11 Ιουν 2015

ΠΕΡΙ ΕΡΤ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣΑΣ, ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ...


Το εξαιρετικό και προφητικό κείμενο δημοσιεύτηκε στις 30/06/13 από το Blog Θεόδοτος.
Ενδιαφέρον είναι και τα σχόλια....κάντε μια βόλτα.

To παρακάτω κείμενο γράφτηκε από πρώην συμβασιούχο της ΕΡΤ και προσωπικό φίλο κάποιων εκ των συντακτών του Θεόδοτου. Θεωρήσαμε για την δική του επαγγελματική πορεία (καθότι βρίσκεται σε έναν επαγγελματικό χώρο που αριστεροκρατείται) να μην το δημοσιεύσουμε με το όνομα του. Αν και το μπλογκ δεν ασχολείται τόσο με την επικαιρότητα, συστήνουμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν το κείμενο με ιδιαίτερη προσοχή για να καταλάβουν τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ...


Γράφει ο Πρώην Συμβασιούχος


Υπήρξα πρώην συμβασιούχος της ΕΡΤ, στο τομέα της παραγωγής (δεν έσπρωχνα χαρτιά σε κάποιο γραφείο δηλαδή) για αρκετά χρόνια και τυγχάνει να γνωρίζω μέρος του τι γινόταν σε αυτό το «μαγαζί» για δεκαετίες. Ανήκω σε αυτή τη κατηγορία συμβασιούχων που αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του αντί να συνεχίσει να παραμένει ως συμβασιούχος με την ελπίδα μονιμοποίησης και σήμερα μάλλον τα γεγονότα δείχνουν να δικαίωσαν αυτή την απόφαση μου.

Αφού σας περιέγραψα τα βασικά για εμένα ας πάμε τώρα στα περί ΕΡΤ. Όταν άκουσα την απόφαση κλεισίματος της δεν ήξερα τι θα έπρεπε να νοιώσω. Από τη μία είπα «επιτέλους αυτό το καρκίνωμα απεκολλήθηκε από τη σάρκα του ελληνικού λαού», από την άλλη η σκέψη μου πήγε σε κάποια άτομα που γνώρισα τα χρόνια που δούλευα εκεί και χάνανε τη δουλειά τους. Άτομα που δεν άνοικαν ούτε στους συριζοπασόκους συνδικαλιστές, ούτε στους χαραμοφάηδες που έβαλε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80, ούτε στους «ειδικούς συμβούλους» με τους σχιζοφρενικούς μισθούς, ούτε στους αλητοδημοσιογράφους που έχουν κάνει επάγγελμα την παραπληροφόρηση και τη μαρξιστική πλύση εγκεφάλου των Ελλήνων.


Πολλοί φίλοι και γνωστοί λοιπόν γνωρίζοντας το παρελθόν μου στην ΕΡΤ θέλησαν να μάθουν την άποψη μου για το θέμα. Οι μισοί ούρλιαζαν περί «φασισμού» της κυβέρνησης, οι άλλοι μισοί χαίρονταν που δεν θα ξαναπληρώσουν το ευτελές ποσό προς ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Μεταξύ αυτών που ρώτησαν την αποψη μου είναι και ένας εκ των συντακτών του Θεόδοτου. Λοιπόν επειδή είναι πολλά αποφάσισα να τα γράψω. Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι τα όσα έμαθα και άκουσα δουλεύοντας για χρόνια στην ΕΡΤ, δεν ειναι ολόκληρη η ιστορία και πιστεύω πως από τα όσα θα διαβάσετε εδώ γίνονταν εκεί μέσα ΠΟΛΥ χειρότερα, αλλά επειδή πάντα ήμουν άτομο που «κοίταζε τη δουλεία του» ουδέποτε αποφάσισα να εμβαθύνω στα όσα λέγονταν, έπειτα επειδή είχα και τη στάμπα του «φασίστα» (δηλ. του μη-αριστερού στη μαρξιστική ορολογία, συχνά τις πολύ χοντρές κομπίνες μου τις αποκρύβαν επειδή αφορούσαν σχεδόν πάντα και τους αριστερούς συνδικαλιστές, από αυτούς που ουρλιάζουν σήμερα στα κανάλια για το «δίκιο» τους και το «ψωμάκι» τους που χάσανε). Επίσης οι διάφορες ανέκδοτες ιστορίες που έχω ακούσει και περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τι γινόταν μέσα στην ΕΡΤ είναι πρακτικά αδύνατο να καταγραφούν σε ένα άρθρο, χρειάζονται μάλλον πολυσέλιδο έργο χωρισμένο σε τόμους...

Πριν ξεκινήσω να κάνω μια διευκρίνιση. Χρησιμοποιώ τον όρο ΕΡΤ για να περιγράψω την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ, ή αν θέλετε την παλιά ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2. Τα όσα περιγράφω είναι ότι γινόταν συνολικά στα δύο αθηναϊκά κρατικά κανάλια. Δεν έχω γνώση του τι γινόταν στην ΕΡΤ3 αλλά υποθέτω πως και εκεί γινόντουσαν τα ίδια.

