14 Απρ 2020

ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΦΑΓΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας ραμμένος στα μέτρα των τραπεζών και των κορακιών των funds



Μεσούσης της πανδημίας κι ενώ η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση που θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα πρόθυρα “ασφυξίας”, η κυβέρνηση βιάζεται να στρώσει το δρόμο στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, προκειμένου να εκκαθαρίσουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και να κλείσουν εκκρεμότητες. Οι κινήσεις αυτές θα είναι το προοίμιο μεγάλων αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με αναδιάταξη δυνάμεων και αναδιανομή της πίτας σε πολλούς κλάδους.

Με πυρετώδεις ρυθμούς στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ετοιμάζεται νομοσχέδιο-μαμούθ, που περιλαμβάνει νέο Πτωχευτικό Κώδικα, διατάξεις για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και πρόβλεψη για δημιουργία ειδικού φορέα όπου θα περιέρχονται τα κατασχεμένα σπίτια.

Ηδη έχουν καταρτισθεί 4 διαφορετικά σχέδια, στα οποία γίνονται συνεχώς προσθήκες, βελτιώσεις και αλλαγές με βάση προτάσεις-υποδείξεις του του ΣΕΒ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στο Sofokleousin.gr έχει περιέλθει το κείμενο του 4ου σχεδίου, το οποίο μάλλον είναι το τελικό και με κάποιες συμπληρώσεις σε 2-3 άρθρα θα τεθεί σε ισχύ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – που θα προκαλέσει προφανώς σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, από επιχειρηματικούς φορείς και από οργανώσεις δανειοληπτών.

Με τις νέες διατάξεις που εισάγονται, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αποκτούν ουσιαστικά “δικαίωμα ζωής ή θανάτου” για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών.

Ουσιαστικά λύνονται τα χέρια των τραπεζών και των funds για να προχωρήσουν σε εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου, βάζοντας οριστικά λουκέτο σε “ημιθανείς” μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αναδιαρθρώνοντας και στηρίζοντας όποιες έχουν δυνατότητες ανάκαμψης, “τεμαχίζοντας” μεγάλους ομίλους και πουλώντας τα αποδοτικά κομμάτια και τις κερδοφόρες θυγατρικές.

  • Οι πτωχευτικές διατάξεις θα ισχύουν πλέον και για τα φυσικά πρόσωπα – δηλαδή τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζονται όπως και οι επιχειρήσεις
  • Αλλάζει η έννοια της “παύσης πληρωμής” και οι πιστωτές (τράπεζες - funds) θα μπορούν να οδηγήσουν τον οφειλέτη σε πτώχευση, εάν επί εξάμηνο δεν καταβάλει το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του
  • Στην πτωχευτική περιουσία εντάσσεται και η κατοικία του οφειλέτη, την οποία πρέπει να ρευστοποιήσει ή να καταβάλει την αξία της.
  • Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός μονιμοποιείται ως προπτωχευτική διαδικασία και επεκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα ...



Για όλα τα παραπάνω μας είχε προϊδεάσει τον Φεβρουάριο ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, που είχε ουσιαστικά αποδεχθεί τον όρο "ΕΞΟΝΤΩΣΗ" για τους δανειολήπτες(οφειλέτες+εγγυητές) βάσει του νέου πτωχευτικού πλαισίου που σταδιακά στήνονταν:



#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ# ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ "ΔΙΚΑΙΟ" ΚΑΙ "ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ"...


«Τσουνάμι» απολύσεων...ξαναγράφεται το εργατικό δίκαιο της Ελλάδας ... 500.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν μέσα στο καλοκαίρι ή θα μειωθεί δραστικά ο μισθός τους.Θα πληγεί άμεσα ο τουρισμός στον οποίο απασχολείται εποχιακά 985.000 κόσμος...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; ...

ΜΕΤΑ :Εισαγωγή με τη βία των αδύναμων οικονομικά Ελλήνων στο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ "ΔΙΚΑΙΟ".




  • ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΒΙΑΙΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ : ΤΟΝ ΒΙΑΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ "ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ" ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ... ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΡΩΣ ΒΙΑΙΟΥΣ ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΡΟΠΟΥΣ-ΕΠΕΔΙΩΞΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΥΤΗ ...
Όταν η "ειρήνη" σε σκοτώνει μέσα στο ίδιο σου το σπίτι τότε ο πόλεμος φαντάζει σαν την ύστατη λύση ...Ετοιμάσου ...