18 Σεπ 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ «τυφλώνει» το Πολεμικό Ναυτικό που δεν θα βλέπει προς Αλβανία.



“Το ΤΑΙΠΕΔ παίζει με την εθνική ασφάλεια καταργώντας το Ναυτικό Οχυρό Αγίου Στεφάνου” καταγγέλουν κάτοικοι της Κέρκυρας οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσουν την πώληση της έκτασης στο νησί ,εντός της οποίας βρίσκεται και το Ναυτικό Οχυρό.

Η προσφυγή των έξι Κερκυραίων (μέλη της “Κίνησης Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη”), συζητήθηκε χθες .

Τα όσα υποστηρίζουν σε κείμενό τους πρέπει να προβληματίσει.

Τι λένε:

“Βάσει του διατάγματος, το Ναυτικό Οχυρό με υψόμετρο 126μ, Απαγορευμένη Ζώνη [Α.Ζ.]εμβαδού 11.906,27 τ. μ. και Επιτηρούμενη Ζώνη [Ε.Ζ.] εμβαδού 141.571,1 τ.μ. μεταφέρεται σε νέα θέση με Α.Ζ. 6865 τ.μ. και Ε.Ζ. μόλις 334.16 τ.μ.. Στην πραγματικότητα η Επιτηρούμενη Ζώνηκαταργείται, καθώς το όριό της απέχει μόλις ένα μέτρο από το όριο της Α.Ζ. με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του Οχυρού.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού και οι κεραίες του Λιμενικού Σώματος, δεν βλέπουν την έκταση την οποία υποτίθεται ότι επιτηρούν.

Όπως προκύπτει από τον Τοπογραφικό Χάρτη με τις υψομετρικές καμπύλες της επίδικης έκτασης, η νέα θέση του Οχυρού έχει υψόμετρο προς ανατολάς περίπου 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, παρουσιάζοντας μία έντονη κλίση προς δυσμάς όπου το υψόμετρο είναι περίπου 60 μέτρα. Ας υποθέσουμε ότι η στάθμη του φυλακίου θα διαμορφωθεί στα 80 μέτρα, εκδοχή ευμενέστερη για τα ραντάρ. Αν στα 80 μ προσθέσουμε 3μ τη βάση του ραντάρ και 2,5 μ περίπου την ακτίνα του, τότε τα ραντάρ θα βλέπουν τα σημεία που το έδαφος είναι κάτω από τα 85,5μ, ενώ στα σημεία που παρεμβάλλεται ορεινός όγκος ίσος ή ανώτερος των 85,5 μ, θα δημιουργείται νεκρός τομέας.

Στο συνημμένο χάρτη, φαίνεται ότι τα ραντάρ δεν μπορούν να δουν παρά ένα μικρό κομμάτι από την εποπτευόμενη έκταση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα τόσο στην άμυνα όσο και τη ναυσιπλοΐα.


Το εν λόγω Ναυτικό Οχυρό είναι κρίσιμο για την Εθνική ασφάλεια, διότι ελέγχει και το θαλάσσιο χώρο της απέναντι Γείτονος, καθώς στην ευρύτερη περιοχή ελλιμενίζονται Τουρκικά υποβρύχια, όπως ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου Τύπου 209/1400 στο Δυρράχιο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 17 Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας – Αλβανίας για το 2013.

Είναι απαράδεκτο χάριν της τεχνητής οικονομικής κρίσης και με το πρόσχημα του δημοσίου χρέους να θυσιάζεται η Εθνική Ασφάλεια και μάλιστα σε τόσο ταραγμένη εποχή. 

Η όλη ιστορία είναι εξαιρετικά σκανδαλώδης. ¨Ήδη το ΠΔ με αρ. 398/2001 (ΦΕΚ 279/Α/13-12-2001) περιόριζε πολύ τα όρια του Ναυτικού Οχυρού σε σχέση με το Βασιλικό Διάταγμα της 10-12-56 (ΦΕΚ 295/Α/1956) το οποίο τροποποιούσε. ΤΟ Β.Δ. της 10-12-56 θεσμοθετούσε ως Ν.Ο. όλο το βορειοανατολικό ακρωτήριο της Κέρκυρας αλλά και καθιέρωνε ως χώρο αμυντικής περιοχής τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εφαπτόμενα στις ακτές της Κέρκυρας και στην εν λόγω περιοχή της Κασσιώπης.

Στις 22/11/2012 απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι δεν έχει αιτηθεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου σχετικά με τυχόν μετεγκατάσταση του Οχυρού.

Στις 30.11.2012 το ΑΝΣ ενέκρινε τη νέα θέση του Οχυρού, χωρίς να γνωρίζει καν την ακριβή νέα θέση του Οχυρού, δοθέντος ότι το τοπογραφικό διάγραμμα του ΓΕΝ, το οποίο απεικονίζει τα νέα όρια της απαγορευμένης και επιτηρούμενης ζώνης του Ναυτικού Οχυρού, φέρει ημερομηνία συντάξεως 10.12.2012 !

Η υπόθεση, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του Ελληνικού Κράτους. Γίνεται κάτω από τη μύτη του ελληνικού λαού και με αδιαφανή πίεση στο Υπ. Εθνικής Αμύνης. Σε κάθε περίπτωση, συντελείταιπαραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Οι ιθύνοντες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα μέλη του Συντονιστικού:

Πετρόπουλος Πέτρος, Σαρακηνός Κώστας, Τσιριμιάγκος Γιάννης, Φατήρας Δημήτρης, Χονδρογιάννης Θεοφάνης “

onalert.gr