Καταρχάς ας πάμε στα οικονομικά, με σοκάρει το γεγονός πως τόσοι πολλοί άνθρωποι όταν άκουσαν πως η ΕΡΤ κλείνει χάρηκαν επειδή δεν θα πλήρωναν τo μικροποσό προς ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Αγαπητοί φίλοι, τα ευρώ προς ΕΡΤ στο λογαριασμό σας είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τρισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν στη μαύρη χοάνη που λεγόταν ΕΡΤ όλες αυτές τις δεκαετίες και πήγαν στις τσέπες πολλών και διαφόρων. Λεφτά που θα μπορούσαν να έχουν γίνει δημόσια έργα, νοσοκομεία, μαχητικά αεροσκάφη και οτιδήποτε άλλο.

Η ΕΡΤ που λέτε για πολλά χρόνια είχε ένα ωραίο κόλπο για να τρώει τα λεφτά του ελληνικού λαού. Ας πούμε πως υπήρχε ένα τηλεοπτικό μουσικό σώου το οποίο κοστολογούταν 1000 ευρώ η εκπομπή. Νορμάλ ποσό για κάτι που έχει να κάνει με ένα ολόκληρο τηλεοπτικό συνεργείο που πρέπει να μετακινηθει, να νοικιασθεί χώρος, να έρθει η ορχήστρα κλπ κλπ. Μην σας φαίνονται πολλά τα 1000 ευρώ διότι δεν είναι. Αλλά με τέτοιο ποσό κανείς από τους υπευθύνους δεν θα μπορούσε να «φάει». Κάπως λοιπόν έπρεπε το δικαιολογούμενο ποσό να διογκωθεί. Έτσι τα μεγάλα κεφάλια στην ΕΡΤ προφασίζονταν έλλειψη προσωπικού (του ήδη υπεράριθμου...) για να καλύψει το συγκεκριμένο σώου και πρότειναν το σώου να γίνει συμπαραγωγή. Τι σήμαινε συμπαραγωγη; Πολύ απλά η ΕΡΤ θα έβαζε ένα μέρος του συνεργείου και το υπόλοιπο και κυρίως την οργάνωση θα την έβαζε κάποιος εξωτερικός παραγωγός, ο οποίος δεν άνοικε στην ΕΡΤ. Ερχόντουσαν λοιπόν σε συνεννόηση με τον εξωτερικό παραγωγό, ο οποίος ασφαλώς ήταν κάποιος «κολλητός» και συχνά απασχολούσε και υπαλλήλους της ΕΡΤ ως ελεύθερους επαγγελματίες και κανονιζόταν το ποσο. Τι πόσο ήταν αυτό; Είπαμε πριν για 1000 ευρώ, ο παραγωγός λοιπόν ζητούσε 100.000 ευρώ.

Οι αρμόδιοι λοιπόν συμφωνούσαν και το ποσό μοιραζόταν αντιστοίχως, κάποια πήγαιναν στη τσέπη του παραγωγού, κάποια στις τσέπες των υπευθύνων, κάποια στις τσέπες των συνδικαλιστών (αυτοί ως γνήσιοι αγωνιστές υπερ λαού είχαν την τάση να φωνάζουν κατά της εργοδοσίας όταν δεν έπαιρναν μπαχτσίσι από τις συμπαραγωγές, όταν έπαιρναν μπαχτσίσι σιωπούσαν. Έχετε ακούσει που λένε για εφηρμοσμένο μαρξισμό; Ε αυτό ειναι ακριβώς). Έχω προσωπικά ακούσει διάφορες ανέκδοτες ιστορίες για το θέμα των συμπαραγωγών, πχ πως υπήρχαν ειδικοί κώδικες που γράφανε πάνω στα διάφορα χαρτιά και σηματοδοτούσαν τι ποσοστό από το έξτρα χρεωμένο ποσό θα πάρει ο καθένας μέχρι ιστορίες φρίκης για το παρελθόν κάποιων από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν η ΕΡΤ. Σας μιλάω για άτομα που σε μια νορμάλ κοινωνία θα εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες μόνο και στην υπόνοια μέρους των δραστηριοτήτων τους...Με αυτό το κόλπο λοιπόν φαγώθηκαν αμύθητα ποσά, όλα από τους φόρους που πλήρωνε ο λαός, από τα υπερτοκισμένα δάνεια που παίρναμε από το εξωτερικό κλπ κλπ.

