υποστηρίξουν περαιτέρω όλα τα μέρη της Λιβύης για να τους βοηθήσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μόσχα.

Η Μόσχα εμμέσως, πλην σαφώς, αναγνώρισε το φιλοτουρκικό καθεστώς της Λιβύης και την ηγεσία του Φαγιέζ Σαράτζ, κάτι που σημαίνει ότι αποδέχονται και τις δικαιοπραξίες της εν λόγω κυβέρνησης, όπως την υπογραφή της αναγνώρισης της τουρκικής ΑΟΖ που «καταπίνει» το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Η Μόσχα είχε βολιδοσκοπήσει την Αθήνα αν προτίθετο να αποσύρει την αναγνώριση στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Σαράτζ και να προχωρήσει σε αναγνώριση της κυβέρνησης του Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να το πράξει.
Οπότε η Μόσχα θεώρησε ότι είχε «τα χέρια λυμένα» να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία εμμέσως αναγνώρισε όχι μόνο την κυβέρνηση Φ.Σαράτζ, αλλά και την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ.


«Όχι» σε συνάντηση με τον αρχηγό του
Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ είπε ο πρωθυπουργός των ισλαμιστών της Τρίπολης Φάγεζ Σαράτζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν στις 19 Ιανουαρίου θα ταξιδέψει Γερμανία για να συναντήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την οποία όχι μόνο θα την ενημερώσει για το τουρκικό σχέδιο «ειρήνευσης» της Λιβύης αλλά και θα της ζητήσει να στηρίξει έστω και σιωπηλά το μνημόνιο αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που υπέγραψαν Άγκυρα-Τρίπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη Μόσχα σήμερα Δευτέρα για να παρακολουθήσουν από κοντά της υπογραφή της εκεχειρίας από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Η παρουσία των Τούρκων υπουργών δεν γίνεται τυχαία καθώς θέλουν να εξασφαλίσουν την συναίνεση του Χ.Χάφταρ να παραμείνει «ενεργό» το παράνομο μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας με το οποίο η Τουρκία αλλά και η Λιβύη αρπάζουν μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα εκείνου στο οποίο περιέχονται τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Τούρκοι υπουργοί θέλουν να έχουν από «κοντά» τον στρατάρχη Χάφταρ αφού είχε καταδικάσει το μνημόνιο και μάλιστα έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην το επικυρώσει.

H Αθήνα θα πληρώσει πολύ ακριβά τους δισταγμούς της και την έλλειψη πρωτοβουλίας καθώς ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, και αντίπαλος του στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, αναμένεται να υπογράψουν στη Μόσχα.


Εαν η Τουρκία δώσει πρώτη χάρτη με χωρικά ύδατα στον ΟΗΕ δηλαδή κάνει κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε στη Λιβύη, η Ελλάδα έχει τελειώσει.


Ο λόγος είναι πως όταν έχεις ένα χωράφι, στη περίπτωση μας μια περιγραφή των θαλασσίων συνόρων από διεθνείς συνθήκες αυτό δεν αρκεί για να ισχυρίζεσαι πως κάτι είναι δικό σου. Για το λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι στις αγοραπωλησίες οικοπέδων ζητάνε πάντα τοπογραφικά. Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει να κάνει με ένα γείτονα που μονομερώς αποφασίζει και κάνει κινήσεις παρεκκλίνοντας από το διεθνή νόμο πρέπει να κάνει το τοπογραφικό αυτό όσο πιο σύντομα μπορεί και να το καταθέσει στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία χωρίς αυτό το τοπογραφικό θα δημιουργήσει τεράστιες αμφισβητήσεις σε ένα διεθνές δικαστήριο αν η Ελλάδα βάλει τη μούρη στο κώλο της και πάει εκεί για να παραδώσει όχι μόνο Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά και χωρικά ύδατα, αφού αυτό σημαίνει η αμφισβήτηση βραχονησίδων.

ΠΗΓΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ:Α.Τ.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, δήλωσε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik
#Haftar and his accompanying delegation have left #Moscow tonight and there will be no signing on any document at the expense of the heroic sacrifices and aspirations of the Libyans to salvation and prevent the army.#LNA #Libya pic.twitter.com/3SPXroEwnh— M.LNA (@LNA2019M) January 13, 2020

Πηγή : i-epikaira.blogspot.com

Όποια και αν είναι η εξέλιξη, και ανεξάρτητα από το παρασκήνιο που έχει μεσολαβήσει, θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε την δήλωση που εκφράζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ως ένα αποτύπωμα περηφάνιας σ’ αυτό το γκρίζο σκηνικό, από την οποία καλό θα ήταν έστω και την ύστατη στιγμή να παραδειγματιστεί το πρόθυμο και δουλοπρεπές πολιτικό προσωπικό της Αθήνας…

«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο. Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους»


Ο στρατάρχης Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λόγω της στάσης του τουρκικού παράγοντα και μάλιστα έθεσε και τρεις όρους προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
- Ο στρατάρχης Χαφτάρ αρνήθηκε τη συμμετοχή Τούρκων στρατιωτικών στη στρατιωτική δύναμη επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός.
- Ζήτησε να αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί και οι ειδικοί σύμβουλοι πάσης φύσεως από τη Λιβύη.
- Ζήτησε να υπάρξει ρητός όρος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα ξεκαθαρίζει ότι όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση Σάρατζ θεωρούνται άκυρες (άρα και η τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ).

Δηλαδή εγώ ο Λίβυος Χαφτάρ δεν θέλω τον τούρκο Σάρατζ ούτε να κάνουν κουμάντο οι Τούρκοι στην χώρα μου.