13 Οκτ 2013

Κοινωνικό τιμολόγιο για... τα Ελληνικά Πετρέλαια! Τι νόμισες, για σένα;


Η υπουργική απόφαση για ελάφρυνση των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ για τα χειμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά ακόμη περιμένει υπογραφή. Στο μεταξύ, η εταιρεία ενέκρινε μείωση 45% στα τιμολόγια της γνωστής εταιρείας πετρελαιοειδών



Τα πάντα στους έχοντες, τα ψίχουλα στους πολλούς και αδύναμους. Και μάλιστα μόνο στα λόγια. Το «μήνυμα του μήνα από την ΕΥΔΑΠ», όπως το λάνσαραν οι έχοντες την κοινωνική εταιρική ευθύνη, είναι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», υπό την έννοια ότι η εταιρεία προχωρεί σε «πράξεις» για την ελάφρυνση των χειμαζόμενων νοικυριών με μειώσεις των τιμολογίων.


Δυστυχώς, όμως, η αποφασιστικότητα της εταιρείας για «πράξεις» εξαντλήθηκε στον εξής ένα πελάτη: η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. καρπώθηκε ήδη μείωση τιμών της τάξης του 45%, με συνολική ετήσια μείωση εσόδων της υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος καταναλωτής, για τον οποίο εξαγγέλθηκε μείωση τιμών 1,6% (με συνολική ετήσια μείωση εσόδων για την εταιρεία των 3 εκατ. ευρώ), περιμένει ακόμη την έκδοση της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο!

Κοροϊδία


Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει την κοροϊδία εις βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών, που δοκιμάζονται, ούτως ή άλλως, από τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας:

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε (απ. 17979), με προφορική εισήγηση του τότε προέδρου και στη συνέχεια προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ (απ' όπου απολύθηκε) Στ. Σταυρίδη, τη μείωση τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης. Σύμφωνα με τη «μελέτη επιπτώσεων», η συνολική ετήσια απώλεια εσόδων από τις προτεινόμενες μειώσεις είναι της τάξης των 3,118 εκατ. ευρώ.

Οι «μειώσεις» αυτές ανακοινώθηκαν μεγαλοφώνως με δελτίο Τύπου ως εξής: «Ανακουφίζει τα βαρύτατα πληττόμενα νοικοκυριά και κυρίως εκείνους που ζουν σε μικρά ή πολύ μικρά διαμερίσματα (νέα ζευγάρια, μικρές οικογένειες) και εντάσσονται στα τιμολόγια της 1ης και 2ης κλίμακας. Ο μέσος καταναλωτής νερού (10 κ.μ. το μήνα ή 30 κ.μ. το τρίμηνο) θα δει μείωση της τάξης του 1,6%. Ο έχων πάρα πολύ μικρή κατανάλωση (5 κ.μ. το μήνα ή 15 κ.μ. το τρίμηνο), θα δει μείωση της τάξης του 2,4%». Στην ανακοίνωση δεν σημειώνεται ότι στην κατανάλωση 13 κ.μ. ανά τρίμηνο, η μείωση πέφτει στο 0,7%.

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει εγκριθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις. Το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ το επιβεβαίωσε στην «Κ.Ε.»: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ενα μήνα νωρίτερα από την απόφαση αυτή που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα (απ. 17927) την εξέταση υιοθέτησης ειδικού τιμολογίου για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., κατόπιν σχετικής εισήγησης του γενικού διευθυντή Λειτουργίας Δικτύων και Εγκαταστάσεων, Στ. Γεωργιάδη. Το ζήτημα βρίσκει σύμφωνο τον κ. Σταυρίδη, ο οποίος κάτω από την υπογραφή του σημειώνει ιδιοχείρως: «Απόλυτα επιβεβλημένο να γίνει!».

Οπερ και εγένετο. Τον περασμένο Μάιο, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο πια τον Αν. Βαρθολομαίο, ομοφώνως εγκρίνεται (απ. 18054) η έκδοση νέου τιμολογίου για τα ΕΛΠΕ, κατόπιν εισήγησης που συνέταξε ο κ. Γεωργιάδης. Το νέο τιμολόγιο για τα ΕΛΠΕ περιλαμβάνει σταθερή τιμή 0,55 ευρώ/ανά κ.μ., έναντι της εφαρμοζόμενης τιμής των 0,99 ευρώ/κ.μ.