Ας πάμε τώρα στους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Θα δείτε σήμερα πολλούς στα κανάλια να κλαίνε και να οδύρονται, κάποιους προσωπικά τους γνωρίζω, κάποιους που μάλιστα δηλώνουν και δεκαετίες υπάλληλοι δεν τους έχω δει ποτέ... Φίλοι που βρίσκονταν κλεισμένοι στο Ραδιομέγαρο αυτές τις μέρες μου είπαν πως είδαν συναδέλφους τους που είχαν χρόνια να δουν ή δεν έχουν ξαναδεί ποτέ. Αλλά ας τα δούμε αναλυτικά, η ΕΡΤ είχε ως προς το καθεστώς συνεργασίας μαζί της δύο κατηγορίες υπαλλήλων, αυτούς που ήταν μόνιμοι και αορίστου χρόνου σύμβασης (ουσιαστικά μόνιμοι) και τους λεγόμενους συμβασιούχους οι οποίοι είχαν διαφόρου είδους συμβάσεις. Χοντρικά για να μην μπερδευόμαστε οι πρώτοι ήταν ουσιαστικά μόνιμοι και κανονικοί υπάλληλοι της ΕΡΤ οι άλλοι απλοί συνεργάτες των οποίων η σύμβαση ανανεωνόταν. Ως προς την ειδικότητα υπήρχαν δύο εξίσου μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων, οι γραφειάδες (γραμματείς, υπογραμματείς, λογιστές, σύμβουλοι, υπάλληλοι παντώς είδους) και η παραγωγή (σκηνοθέτες, οπερατερ, ηχολήπτες ηλεκτρονικοί κλπ). Η ΕΡΤ που λέτε είχε την πρωτοτυπία να έχει υπεράριθμο νούμερο υπαλλήλων γραφείου και πάντα έλλειψη σε υπάλληλους παραγωγής. Έτσι για να καλυφθούν τα κενά είχε βρεθεί η λύση των συμβασιούχων που δούλευαν σε ιδιόμορφο καθεστώς το οποίο άνα εποχές άλλαζε. Για αυτούς όμως θα πούμε παρακάτω.

αριστεροί διαμαρτύρονται επειδή χάνουν το ανεπίσημα-επίσημο κανάλι τους.......

Οι υπάλληλοι γραφείου που λέτε της ΕΡΤ ήταν τόσοι πολλοί που δεν τους χώραγαν τα έδρανα στα γραφεία. Αυτό δεν είναι πλάκα. Εάν ας πούμε μαζεύονταν μια μέρα όλοι οι γραφειάδες της ΕΡΤ και τους λέγανε να κλειστούν στα γραφεία τους μέσα, τα περισσότερα δεν θα χώραγαν τους υπαλλήλους. Επειδή όμως δεν μπορούσανε να λείπουν όλοι σε άδεια είχε βρεθεί το εξής κόλπο, κάποιοι κατέβαιναν στο μπαρ της ΕΡΤ και μένανε οι άλλοι στο γραφείο και μετά η βάρδια άλλαζε με τη δεύτερη ομάδα να πηγαίνει αυτή στο μπαρ και να ανεβαίνει η πρώτη στα γραφεία. Κάποια στιγμή οι υπάλληλοι αποφάσισαν να βάλουν και τα παιδιά τους στην ΕΡΤ ή τα ανήψια τους ή τέλος πάντων τις γκόμενες τους. Ε εκει λοιπόν έβλεπες διάφορες κοπελίτσες να πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους με ένα κουτί κασέτας (βίντεο) στο χέρι. Πέρα δώθε, πέρα δώθε...Τις περισσότερες φορές το κουτί ήταν άδειο και απλά τις βάζανε να πηγαινοέρχονται από γραφείο σε γραφείο για να δείχνουν πως κάτι κάνουν. Μη γελάτε, εάν δεν το έχετε ζήσει στη πράξη αυτό δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο.
Πως βρέθηκαν τόσοι πολλοί γραφειάδες στην ΕΡΤ; Απλούστατα ήταν ο εύκολος τρόπος για να τοποθετηθεί κάποιος στο δημόσιο. Βλέπετε η παραγωγή χρειάζεται και κάποια ειδικότητα, έπρεπε βρε παιδί μου στις περισσότερες περιπτώσεις να ξέρεις να κάνεις κάτι, να χειρίζεσαι μια κάμερα, να έχεις τελειώσει κάποια σχετική σχολή κλπ. Γραφειάς όμως μπορούσε να γίνει ο καθένας και έτσι λοιπόν φτιάχτηκε αυτό που λέμε κομματικό κράτος.

Τώρα όταν ακούτε κομματικό κράτος εσείς ενδέχεται να νομίζετε πως οι υπάλληλοι της ΕΡΤ άνοικαν στα δύο κόμματα εξουσίας που διόριζαν ανάλογα με το πότε ήταν στην εξουσία. Τραγικό λάθος. Η κομματοκρατία στην Ελλάδα έχει χρώμα βαθύ πράσινο και ενίοτε κόκκινο. Δεν υπερβάλλω καθόλου. Το ΠΑΣΟΚ γέμισε την ΕΡΤ χαραμοφάηδες αφισοκολλητές τη δεκαετία του 80, σε σημείο που κάποιοι επειδή δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις να κάτσουν φέρνανε καρέκλες από το σπίτι τους και από κοντά το ΚΚΕ απαιτούσε πάντα μερίδα στους διορισμούς.


