Το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει την δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εάν η χώρα δεν χορηγήσει ασυλία στους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos.
Όπως αναφέρει το Reuters,
το 2015 Έλληνας εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες σε τρεις αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ για μια συμφωνία πώλησης και εκμίσθωσης 28 κρατικών κτηρίων.
"Εάν δεν υπάρξει μια οριστική λύση για την κατάσταση αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει την εκταμίευση", δήλωσε ο de Guindos από το Λουξεμβούργο.
Μαξίμου: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί
"Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά" αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το θέμα της εμπλοκής στην εκταμίευση της δόσης.
Και επιχειρούν να καθησυχάσουν: "Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας".
Υπενθυμίζεται ότι χθεςσε
δημοσίευμα του το Capital.gr ανέφερεότι σοβαρό νομικό και
πολιτικό θέμα, αναμένεται να εγείρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 3 μέλη του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014 (
τότε κυβερνούσε ο Σαμαράς).
Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας) και αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα μεγάλα "αγκάθια" μεταξύ κυβέρνησης και ''θεσμών'', όπως διαφάνηκε από τον τότε δημοσιοποιημένο διάλογο Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ στο Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου του 2016.
Του
δίνουν χρήματα για να τους πληρώσει τώρα και για να τους… ξανα-πληρώνει
τους επόμενους μήνες με μοναδικό σκοπό να παραμείνει στην
εξουσία...Δέσμευση το ολοκληρωτικό ξεπούλημα.
--7,4 δισεκατομμύρια χρειάζονται αμέσως για τον Ιούλιο. Πληρωμή χρεολυσίων.
--Και 1,2 με 1,5 δισεκατομμύρια για πληρωμή τόκων (μηνιαία από 150 ως 200 εκατομμύρια) ως τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύνολο 8,6 – 8,9 δισεκατομμύρια!
Τόσα του δίνουν. Μάλλον ούτε τόσα! Ελαφρώς λιγότερα… [
ΠΗΓΗ]
Η είδηση ήταν….
Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει στο θέμα της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την Ισπανία, την Ιταλία και η Σλοβακία, οι οποίες απαιτούν να αμνηστευθούν πολίτες τους που κατηγορούνται για βαριά οικονομικά εγκλήματα που τέλεσαν ως μέλη του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Ισπανός είπε πως η χώρα του, η Ιταλία και η Σλοβακία ζήτησαν από το Eurogroup να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μέχρι η Αθήνα να δώσει ασυλία σε τρεις αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και διώκονται.
Σημειώνονται πως οι τρεις που διώκονται στην Ελλάδα είναι από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.
«Υπάρχουν τρεις ειδικοί που διώκονται. Αν δεν απαλλαχθούν αμέσως, δεν θα υπάρξει εκταμίευση» είπε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρεται σε non paper της κυβέρνησης αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Η σημερινή …είδηση…22/6/2017
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε αίτηση, με την οποία ζητείται να ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Η υπόθεση αφορά την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.
Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι τρεις ευρωπαίοι τεχνοκράτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας).
Οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Ιωάννης Γιαννίδης και Νικόλαος Πατεράκης, οι οποίοι κατέθεσαν την αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι βασικός λόγος για την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης του άρθρου 192 § 8 του νόμου 4389/2016, σύμφωνα με την οποία: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη συμβουλίων εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Πάντως, οι δικηγόροι διευκρινίζουν ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Ως προς την υποτιθέμενη υπεξαίρεση εκ μέρους των τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, οι εν λόγω δικηγόροι, αναφέρουν: «Προβλήθηκε το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ' όψιν του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο».
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ/ΣΥΖΕΥΞΗ :Α.Τ.