Εγκρίθηκε, δηλαδή, μείωση ύψους 45%, με ετήσια μείωση των εσόδων της ΕΥΔΑΠ για το 2013 ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς η απόφαση προβλέπει ελάχιστη κατανάλωση 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Αντιστοίχως το 2014, η μείωση των εσόδων θα φτάσει το ύψος των 2,86 εκατ. ευρώ, καθώς προβλέπεται ελάχιστη κατανάλωση 6,5 εκατ. κυβικών μέτρων. Από το 2015 και εφεξής, η ελάχιστη κατανάλωση που αποφασίστηκε ανέρχεται στα 7 εκατ. κυβικά μέτρα, οπότε η αντίστοιχη ετήσια μείωση των εσόδων της εταιρείας θα φτάνει τα 3,8 εκατ. ευρώ.

Ολοι κερδίζουν


Η ΚΥΑ για τις μειώσεις αυτές υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου από τους Γ. Στουρνάρα, Μ. Χρυσοχοΐδη και Στ. Καλαφάτη και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 9 Σεπτέμβρη 2013! Στις εισηγητικές εκθέσεις που προηγήθηκαν των αποφάσεων για τα ΕΛΠΕ, αναφέρεται ότι αμφότερες οι πλευρές ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση οικονομικά συμφέρουσα και για τις δύο εταιρείες (win-win deal). Το όφελος της μιας πλευράς (ΕΛΠΕ) αναφέρθηκε παραπάνω. Για την ΕΥΔΑΠ, μεταξύ άλλων, «είναι να διατηρήσει το μεγαλύτερο πελάτη της, ο οποίος λόγω της πολύ αυξημένης τιμής εξετάζει εναλλακτική λύση νερού προερχόμενου από αφαλάτωση, με συνολικό κόστος λίγο μικρότερο από 0,5 ευρώ/κ.μ.».

Αναφέρεται επίσης ότι «σε αντάλλαγμα για τη μειωμένη τιμή, τα ΕΛΠΕ θα παραχωρήσουν άμεσα τη δυνατότητα χρήσης της προβλήτας τους στην Ελευσίνα με δυνατότητα φόρτωσης υδροφόρων πλοίων έως και 50.000 tn. Συγχρόνως παραχωρείται και η χρήση δικού τους αγωγού, μήκους 650 m, από τη βόρεια πύλη έως τη θάλασσα. Επιπρόσθετα τα ΕΛΠΕ θα παραχωρήσουν τη δυνατότητα χρήσης από την ΕΥΔΑΠ και της προβλήτας που διαθέτουν στην Αγία Τριάδα για υδροφόρα πλοία έως 100.000 tn».

Ωστόσο στελέχη της ΕΥΔΑΠ έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι δεν έχουν αποτιμηθεί οικονομικά τα κέρδη της εταιρείας από μία τέτοια συμφωνία...

Μικρές και ορισμένου χρόνου μειώσεις για τους αδύναμους


Στις δύσκολες εποχές τις οποίες διανύουμε, κάθε ευρώ που κόβεται από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών είναι προφανώς καλοδεχούμενο. Ισως γι' αυτό ο πρόεδρος των πολυτέκνων, Β. Θεοτοκάτος, επισκέφθηκε πρόσφατα τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, «προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την πρωτοβουλία της Εταιρείας να συνδράμει τους πολύτεκνους με εκπτώσεις μέχρι και το 60%».

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά γενναιόδωρη είναι η νέα κοινωνική πολιτική στην ομάδα των πολυτέκνων. Στην κατηγορία του ειδικού τιμολογίου υπάγονται 15.947 νοικοκυριά, αλλά μόνο το 0,4% εξ αυτών θα επωφεληθούν της γενναίας έκπτωσης, καθώς η απόφαση περιλαμβάνει διαβαθμίσεις στις μειώσεις τιμών (10%, 30% και 60%), ανάλογα με τον αριθμό των μελών. Η συντριπτική πλειονότητα (15.411 οικογένειες) υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με μειώσεις που ανέρχονται στο 10%. Αναλόγως, μείωση 30% στους λογαρισμούς του θα δει μόνο το 2,9% (οικογένειες 7-8 μελών).

Δικαιούχοι έκπτωσης 30% είναι επίσης υπερήλικοι άνω των 75 ετών, εφ' όσον έχουν εισόδημα μικρότερο/ίσο των 8.000 ευρώ και ζουν μόνοι τους χωρίς να φιλοξενούνται. Σε αντίθεση με τις μειώσεις στο ευρύ κοινό, που δεν εφαρμόστηκαν ακόμη, το εν λόγω πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η περίοδος εφαρμογής του θα διαρκέσει ένα χρόνο, σε αντίθεση με τις μειώσεις των ΕΛΠΕ που δεν έχουν ημερομηνία λήξης...

πηγή: enet.gr

Προηγούνται οι δανειστές/τοκογλύφοι, οι τράπεζες, ο Λάτσης και λοιποί πετρελαιάδες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα κανάλια, οι μισθοί των βουλευτών και μετάαααα όλοι οι άλλοι!

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