Εκείνες τις εποχές τις οποίες τις έχω ακούσει μόνο από περιγραφές, εάν ήσουν κομματικά αντίθετος (δηλαδή μη αριστερός) σου συμπεριφέρονταν ως κάτι αντίστοιχο με λεπρό. Και ασφαλώς θεωρούσουν υπεύθυνος για όλα τα κακά της ανθρωπότητας, για την εισβολή των Αμερικάνων στο Βιετνάμ, για την επάρατο δεξιά, τα παιδάκια που πεινάγαν στην Αιθιοπία κλπ. Η ΝΔ από την άλλη είχε την τακτική να μην διορίζει δεξιούς (αυτούς θεωρούσε πως τους έχει σίγουρους ως ψηφοφόρους) αλλά αριστερούς με την ελπίδα ότι θα άλλαζαν κομματική συμπεριφορά και θα την ψήφιζαν (κάτι που ασφαλώς δεν γινόταν). Αυτό το καθεστώς της πλήρους κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς δεν άλλαξε ποτέ και εάν κάποιος απορεί ας δει τις συνδικαλιστικές εκλογές των υπαλλήλων της ΕΡΤ για να βεβαιωθεί. Απλά τώρα οι «πράσινοι» γίνανε μαζικά «ροζ» (δηλ. ΣΥΡΙΖΑ). Η παράταξη της ΝΔ πριν λίγα χρόνια και ενώ ήταν στην εξουσία (επί Καραμανλή) αφου μονιμοποιήσε εκατοντάδες συμβασιούχους έπερνε λιγότερο από 5%. Διότι ασφαλώς οι συμβασιούχοι που μονιμοποήσε η ΝΔ το 2005 ήταν όλοι πασόκοι και αριστεροί...( Παυλόπουλος).

Δεκέμβριος 2008, κατάληψη δελτίου ΝΕΤ


Η αριστερά στην ΕΡΤ ήταν κανονικό καθεστώς, ακόμα και οι Πασόκοι για να μην τους πουν οπισθοδρομικούς ανέχονταν τους «συντρόφους» οι οποίοι ανοιχτά διαφήμιζαν και τα πιστεύω τους. Για παράδειγμα περπατούσες στους διαδρόμους της ΕΡΤ και έβλεπες τύπους με μπλούζες με σφυροδρέπανα (ακόμα και όταν ήταν η ΝΔ στα πράγματα), μπλούζες με το CCCP κλπ κλπ. Οι πίνακες ανακοινώσεων ήταν γεμάτοι αριστερές αφίσες. Καλά τη φάτσα του Τσε Γκεβάρα πρέπει να την έχω δει περισσότερες φορές εντός κτηρίων της ΕΡΤ από ότι ο μέσος Κουβανός σε όλη τη ζωή του...

Έμπαινες σε γραφεία και έβλεπες μεσα παντού αυτοκόλλητα με αριστερά συνθήματα, ένα γραφείο μάλιστα είχε απ' έξω μια σημαία της Κούβας! (ξέρω γελάτε κάποιοι αλλά δεν πρόκειται για αστείο...). Ασφαλώς σε εβδομαδιαία βάση ερχόντουσαν διάφοροι από αριστερά κομματίδια να μοιράσουν προκηρύξεις, να κολλήσουν αφίσες, να κάνουν την προπαγάνδα τους. Σκεφτείτε τώρα πως η ΕΡΤ ήταν ένας ευαίσθητος οργανισμός του δημοσίου, θεωρητικά όποιος έμπαινε και όποιος έβγαινε θα έπρεπε να το κάνει μετά από έλεγχο. Έπειτα μέσα στα κτήρια της ΕΡΤ υπήρχαν μηχανήματα πανάκριβα. Αλλά όταν κάποιοι από τους υπαλλήλους της ΕΡΤ ήταν οι ίδιοι οι αφισοκολλητές και προπαγανδιστές γιατί να μην άφηναν και τους άλλους συντρόφους τους να κάνουν τη δουλεία τους; Μετά κάποιοι απορούν πως μπήκαν στην ΕΡΤ το Δεκέμβριο του 2008 κάποιοι αναρχοτέτοιοι και κατέλαβαν το δελτίο ειδήσεων και μετάδιδαν συνθήματα τους υπερ της «επανάστασης» για τον Γρηγορόπουλο. Ε σας πληροφορώ πως όπως άνετα μπήκαν έτσι και βγήκαν και μάλιστα στην έξοδο τους τράβαγαν και φωτογραφίες αναμνηστικές της όλης επιχείρησης με χαμόγελα. Οι δε υπάλληλοι όχι δεν είχαν διάθεση να τους σταματήσουν αλλά από τη πρώτη μέρα κιόλας ήταν γνωστό πως είχαν συνεργούς από μέσα.


Μην σας φαίνονται περίεργα αυτά, αν μάλιστα ρωτούσατε τους υπαλλήλους στην ΕΡΤ σε ένα ανώνυμο γκάλοπ η πλειοψηφία θα σας έλεγε πως ήταν υπερ της κατάληψης τους δελτίου και οι υπόλοιποι θα σας έλεγαν πως δεν συμφωνούν με την πρακτική αλλά όλοι πρέπει να έχουν φωνή στη κρατική τηλεόραση και είναι βήμα δημοκρατικό και άλλες τέτοιες παρλαπίπες. Και λέω παρλαπίπες διότι αυτά περί πλουραλισμού και δημοκρατίας αφορούσαν ανέκαθεν οτιδήποτε ήταν αριστερό και τίποτε πολιτικά αντίθετο. Ας πήγαινε πχ κάποιος από το παλαί ποτέ ΛΑΟΣ να μοιράσει φυλλάδια εντός ΕΡΤ και θα εκπαραθυρωνώταν ή ας πήγαινε να καταλάβει το δελτίο ειδήσεων. Στη τελευταία περίπτωση θα τον είχανε σαπίσει στο ξύλο οι ίδιοι οι υπάλληλοι θα τον είχανε κλείσει σε ένα μπουντρούμι στα υπόγεια της ΕΡΤ και θα περίμεναν την αστυνομία να έρθει να τον συλλάβει.

