TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

2 Απρ 2014

Fast Truck και Ξύλο

Βγαίνουμε λοιπόν στις αγορές μας διαβεβαιώνουν κυβέρνηση και τρόικα. Ε και; Αντί μία κυβέρνηση να λογοδοτεί υποτίθεται στο λαό και τους εκπροσώπους του(Βουλή), λογοδοτεί στις… αγορές. Το ανώνυμο αυτό μπουλούκι τραπεζιτών, χρηματιστών της διεθνούς των «ραντιέρηδων» που βλέπει κοινωνίες και χώρες ως διαγράμματα στον υπολογιστή καθισμένο σε κάποιο μακρινό γραφείο στο Σίτι, τη Νέα Υόρκη, τη Φρανκφούρτη ή το Τόκιο καθορίζει του ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.


Κυβέρνηση και τρόικα για να εμπεδώσουμε μάλιστα την επικείμενη... μεγάλη επιτυχία, φρόντισαν προχθες για μία ακόμη φορά να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και να ρίξουν τόνους χημικά σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν τα ιερά και τα όσια: την ΕΕ, το ευρώ και την πολιτική εξανδραποδισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Τόσο ραγιαδισμός. Λες και οι «σοφοί» του Eurogroup δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκατό λόγοι για να διαδηλώσει σήμερα κανείς στην Ελλάδα. Λες και δεν έχουν γίνει δεκάδες φορές διαδηλώσεις ακόμη και στις ίδιες τις Βρυξέλλες εναντίον των πολιτικών της ΕΕ και μάλιστα βίαιες, σε συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου… Η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε όμως για μία ακόμη φορά να κάνει το «καλό παιδί».

Η ίδια η δημοκρατία ξευτιλίζεται από τους υποτιθέμενους θεματοφύλακες της.

Ψήφιση νόμων με συνοπτικές διαδικασίες που αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα, ψευτοπαλληκαρισμοί από τους «γιέσμαν» της συγκυβέρνησης και μια αριστερά που μιλά γενικώς και αορίστως για ανάπτυξη… Χωρίς να σπάσεις όμως αυγά δεν γίνεται ομελέτα.

Βγαίνουμε στις αγορές! Μην ανησυχείτε. Στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει καν χαρτί για την τουαλέτα. Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και κοντά στο ένα εκατομμύριο εικονικά εργαζόμενοι-απλήρωτοι για μήνες συνεχίζουν να δουλεύουν άραγε για ποιόν;-συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, η ανατροπή του οποίου χρειάζεται άλλου τύπου προσεγγίσεις.

Η χώρα ζει τη μεγαλύτερη οικονομική της καταστροφή σε περίοδο ειρήνης. Για να ανοικοδομηθεί χρειάζεται «αντισυμβατικά» μέτρα, ένα πρόγραμμα που θα κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις. Δεν αρκούν τα ΕΣΠΑ, οι επικλήσεις σε σχέδια Μάρσαλ ή οι ανοησίες περί «success story», όταν σαρώνει η φτώχεια και η κατάθλιψη.

Ζούμε σε εποχή Fast Truck. Το Ελληνικό ξεπουλιέται για να μεταμορφωθεί σε «Λας Βέγκας» δήθεν επενδυτών, που θα παρκάρουν κότερα για να παίξουν στα καζίνο. Και από κοντά οι γοητευμένοι νεόπτωχοι που θα σουλατσάρουν σε ένα ακόμη mall, ζώντας το όνειρο του δικού μας «Ντουμπάι». Ολιγάρχες και μαφιόζοι θα κατακλύσουν το Ελληνικό, όπως γινόταν τη δεκαετία του ’70 με τους πλούσιους Λιβανέζους που εγκατέλειπαν το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», τη Βηρυτό, για να εγκατασταθούν στη Γλυφάδα της άγριας νύκτας.

Fast Truck με δήθεν «πράσινη ανάπτυξη».Οι ΒΑΠΕ-Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-επελαύνουν: στην Ευρυτανία-δείτε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν εκπρόσωποι του κινήματος στην περιοχή στην εκπομπή «Περπατάμε Μαζί» -τη Λακωνία, την Κρήτη(στο αρχείο του Vmedia θα βρείτε εξίσου ενδιαφέρουσες εκπομπές για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται).

Χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, με αμφίβολες νομικές και άλλες διαδικασίες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «νεοαποικία» των βορείων εταίρων μας στην ΕΕ. Ως άλλοθι μάλιστα χρησιμοποιούν την ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλάζοντας τα… φώτα σε βουνά και δάση, τον πραγματικό πλούτο που διαθέτει αυτή η χώρα.

Γυρίζουμε ολοταχώς στην «ψωροκώσταινα» του ’60.


Τότε που η πολιτική των «let rooms», οδήγησε στον βιασμό εκατοντάδων περιοχών που ενέκυψαν στο μαζικό τουρισμό προς άγραν δολαρίων και μάρκων.

Η χώρα ερημώνεται, με την ελπίδα κάθε τόπου τους νέους, να αναζητούν ξανά ευκαιρίες στα πέρατα της γης ή να ικανοποιούνται σερβίροντας μπύρα και καφέ ή να δουλεύουν ως σκλάβοι των 300 ευρώ(κάτι που αρχίζει να ισχύει ακόμη και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους)...
*Μωυσής Λίτσης-Δημοσιογράφος-Οικονομικός Αναλυτής


ΠΗΓΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΠΡΟΣΘ.ΦΩΤΟ:Α.Τ.