19 Ιουν 2015

Νίκος Κοτζιάς... Ο πιο 'σκληρός' νεοταξίτης υπουργός του Α. Τσίπρα!



της Μαργαρίτας Ισιδώρου

Η "νέα" εξωτερική πολιτική του Νίκου Κοτζιά

Νίκος Κοτζιάς...

Ποιος είναι ο Υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης “πρώτη φορά αριστερά”, που δεν τολμούν ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, αλλά και Υπουργοί, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και μέλη της ΚΕ, που έδωσαν μάχες για ζητήματα ανεξάρτητης εθνικής εξωτερικής πολιτικής, να ασκήσουν κριτική σε “πολιτικές” που είναι κάθετα αντίθετες με τις θέσεις του κόμματος και τη δράση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε θέματα όπως: Παλαιστίνη, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Συρία... Κυπριακό;

- Στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, καθοδηγητής με τη φήμη του ποιου άτεγκτου υπερασπιστή της “ορθόδοξης' γραμμής του κόμματος, επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επονομαζόμενος "Σουσλόφ" του ΚΚΕ... (το ΚΚΕ οφείλει στον ελληνικό λαό να δώσει στη δημοσιότητα τους λόγους της εκδίωξης και διαγραφής του κ. Κοτζιά, ακόμη κι αν εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να βλάψει το κόμμα. Δηλαδή, πως κατόρθωσε ο Ν. Κοτζιάς να ανέλθει όλα τα 'σκαλοπάτια' της κομματικής ιεραρχίας, χωρίς να αντιληφθούν τον ρόλο του).

- Σύμβουλος του Θεόδωρου Πάγκαλου στο... Υπουργείο των Εξωτερικών.

- Γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.

- Σύμβουλος και το 'μυαλό' του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Το alter ego του Γ. Παπανδρέου, που τον οδηγεί στη νίκη εναντίον του Ε. Βενιζέλου, σ' εκείνη τη συγκλονιστική μάχη για την αρχηγία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος που επικαλύπτει με 'αριστερό' μανδύα τον λόγο του ΓΑΠ, μπροστά στη σύγκρουση με τον Βενιζέλο. O εμπνευστής υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν...

- Εγκαταλείπει το άρμα του Γ. Παπανδρέου, όταν μετά τις εκλογές του 2009, ενώ του έχει δοθεί ρητή και σαφή δέσμευση ότι θα είναι ο Υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο ΓΑΠ επιλέγει το νεαρό αγόρι, τον φέρελπι νέο και προσωπικό του φίλο Δ. Δρούτσα, για τη θέση του ΥΠΕΞ.

- Η πρόταση του Παπανδρέου στον Κοτζιά, ν' αναλάβει αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός Εξωτερικών, δεν ικανοποιεί τον Κοτζιά και εντάσσεται στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων από “αριστερά” τον ΓΑΠ.

- Με την ιδιότητα του καθηγητή Πανεπιστημίου, βρίσκει μόνιμο στασίδι στα ΜΜΕ, όπου προβάλει κριτικές θέσεις για την πολιτική ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις του, όπως κι ο ίδιος υπερθεμάτιζε, ήταν θέσεις του πατριωτικού-αριστερού ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη και του Ανδρέα Παπανδρέου.

- Λίγο μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές προωθεί τη δημιουργία ενός “ομίλου προβληματισμού” -”Πράττω”-, με βάση τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Στις συνομιλίες με ανένταχτες προσωπικότητας και κινήματα πλατείας, έχει δίπλα του τον κ. Τόσκα (πρώην δεξί χέρι του υπουργού Μπεγλίτη) και σήμερα βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, υφυπουργός Άμυνας, τον δικηγόρο Πέτρο Μηλιαράκη, σήμερα νομικός σύμβουλος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

- Συντάκτης δελτίων τύπου και πολιτικής στα ΜΜΕ ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλος, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ.

Στην πολιτική κίνηση “Πράττω” εντάχθηκαν στελέχη του ΠΑΚ, ΔΗΚΚΙ, των κινημάτων που αναδείχθηκαν από τις συγκεντρώσεις στις πλατείες κι ίδρυσή του έγινε στο ξενοδοχείο 'Museum' (Μπουμπουλίνας, πίσω από το Πολυτεχνείο). Ο Νίκος Κοτζιάς, δεν πλησίασε ποτέ πολιτικά στελέχη που θα μπορούσαν να κάνουν λιγότερο λαμπερό το “άστρο” του, το ΕΓΩ του. Για παράδειγμα, ενώ κρατούσε επαφή και είχε καλές σχέσεις με τον Στέφανο Τζουμάκα, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι ο μοναδικός πολιτικός που διαχώρισε ΑΜΕΣΩΣ και πρώτος (μάλλον το μοναδικό ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) τη θέση του απέναντι στη στροφή του ΓΑΠ προς το ΔΝΤ και τα μνημόνια, ο Ν. Κοτζιάς δεν τόλμησε ποτέ να του ζητήσει συστράτευση. Αλεπού ο Κοτζιάς, γνώριζε πως ο Σ. Τζουμάκας, παλιά καραβάνα και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, δεν θα τσιμπούσε ποτέ στα λόγια τα τα γλυκά και της επανάστασης... Έτσι περιορίστηκε στην πολιτική εξαπάτηση αγνών αγωνιστών και κινημάτων, μιας και το μότο του ήταν: 'Ποτέ συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα... Θα είμαστε μια πολιτική κίνηση παραγωγής ιδεών και προτάσεων σε πατριωτική κατεύθυνση. Ποτέ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ...'