Ασφαλώς στην ΕΡΤ λόγω της φύσης των επαγγελμάτων που απασχολούνταν εκει υπήρχε και το φαινόμενο των συμβασιούχων φαντασμάτων. Ας πουμε ότι εσείς είστε δημοσιογράφος και έχετε μια άκρη σε κάποιον ΠΑΣΟΚικο κομματάνθρωπο. Σας έβαζε λοιπόν ο κομματάνθρωπος στην ΕΡΤ ως συμβασιούχο που παράγει κάποιο έργο για την ΕΡΤ. Κάνετε κάποια έρευνα, ας πούμε κάτι σύγχρονο και προοδευτικό: «η καταπίεση που υφίστανται από τη ρατσιστική κοινωνία οι πακιστανοί τραβεστί μετανάστες». Πόσο θέλετε να κοστολογηθεί αυτή η έρευνα σας; Ειδικά πριν την κρίση τα νούμερα ήταν υψηλά.

Υπογράφατε λοιπόν εσείς δημοσιογράφος συμβασιούχος στην ΕΡΤ, παίρνατε 4.000, 5.000 ευρώ ή και παραπάνω μισθό και δεν βλέπατε ποτέ το εσωτερικό των κτηρίων της ΕΡΤ παραμόνο όταν ερχόσασταν να κόψετε το μπλοκάκι σας. Υπήρχαν άτομα που είδα στην ΕΡΤ να έρχονται μόνο για να υπογράψουν σύμβαση και να κόψουν το μπλοκάκι. Θυμάμαι άλλο περιστατικό με μια καλοβαλμένη κοπελίτσα 20-22 ετών (δηλαδή και σε σχολή να ήταν ηλικιακά το πιθανότερο ήταν να μην είχε τελειώσει) που έκοβε μπλοκάκι 2600 ευρώ μεικτά.

Τι πρόσφερε η κοπελίτσα αυτή στην ΕΡΤ που κοστολογούταν 2600 ευρώ μεικτά; Ποιος ξέρει...Το πιθανότερο ειναι τίποτα. Το εκπληκτικό όμως είναι πως αυτούς τους συμβασιούχους φαντάσματα ήταν αδύνατο να τους κάνεις οτιδήποτε, διότι αν για παράδειγμα πιανόταν κάποιος (λέμε τώρα υπόθεση εργασίας κάνουμε...) θα σου απαντούσε «μα εγώ δεν χρειάζεται να έρχομαι να κάθομαι σε γραφείο, κάνω έρευνα, εξωτερική δουλεία και η έρευνα μου τόσο κοστολογείται». Άλλοι συμβασιούχοι φεύγανε για στρατό και συνεχίζονταν να πληρώνονται ακόμα, άλλοι υπέγραφαν συμβάσεις με ειδικότητες που παίρνανε παραπάνω λεφτά από τη δουλεία που κάνανε. Ας πούμε ότι εσείς είχατε μια άκρη και σας χρεώνανε ως σκηνοθέτη, ο μισθός σας ήταν ανάλογος της ειδικότητας, ακόμα κι αν εσείς είσασταν ένας απλός φροντιστής. Εξυπακούεται βέβαια πως αυτός που εργαζόταν όντως ως σκηνοθέτης ενδέχεται να υπέγραφε σύμβαση ως φροντιστής και να έπερνε τα αντίστοιχα λιγότερα λεφτά.

Η μουτσούνα της κρατικοδίαιτης «επανάστασης»


Ας έρθουμε τώρα στους δημοσιογράφους. Αισθάνεσθε αηδία; Εάν εσείς αισθάνεσθε αηδία που τους βλέπετε στο γυαλί φανταστείτε τι αισθάνομαι εγώ που έπρεπε να συνεργάζομαι (ευτυχώς μόνο περιστασιακά) και μαζί τους. Λοιπόν οι δημοσιογράφοι είναι ότι έχετε ακούσει για αυτούς και άλλα τόσα. Μιλάμε για μια κατηγορία ατόμων που αποτελούν τον βόθρο της ελληνικής κοινωνίας, ισάξιοι μόνο των συνδικαλιστών. Ασχέτως τι ακούτε όμως για τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημοσιογράφων, ότι πχ είναι πιόνια του συστήματος, εντολοδόχοι της εξουσίας κλπ η αλήθεια είναι λίγο πιό περίπλοκη. Ειδικά όσον αφορά την ΕΡΤ υπήρχαν δύο κατηγορίες δημοσιογράφων, α) τα μεγάλα ονόματα που ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε όπου φυσάει ο άνεμος (πάντα όμως με παρελθόν στην αριστέρα και αν και κομματικά μπορεί να στήριζαν το όποιο κυβερνών κόμμα σχεδόν πάντα είχαν φιλοαριστερές θέσεις), είτε αριστεροί οι οποίοι όμως αναγκάζονταν που και που να βάζουν και λίγο νερό στο κρασί τους και β) η άλλη κατηγορία, οι αφανείς «ήρωες», οι άνθρωποι που κάνανε τα ρεπορτάζ και ήταν σχεδόν όλοι μαρξιστές διαφόρων αποχρώσεων, ο δεξιότερος μιλάμε τώρα βρισκόταν στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και λοξοκοίταζε προς συνασπισμό. Εξαίρεση ήταν κάτι κοριτσάκια που είχαν προσληφθεί για άλλου είδους «υπηρεσίες»...και κατέληγαν να μονιμοποιούνται, αλλά αυτά ασχολούνταν με καλλιτεχνικά ρεπορτάζ, μόδα και τα συναφή σαχλά.

