22 Μαρ 2020

Κλεισμένοι στα σπίτια και αποφεύγοντας να ακουμπήσει ο ένας τον άλλον ζούμε το όνειρο του Κάρλ Πόππερ περί "Ανοιχτής κοινωνίας"

Για όσους δεν το ξέρουν ή δεν το έχουν διαβάσει : Κλεισμένοι στα σπίτια και αποφεύγοντας να ακουμπήσει ο ένας τον άλλον, ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΠΟΠΠΕΡ,ΤΗΝ "ΑΝΟΙΧΤΗ" "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" (Αυτή που ποτέ δεν ήταν κοινωνία και ουδέποτε ανοιχτή).


ΚΑΡΛ ΠΟΠΠΕΡ: Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ


Ο Καρλ Πόππερ ήταν ένας από τους πατέρες του σύγχρονου φιλελεύθερου κινήματος. Στα νιάτα του υπήρξε μαρξιστής και από μερικούς θεωρείται μέλος της σχολής της Φραγκφούρτης. Σε αυτόν, ουσιαστικά, βασίζεται η σύγχρονη πολιτική που ακολουθείται στη Δύση. Μεταξύ άλλων δίδαξε τον Τζορτζ Σόρος όταν αυτός σπούδαζε στο London School of Economics. Τα ιδρύματα της «ανοικτής κοινωνίας» τα οποία ο Σόρος μετά μανίας ανοίγει βασίζονται στις θεωρίες του Πόππερ.

Πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι ο Πόππερ ανήκει σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων, που συστηματικά εδώ και αιώνες, βάζουν ''βόμβες'' στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Έτσι, τα επιστημονικά έργα τους ούτε τυχαία είναι ούτε προέρχονται από μία αυθόρμητη ώθηση για την έρευνα. Έχουν ως βασικό στόχο την πρόκληση χάους από την μία, και από την άλλη προσπαθούν να κτίσουν πάνω στα συντρίμμια που άφησαν οι προκάτοχοι τους: οι πολιτισμικές ''βομβιστικές επιθέσεις'' γίνονται κατά κύματα, για παράδειγμα, πρώτα έρχεται ο Διαφωτισμός και γκρεμίζει την Παραδοσιακή φιλοσοφία, και μετά έρχεται ο Μαρξισμός ο οποίος προσπαθεί να κτίσει πάνω σε αυτά τα ερείπια. Μετά, αφού ο Μαρξισμός μετατραπεί και αυτός σε ερείπια, έρχεται η Σχολή της Φραγκφούρτης και κτίζει πάνω σε αυτά, και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια οι ''επόμενοι'' δεν διαφωνούν με τους ''προηγούμενους'', απλώς κάνουν νέα βήματα στην ''εξελικτική διαδικασία''…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