30 Ιουλ 2022

Πόλη εφιάλτης στην Σαουδική Αραβία. Ουρανοξύστης στο έδαφος. 170 χλμ μήκος, 200 πλάτος. Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς ελευθερίες...

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι διάσημη για τη μεσαιωνική βαρβαρότητα και το πετρέλαιο, αλλά το βασίλειο επαναπροσδιορίζεται ως μια φουτουριστική οικοτοπία.

Η πιο πρόσφατη βιτρίνα αυτού του απίθανου οράματος είναι το The Line, μια πόλη με καθρέφτες ύψους 500 μέτρων, πλάτους 200 μέτρων και μήκους 170 χιλιομέτρων.

Η μητρόπολη φέρεται να έχει πληθυσμό 9 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2045. Το έργο προβλέπεται να κοστίσει έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια :


Στους μελλοντικούς κατοίκους υπόσχονται μια "πολιτιστική επανάσταση" χωρίς αυτοκίνητα, δρόμους ή εκπομπές ρύπων. Τα υπόγεια τρένα θα τους μεταφέρουν από άκρη σε άκρη σε 20 λεπτά και όλες οι ανέσεις θα βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια.

Οι εγκαταστάσεις θα είναι κάθετα διαστρωμένες σε όλη την πόλη των 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι χώροι εργασίας, αναψυχής και κατοικίας θα είναι προσβάσιμοι σε τρεις διαστάσεις: πάνω, κάτω και απέναντι.

Οι κάθετα διαστρωματωμένες κοινότητες θα αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές επίπεδες, οριζόντιες πόλεις.


Τα σχέδια μπορεί να ακούγονται εξωφρενικά, αλλά η κατασκευή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε νέες σχεδιαστικές ιδέες για την πόλη.

"Τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν σήμερα για τις κάθετα διαστρωματωμένες κοινότητες της πόλης θα αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές επίπεδες, οριζόντιες πόλεις και θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τη διατήρηση της φύσης και την ενισχυμένη ανθρώπινη διαβίωση", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS).


-Το The Line έχει την τολμηρή φιλοδοξία να επαναπροσδιορίσει την αστική ανάπτυξη.
-Η ρύπανση και τα τροχαία ατυχήματα θα εξαφανιστούν προφανώς.
-Η εξωτερική πρόσοψη του καθρέφτη έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζεται με τη φύση.

Το The Line αποτελεί μέρος της ευρύτερης ανάπτυξης του Neom στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία.

Ενώ η MBS έχει υποσχεθεί μια "πολιτιστική επανάσταση που βάζει πρώτα τον άνθρωπο", το έργο θα εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν ήδη στην περιοχή.

Ένα μέλος της φυλής από την κοινότητα τράβηξε βίντεο διαμαρτυρίας για τις εξώσεις:


Αργότερα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής έχουν σημάνει περαιτέρω συναγερμό. Φοβούνται ότι η συλλογή δεδομένων από ψηφιακές ταυτότητες, αναγνώριση προσώπου, τηλέφωνα και συσκευές IoT θα δημιουργήσει ένα κράτος επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας.

Πέρυσι, ο Joseph Bradley, επικεφαλής τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών της Neom, δήλωσε στο ZDNet ότι ήθελε να συλλέξει το 90% των πληροφοριών των κοινοτήτων. Οι σημερινές έξυπνες πόλεις, πρόσθεσε, χρησιμοποιούν μόνο το 1% των διαθέσιμων δεδομένων.

Από όσα γνωρίζουμε για τη Σαουδική Αραβία, γνωρίζετε ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό.


Ο Vincent Mosco, συγγραφέας του βιβλίου "Η έξυπνη πόλη σε έναν ψηφιακό κόσμο", δήλωσε στο Insider ότι μόνο η απόλυτη διαφάνεια στη συλλογή δεδομένων θα μπορούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες.

"Δεν έχουμε σαφή αίσθηση του τι θα γίνει με αυτά", είπε. "Από όσα γνωρίζουμε για τη Σαουδική Αραβία, ξέρετε ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό".

Τα σχόλια του MBS τροφοδότησαν περαιτέρω τους φόβους. Το 2017, δήλωσε στο Bloomberg News ότι οι νόμοι του Neom δεν θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες.

"Φανταστείτε να είστε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης χωρίς να έχετε καμία δημόσια απαίτηση", είπε. "Πόσα θα μπορούσατε να δημιουργήσετε για τις εταιρείες και τον ιδιωτικό τομέα;"

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι το όραμά του θα μπορούσε να υπάρχει μόνο στην επιστημονική φαντασία.


Οι παρατηρητές έχουν κάνει συγκρίσεις με τον ατελείωτο διάδρομο προσγείωσης από το Fast & Furious 6, τις κατοικίες στην έρημο του Dune και το τρένο των 1.001 βαγονιών στο Snowpiercer.

Το τελευταίο είναι ίσως άδικο - για το Snowpiercer. Τουλάχιστον το τρένο θα μπορούσε πραγματικά να φύγει από την έρημο όταν φτάσει η αποκάλυψη.

Οι φανταστικές συγκρίσεις θα επιμείνουν ωστόσο μέχρι τα σχέδια να γίνουν πραγματικότητα. Μόνο τότε θα ανακαλύψουμε αν η Γραμμή είναι ένας αστικός παράδεισος, ένα φασιστικό όνειρο ή άλλο ένα απατηλό μεγαλεπήβολο έργο.

Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση : Α.Τ.
 
Όμοιος τον όμοιον αγαπά...