Είμαι σίγουρος πως τις λίστες που κυκλοφορούν με τους μισθούς των μεγαλοδημοσιογράφων στην ΕΡΤ τις έχετε δει όλοι. Θυμάστε σίγουρα το εκπληκτικό μαρξιστικό ντουέτο Λυριτζής-Οικονόμου (τους οποίους διατήρησε και η ΝΔ ασφαλώς!). Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονταν όσο ήταν στην ΕΡΤ 340.000 ευρώ το χρόνο ο καθένας ξεχωριστά και κατάφερναν να έχουν την τελευταία τηλεθέαση στη πρωινή ζώνη. Αυτοί οι άνθρωποι που το δημόσιο τους χρυσοπλήρωνε και ειδικά ο Λυριτζής, ξέρετε αυτός με τη μουτσούνα κάτι μεταξύ Τρότσκυ και κλόουν από τρίτης κατηγορίας τσίρκο, είχανε το θράσος να μιλάνε για κακοδιαχείρηση στο δημόσιο τομέα, για το άχρηστο κράτος, για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αφήνανε τις επιχειρήσεις αφορολόγητες (λες και ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας επειδή καταρρεύσαμε οικονομικώς) και ένα σωρό άλλα, αλλά οι σχιζοφρενικοί μισθοί που πέρνανε για να κάνουν μαρξιστική προπαγάνδα από τηλεοράσεως αυτοί και οι άλλοι ομοιδεάτες τους στο δημόσιο δεν συνέβαλαν στην οικονομική κατάντια του κράτους. Αυτό αγαπητοί αναγνώστες ειναι το να είσαι αριστερός στην Ελλάδα, τρως με δέκα μασέλες, κάνεις τη προπαγάνδα σου, σε ταϊζει το κράτος αλλά το βρίζεις διότι είσαι πρώτα και πάνω από όλα «επαναστάτης»

Έλεγα πριν για τα κοριτσάκια συμβασιούχους...Ξέρετε υπήρχε μια εποχή που κάποια μπορούσε να κάνει στοματικό σεξ σε κάποιον υπεύθυνο στο ελληνικό δημόσιο και προσλαμβανόταν υπάλληλος. Το ελληνικό δημόσιο λοιπόν πλήρωνε την συγκεκριμένη επί δεκαετίες μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες και μετά συντάξεις, εφάπαξ κλπ. Μια πίπα λοιπόν κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες σε ευρώ. Τι πόρνες πολυτελείας και ιστορίες για αγρίους. Ξέρετε εσείς πόρνη που να χρεώνει τέτοια ποσά για στοματικό σεξ; Προφανώς όχι. Έχετε ακούσει περί φεμινισμού; Ε αυτό είναι που λέτε φεμινισμός στη πράξη.

κρατικοδίαιτος φεμινισμός γκρικ στάϊλ...


Είπα για φεμινισμό. Δεν πολυξέρω τι γίνεται σε άλλους οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα (αν και όποτε πάω στην εφορία σχεδόν μόνο γυναίκες υπαλλήλους βλέπω) αλλά η ΕΡΤ ήταν φίσκα στις γυναίκες. Μιλάμε για πανζουρλισμός, όλα τα γραφεία είχαν αναλογία υπαλλήλων 1 άντρας προς 7 γυναίκες, ίσως και να υποβαθμίζω τη κατάσταση, υπήρχαν γραφεία που ήταν μόνο γυναίκες.

Υπεύθυνες εκπομπών, διευθύντριες τάδε τομέα, λογίστριες, δακτυλογράφοι, γραμματείς, υπογραμματείς, προσωπικό τάδε, άλλες που δεν είχαν καν προσδιορισμένο αντικείμενο, χαμός!

Όταν δε μπήκε το ίντερνετ και μάθανε και να το χρησιμοποιούν ήταν αδύνατο να κάνεις δουλειά διότι όλες ήταν στα γραφεία τους και κοιτάζανε τις προσφορές στις τσάντες και στα παπούτσια από τα διάφορα μαγαζία τρώγοντας όλο το bandwidth... Ήθελες να κατεβάσεις πχ ένα τεχνικό manual αλλά έπρεπε να περιμένεις το μεσημέρι να σχολάσουν πρόωρα (πάντα) οι κυρίες και οι δεσποινίδες για να κάνεις τη δουλεία σου.

Ασφαλώς η αναλογία ανδρών-γυναικών στα επαγγέλματα που είχαν όντως κάποιο σοβαρό ρόλο στην ΕΡΤ (δηλαδή σε αυτά που σχετίζονταν όντως με την τηλεόραση) ήταν η αντίστροφη από αυτή των γραφειάδων.

