Ιδρυσαν 50-50 με το ελληνικό κράτος ανώνυμη εταιρεία για τη διαχείρηση της εκκλησιαστικής περιουσίαςΕπιβεβαιώνουν στην πράξη τη διαχρονική συνεταιρική σχέση Κράτους - Εκκλησίας και το γεγονός ότι η χρηματοδοτούμενη από το κράτος Εκκλησία αποτελεί βασικό πυλώνα του καθεστώτος.
Για πρώτη φορά Εκκλησία και Δημόσιο αποφασίζουν από κοινού την διαχείριση, της σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητης, εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω μιας νέας εταιρείας στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ίδρυση της νέας εταιρείας κατατέθηκε χθές Δευτέρα στη Βουλή με κοινή τροπολογία των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και θα έχει επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» (Ε.Α.Ε.ΑΠ).
Σε πρώτη φάση μέτοχοι της εταιρείας αυτής θα είναι το ελληνικό δημόσιο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών που μοιράζονται τις μετοχές 50-50.
Συγκεκριμένα η εταιρεία θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη και μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρω διαιρούμενο σε 1000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 300 ευρω η καθεμία.
Στην εταιρεία δεν συμμετέχει η Εκκλησία στο σύνολο της μέσω της κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας ΕΚΥΟ αλλά μόνο η Αρχιεπισκοπή.
Αποκλειστικός σκοπός της εταιρίας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.
Αυτό που είναι σημαντικό για την Εκκλησία είναι πως παρά το γεγονός ότι η ΕΑΕΑΠ θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων, δεν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
ΤΟ «ΠΕΙΡΑΜΑ»
Για την Εκκλησία η υπόθεση της αξιοποίησης της περιουσίας της δεν είναι νέα υπόθεση και σε καμία περίπτωση στρωμένη με «λουλούδια».
Εκτάσεις, κτήματα, ακίνητα και «φιλέτα» σε σημαντικές τοποθεσίες, δεκαετίες τώρα, παρέμεναν αναξιοποίητα προκαλώντας αντί για έσοδα… προβλήματα.
Αν και στην Αρχιεπισκοπή πιστεύουν πως η συνέργεια αυτή μεταξύ Εκκλησίας και Δημοσίου θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, προτίμησαν να γίνει πρώτα μια προσπάθεια με ακίνητα της Αρχιεπισκοπής, ώστε πρώτον να δοκιμασθεί το εγχείρημα και εφόσον αυτό επιτύχει, να επεκταθεί και σε άλλες Μητροπόλεις, εφόσον βέβαια οι Μητροπολίτες τους το επιθυμούν.
Όπως όλα δείχνουν η πρώτη προσπάθεια της νέας εταιρείας θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής στην Βουλιαγμένη.
Πρόκειται για μια τεράστια έκταση την οποία η Εκκλησία ποτέ δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει ουσιαστικά. Για την έκταση αυτή είχε ταξιδέψει ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο Κατάρ όπου διαπίστωσε επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε αφού η επένδυση δεν δημιουργούσε το κλίμα ασφάλειας που ήθελαν οι επενδυτές.
ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Οι άνθρωποι της Αρχιεπισκοπής θεωρούν πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Κάνουν λόγο για δημιουργία θέσεων εργασίας, για σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα διατεθούν κατά βάση στο φιλανθρωπικό έργο και τονίζουν πως για πρώτη φορά η Εκκλησία κατορθώνει να αξιοποιήσει την περιουσία της.
ΠΗΓΗ