Σήμερα, σχεδόν όλοι όσοι προσυπέγραψαν την ίδρυση του 'Πράττω' στο ξενοδοχείο Museum, έχουν αποστασιοποιηθεί από τον Κοτζιά.

Βέβαια, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αυτό το γεγονός. Τουναντίον τον ευχαριστεί πολύ, μιας και αφού χρησιμοποίησε ως “φερετζέ” και προς τα έξω καλή μαρτυρία αξιόλογους αγωνιστές, τώρα αυτοί πήγαν σπίτι τους.


Ο Κοτζιάς εργαζόταν βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα στην ίδρυση πολιτικών κινήσεων, τάσεων, που την κατάλληλη στιγμή και προσχωρώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, θα τελείωναν την αριστερή πλατφόρμα του Λαφαζάνη και θα ενίσχυαν το αρχηγικό προφίλ του Τσίπρα, του “ηγέτη”, που ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου, θα καλούσε σε συστράτευση τις δυνάμεις της κοινωνίας για αλλαγή και με έναν νόμο διαγραφή μνημονίων και δανειακών συμβάσεων!


Αφορμή για τα παραπάνω σχόλια η ψήφος “ΑΠΟΧΗΣ” της Ελλάδας στον ΟΗΕ (ΚΑΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΟΝΟΝ ΗΠΑ και Ισραήλ), στην ψηφοφορία για την ένταξη στον ΟΗΕ της ανθρωπιστικής Παλαιστινιακής οργάνωσης Palestinian Return Centre, γεγονός που συνέβη πριν 2 εβδομάδες και για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών αλλάζει στάση απέναντι των Παλαιστινίων.

Δεν γράφτηκε ούτε μια λέξη στα ΜΜΕ και ο έγκριτος δημοσιογράφος, Μιχάλης Ψύλος, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, με τεράστια εμπειρία κι εξειδίκευση στα διεθνή θέματα, αποσιώπησε... Συμπτωματικά;

Η οργάνωση Palestinian Return Centre, που εδρεύει στο Λονδίνο κι αποτελεί σύμβουλο της αγγλικής βουλής των Λόρδων για το Παλαιστινιακό, έχει δραστηριοποιηθεί πολλάκις και την Ελλάδα.
Ήταν από τους οργανωτές της επίσκεψης του Γιάννη Μπανιά, Τάσου Κουράκη, Σοφίας Σακοράφα και άλλων, στη Συρία και στους Παλαιστινιακούς καταυλισμούς αυτής της χώρα.


Επίσης, της επίσκεψης, μαζί με 75 άλλους βουλευτές και ευρωβουλευτές από την ΕΕ, της Σοφίας Σακοράφα και του Τάσου Κουράκη, στη μαρτυρική Γάζα, έναν χρόνο μετά τον πρώτο βομβαρδισμό-εξολόθρευση του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας, από το Ισραήλ.

Θα μπορούσε κάποιος ν' απαντήσει πως ο Υπουργός των Εξωτερικών Κοτζιάς δεν έλαβε γνώση του θέματος (είναι άπειρος, όταν έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια ως υφιστάμενος Πάγκαλου και ΓΑΠ στο ΥΠΕΞ;) και ο πρεσβευτής της Ελλάδας έκανε του κεφαλιού του.

Όμως, ούτε ο πρέσβης έχει ανακληθεί κι αν έκανε του κεφαλιού του απολυθεί, ούτε έγινε γνωστή η ΑΠΟΧΗ της Ελλάδας στο ζήτημα.

Και... τα ΜΜΕ δεν ανέφεραν ούτε μία λέξη, διέφυγε και του ΑΠΕ!

Περιέργως, ούτε το ΚΚΕ έχει κάνει μια ερώτηση επί του ζητήματος...

Ας το πάρει το ποτάμι... (που λέει ο λαός κι όχι το ποτάμι του Θεοδωράκη).

Όμως, η απαγόρευση εισόδου στην πατρίδα μας στην Παλαιστίνια Βουλευτή Λεϊλά Χάλεντ, σύμβολο του Παλαιστινιακού λαού, είναι κι αυτό τυχαίο γεγονός; Τόσο ενοχλεί τον Κοτζιά και τους ομοίους του που η Λεϊλά Χάλεντ τάχθηκε υπέρ του Άσαντ και του λαού της Συρίας;

Η συμπαράταξη και συμπαράσταση στο δικτατορικό καθεστώς της Ουκρανίας και μάλιστα η προσφορά περίθαλψης στους νεοναζί της Ουκρανίας στα ελληνικά νοσοκομεία, είναι κι αυτό τυχαίο γεγονός;

Η συνέχιση της απέλασης της πρέσβειρας της Συρίας και το εμπόλεμο καθεστώς απέναντι στη φίλη χώρα, που εφάρμοσαν στηρίζοντας τους τζιχαντιστές δολοφόνους οι Αβραμόπουλος, Βενιζέλος, είναι κι αυτό τυχαίο γεγονός;

Η ταύτιση του Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του κι η αποδοχή διζωνικής ομοσπονδίας για την Κύπρο, στη βάση των συμφωνιών με τον σουλτάνο Ερντογάν του Βενιζέλου, είναι κι αυτό τυχαίο γεγονός;


Τυχαίο γεγονός η πρωτοβουλία του Κοτζιά να σέρνει τον χορό των φονιάδων αγκαζέ με τον τούρκο ΥΠΕΞ;

Σαν πολλές συμπτώσεις δεν έχουμε;

Μήπως μας επέβαλαν Υπουργό των Εσωτερικών τον καλύτερο ινστρούχτορα της νεοταξικής κλίκας ή όπως έλεγε ο Βάρναλης: "Αχ, πού 'σαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!";



ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