Αλλά ας πάμε πάλι πίσω στους δημοσιογράφους για να καταλάβετε πως λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας του βαθέως μαρξιστικού κράτους στην Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα έχει βαθύ κράτος και αυτό το βαθύ κράτος κινείται πολιτικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πλέον μετά τα περί ΔΝΤ έχει γίνει όλο ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε ποτέ παρατηρήσει πως ακόμα και όταν ήταν η «δεξιά» ΝΔ στα πράγματα όλες οι εκπομπές της ΕΡΤ αριστερόφερναν; Μια για τα «αδέρφια» μας τους μετανάστες, μία για τους «καταπιεσμένους» gay και δώστου αναθεωρητικές εκπομπές για τον εμφύλιο που οι αριστεροί, μας έλεγε η ΕΡΤ μέσω των εκπομπών της, δεν κάνανε παιδομάζωμα, αλλά...παιδοφύλαγμα! Και δώστου για τη γενιά του Πολυτεχνείου σειρές και ντοκυμαντέρ, και δώστου Φιντέλ Κάστρο και δώστου Τσε Γκεβάρα.


Πως τα ανεχόταν όλα αυτά η «δεξιά» ΝΔ; Οι λόγοι ειναι σύνθετοι, κατά πρώτον η ΝΔ δεν είναι δεξιό κόμμα, είναι απλά η φιλελεύθερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε όλα αυτά για τους μετανάστες και τους gay μπορεί να μην αρέσουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αρέσουν όμως στα στελέχη της. Κατά δεύτερο λόγο και αυτό προσωπικά ενώ το υποπτευόμουν το συνειδητοποίησα διαβάζοντας Θεόδοτο είναι πως η ΝΔ στην Ελλάδα έχει ως μοναδικό σκοπό ύπαρξης να κρατάει την αριστερή θολοκουλτούρα στην εξουσία με κάθε τρόπο. Επίσης η ΝΔ έχει σύνδρομα φοβίας, φοβάται να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος του (πλέον) ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν αυτό πάει κόντρα και στα μικροκομματικά της συμφέροντα.

δείγμα της επί ΝΔ πολιτισμικής συνεισφοράς της ΕΡΤ


Θα μου πείτε τώρα, μα δεν διόριζε δικούς της η ΝΔ στην ΕΡΤ; Η απάντηση είναι και ναι και οχι. Καταρχάς τι εννοούμε δικούς της; Μιλάμε για δεξιούς; Αυτό γινόταν σπανίως. Η πλειοψηφία των συμβασιούχων της ΕΡΤ που έπαιρνε η ΝΔ ήταν πάντα απλά αριστεροί με επαφές σε κάποιο νεοδημοκράτη βουλευτή. Ή μπορεί η οικογένεια να ήταν ΝΔ και να είχε την άκρη στο βουλευτή αλλά ο γιός που υπέγραφε σύμβαση να ήταν οργανωμένος στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μη σας κουράζω όμως. Ναι διόριζε κάποιους δεξιούς η ΝΔ αλλά ποτέ σε θέσεις που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τον μαρξιστικό χαρακτήρα της ΕΡΤ. Σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ τι θα γράψω σε αυτό το σημείο διότι ειναι κομβικό. Εάν ο ηλεκτρονικός στη μίξη εικόνας, ο πληροφορικάριος που στήνει το δίκτυο, ο ηλεκτρολόγος που φτιάχνει τα φώτα είναι δεξιοί, φασίστες, νεοναζί ότι θέλετε, λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει ποιός είναι ο υπεύθυνος για το τι πολιτική χροιά έχει το πρόγραμμα που βγαίνει στο γυαλί. Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για αυτό τον χαρακτήρα; Οι δημοσιογράφοι και σε ένα δεύτερο ρόλο οι μοντέρ.

Για αυτό και οι δύο αυτές ειδικότητες στελεχώνονταν πάντα και συνειδητά απο αριστερούς, όσο αριστερότερα τόσο καλύτερα. Καταλάβατε πως λειτουργει το σύστημα; Εάν όχι παρακαλώ ξαναδιαβάστε τις προηγούμενες προτάσεις για να το κατανοήσετε. Για αυτό λοιπόν επι ΝΔ του Καραμανλή η ΕΡΤ έφτιαχνε ντοκυμαντέρ με τίτλο «Καπετάν Κεμάλ ο Σύντροφος» για έναν κομμουνιστή Τούρκο που είχε έρθει στην Ελλάδα τον εμφύλιο και πολεμούσε με τους αριστερούς και για αυτό όταν άνοιγες ΕΡΤ και έβλεπες εκπομπές όπως το Σαν Σήμερα σου δινόταν η εντύπωση πως έχουν παραχθεί στη Κουμουνδούρου ή στο Περισσό. Σας διαβεβαιώ πως η ΝΔ όχι μόνο ουδέποτε προσπάθησε να σπάσει αυτό το καθεστώς, αλλά το ενίσχυσε και συνειδητά.

