20 Ιαν 2018

Εξ οικείων τα βέλη για το FACEBOOK : “Οι συμπεριφορές σας, δεν το καταλαβαίνετε, αλλά είναι προγραμματισμένες”...


Ένα πρώην στέλεχος του Facebook πιστεύει ότι τα δίκτυα κοινωνικών μέσων χρησιμοποιούν εργαλεία που καταστρέφουν τον «κοινωνικό ιστό» της κοινωνίας, τους κανόνες συμπεριφοράς με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν στην πραγματική ζωή.

Το δήλωσε ευθαρσώς ο πρώην αντιπρόεδρος της Facebook, Chamath Palihapitiya, τον προηγούμενο μήνα, σε μία συζήτηση στο Stanford Graduate School of Business, ομολογώντας πως νιώθει “τεράστια ενοχή” για τον ρόλο του σε μια εταιρεία που καταστρέφει την κοινωνία.“Οι βραχυπρόθεσμοι κύκλοι ανάδρασης με γνώμονα την ντοπαμίνη που δημιουργήσαμε καταστρέφουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία”, δήλωσε ο Palihapitiya, επισημαίνοντας την ακόρεστη ανάγκη για καρδιές, φατσούλες, αντίχειρες.

Ο Palihapitiya τόνισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά μέσα είναι σε θέση να χειριστούν τη νοοτροπία των ομάδων, αναφέροντας ένα περιστατικό στο οποίο λύντσαραν 7 Ινδούς λόγω μιας φάρσας WhatsApp. “Οι συμπεριφορές σας, δεν το καταλαβαίνετε, αλλά είναι προγραμματισμένες”, είπε ο Palihapitiya. “Ήταν ακούσιο, αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσο είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε, πόση από την πνευματική σας ανεξαρτησία.

Όπως κι ο Steve (NO) Jobs της Apple δεν επέτρεπε στα παιδιά του να χρησιμοποιούν i – pad, έτσι κι ο Palihapitiya είπε ότι τα παιδιά του “δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτά τα σκατά” δηλαδή το Facebook...

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα τελευταία 7 χρόνια έκανε 6-7 αναρτήσεις όλες κι όλες και είχε μεγάλο πρόβλημα εξ αυτού στις κοινωνικές του σχέσεις, ομολογεί δε ότι δεν έχει απαντήσεις για το πρόβλημα και προτείνει μόνο την αποχή.

Κι ο πρώτος πρόεδρος του δικτύου, Sean Parker, τον Νοέμβριο αποκάλυψε ότι πίστευε ότι η διαρκής ανάγκη για επικύρωση μέσω των κοινωνικών μέσων ήταν ενδεχομένως η επανεγκατάσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου. “Ο Θεός ξέρει μόνο τι κάνει για τους εγκεφάλους των παιδιών μας », είπε κι ο Palihapitiya.

Αξίζει να τον ακούσει κανείς (στα αγγλικά):




ΠΗΓΗ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΦΩΤΟ:Α.Τ.