Και μετά ακούς κάποιους του πατριωτικού χώρου να λένε πως η ΕΡΤ όταν έκλεισε έγινε «υποστολή της ελληνικής σημαίας», χάθηκε η φωνή που μιλούσε στην ομογένεια, στις ακριτικές περιοχές πλέον θα βλέπουν τουρκικά κανάλια κλπ. Λοιπόν καταρχάς λιγότερη ανθελληνική προπαγάνδα κάνουν τα τουρκικά κανάλια από ότι κάνουν τα ελληνικά κανάλια και μάλιστα η ΕΡΤ. Δεν ξέρω κανένα τουρκικό κανάλι που να γεμίζει το πρόγραμμα του με εκπομπές πλύσης εγκεφάλου υπερ των λαθρομεταναστών και της αποικιοποίησης της Ελλάδας από την Ασία και την Αφρική κλπ. Έπειτα δεν νομίζω πως την ομογένεια την απασχολεί ιδιαίτερα για το αν οι Σομαλές πόρνες της Αθήνας θεωρούν τους Έλληνες «ρατσιστές» επειδή οι τελευταίοι προτιμούν τις λευκές ανατολικοευρωπαίες συναδέλφους τους. Η ομογένεια θα ήθελε η ΕΡΤ να δείχνει θέματα για την Ελλάδα, η Σομαλία και ειδικά οι Σομαλές παράνομες ιερόδουλες της Αθήνας λίγο τους απασχολούν.

Η gay κοινότητα στηρίζει ΕΡΤ


Το ερώτημα που υποθέτω θέλετε να κάνετε ειναι τελικά τι πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ; Να ανοίξει ξανά και άμεσα; Να κλείσει τελείως; Να αναδιοργανωθεί; Το τι θα έπρεπε να γίνει δε θα σας το πω διότι δεν έχει σημασία διότι απλά δεν θα γίνει όσο σtην εξουσία έχουμε ανθέλληνες, πράκτορες και αριστερούς (φιλελεύθερους ή κρατικιστές). Θα σας πω τι θα γίνει: Μία από τα ίδια, η ΕΡΤ το πιθανότερο είναι να ξανανοίξει με νέο πρόγραμμα και μερίδα των παλιών της υπαλλήλων. Όλοι οι αρχισυντάκτες και οι δημοσιογράφοι και οι υπεύθυνοι προγράμματος θα είναι είτε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκπομπές που θα παρουσιάζει η νέα ΕΡΤ θα είναι τρισχειρότερες από αυτές που παρουσιάζε μέχρι τώρα και ξέρουμε όλοι το χάλι των μέχρι τώρα εκπομπών της ΕΡΤ, μαθαίναμε για το «δράμα» των Σομαλών λαθρομεταναστών, για την «επάρατο δεξιά», για το πόσο ρατσιστές είναι οι Έλληνες και ξενόφοβοι και κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, για το «δράμα» του τάδε gay «ακτιβιστή» κλπ κλπ.

Με λίγα λόγια πλύση εγκεφάλου.

Θα μπορούσα να γραφω για ώρες για την ΕΡΤ, να γεμίσω άλλες τόσες σελίδες με μερίδα μόνο από ανέκδοτες ιστορίες, όπως μια για παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο νου με έναν συνδικαλοπασόκο να φωνάζει σε έναν διάδρομο της ΕΡΤ «ρε άντε παρατάτε με, ότι θέλω θα κάνω! Εγώ έρχομαι όποτε μου καπνίσει και κάνω και 500.000 δρχ τηλεφωνήματα από εδώ» (δηλ. έπαιρνε τηλέφωνο σε συγγενείς του στις ΗΠΑ από τα διάφορα τηλέφωνα της ΕΡΤ και ποιός θα τον έλεγχε; Κανείς.) αλλά ήδη το κείμενο μου είναι πολύ μεγάλο και ξεφεύγει από τα όρια έκτασης των κειμένων του μπλογκ. Τελικά για να το κλείσουμε το θέμα όταν ακούτε για ΕΡΤ να έχετε στο νου σας τα εξης:

Στην ΕΡΤ επί δεκαετίες γινόταν χορός τρισεκατομμυρίων και υπήρξε μια χοάνη που μέσα της χάθηκαν απίστευτα ποσά του δημοσίου χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό.

Η ΕΡΤ από το 1982 και έπειτα έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου πρασινοκόκκινη, και στις κύριες ειδικότητες που έδιναν την ιδεολογική γραμμή η πλάστιγγα έγερνε σταδιακά με τον καιρό προς το κόκκινο. Πλέον και οι «πράσινοι» της ΕΡΤ μετακόμισαν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε από πρασινοκόκκινη η ΕΡΤ είχε καταλήξει ροζοκόκκινη....

Η ΕΡΤ υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος προπαγάνδας του βαθέως κράτους στην Ελλάδα και αυτό το βαθύ κράτος είναι αριστερό.

Η ΝΔ όχι μόνο διατήρησε τον αριστερό χαρακτήρα της ΕΡΤ αλλά έκανε και συνειδητές κινήσεις για να τον ενισχύσει.

Η ΕΡΤ θα ξανανοίξει και θα είναι μια από τα ίδια και χειρότερα, λιγότερες οικονομικές κομπίνες ίσως (δεν υπάρχει και το χρήμα πλέον στην αγορά για τέτοιες) αλλά περισσότερη ανθελληνική, μαρξιστική και λαθρομεταναστολάγνα προπαγάνδα....


Ευχαριστώ και συγγνώμη αν σας κούρασα...


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