27 Ιουν 2020

Εγκλωβισμένοι στην ανεργία. Ένα τρελοκομείο προκείμενου να ολοκληρώσουν τα καθάρματα το "έργο" τους ...


Δεν είναι μυστικό ότι στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις για περιορισμένη ύφεση, ωστόσο το ΔΝΤ με βάση τα έως τώρα δεδομένα θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο απ’ όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ομάδες εργασίας, που έχουν στηθεί από το ξέσπασμα της κρίσης στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν επεξεργαστεί ακραία σενάρια με ύφεση σε διψήφια ποσοστά. Όμως, το ΔΝΤ, στην επικαιροποιημένη Έκθεση του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), υπολογίζει ότι με το βασικό του σενάριο, δηλαδή τις καλύτερες παραδοχές, η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10%! Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στην Ευρωζώνη, η οποία επίσης θα βυθιστεί στο -7,5% κι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μόνο το Σαν Μαρίνο (-12,2%) και το Μακάο (-29,6%) εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση!

Πρόκειται, άραγε, για μια ακόμα «μαύρη» πρόβλεψη του ΔΝΤ, που χαρακτηρίζεται από υπερβολή στις εκτιμήσεις του, ανάλογες με αυτές των πρόσφατων χρόνων; Δυστυχώς, εκθέσεις κι άλλων διεθνών Οργανισμών κι επενδυτικών τραπεζών καταλήγουν σε ανάλογα ή και δυσμενέστερα σενάρια για την ελληνική οικονομία, όχι επειδή πρόκειται για μια βαθιά «τραυματισμένη» οικονομία, αλλά επειδή εξαρτάται ως επί το πλείστον από τον Τουρισμό και την κατανάλωση, που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όσο για τις εξαγωγές, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση δεδομένων των συνθηκών και είναι ενδεικτικό ότι το Ταμείο προβλέπει επιδείνωση του Ισοζυγίου Πληρωμών (-6,5% από -2,1% το 2019)

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος απεικονίζει την εκτιμώμενη «έκρηξη» της ανεργίας.


Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα,το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα φτάσει στο 22,3%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα χαθούν περίπου 235.000 θέσεις εργασίας. Το δυστύχημα είναι ότι αν και τα ποσοστά θα υποχωρήσουν στο 19% το 2021- πάντα με το καλό σενάριο- η πρωτοφανής κρίση θα μας αφήσει βαριά κληρονομιά περίπου 95.000 νέων ανέργων.

Το πρόβλημα γίνεται, δε, εντονότερο, καθώς η ανεργία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου απέκτησε δομικά χαρακτηριστικά- εξ ου και τα πολύ υψηλά μακροχρόνια ανέργων- κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας που χάνονται, αναπληρώνονται με πολλή δυσκολία. Δεν είναι τυχαίο, ότι η μοναδική άλλη χώρα, που θα βιώσει ανάλογη αύξηση ανεργίας, είναι η Ισπανία (από το 14,1% στο 20,8%), που επίσης χαρακτηρίζεται από δομικά στοιχεία στην ανεργία της.

Αυτοί που φαίνεται ότι βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση, είναι οι νέοι, που κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα. Στον απόηχο εκθέσεων, που υπολογίζουν ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη σε αυτήν την πρώτη φάση, ο ILO κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, πριν καλά- καλά σταθούν στα πόδια τους, πριν καλά- καλά ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωομάδας, τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ωστόσο ήδη σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, χάθηκαν "πολλές" από αυτές.

Γιατί οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι;


1. Η εμπειρία δείχνει ότι συνήθως είναι οι πρώτοι που έχουν περικοπές στις ώρες εργασίας ή χάνουν τελείως τη θέση τους. Συν τοις άλλοις, η έλλειψη εμπειρίας και διασυνδέσεων καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν μια άλλη, αξιοπρεπή εργασία, με αποτέλεσμα να ωθούνται σε απασχόληση μικρότερης κοινωνικής και νομικής προστασίας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι νέοι επιχειρηματίες, καθώς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση
2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO (International Labor Organization) οι 3 στους 4 νέους εργάζονται στην παραοικονομία, κοινώς με «μαύρα», για παράδειγμα σε μικρά καφέ και εστιατόρια
3. Πολλοί από αυτούς καλύπτουν θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή θέσεις κατά κανόνα κακοπληρωμένες, με παράτυπα ωράρια, «φτωχή» ασφάλεια εργασίας και φυσικά με μικρή ή ανύπαρκτη ασφάλιση
4. Συνήθως εργάζονται σε τομείς που είναι ευπαθείς έναντι της πανδημίας. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 3 νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, σε τουριστικά καταλύματα, δηλαδή σε δραστηριότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ειδικά οι γυναίκες ως 25 ετών είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αποτελούν πάνω από το 50% των εργαζόμενων σε αυτούς τους κλάδους.
5. Οι θέσεις εργασίας που καλύπτουν είναι από τις πρώτες που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση.

Και τα πέντε «καμπανάκια» ηχούν και για την Ελλάδα, η οποία δεν διατηρεί μόνο τα πρωτεία της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την τελευταία θέση στα ποσοστά απασχόλησης.

Γράφηημα Eurostat

Πρώτη η Σουηδία σε απασχόληση, τελευταία η Ελλάδα


Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα. Η απασχόληση στο σύνολο της Ευρώπης έφτασε στο 73,1% το 2019, δηλαδή πολύ κοντά στο στρατηγικό στόχο του 75% που είχε τεθεί προ πανδημίας για το 2020. Πρώτη με διαφορά η Σουηδία, παρά την οριακή μείωση της απασχόλησης κατά 0,3%. Τελευταία με διαφορά η Ελλάδα, παρά την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7% την περασμένη χρονιά.

Σε μια τέτοια αγορά εργασίας, που πασχίζει να συνέλθει από τη μνημονιακή περιπέτεια, οι κίνδυνοι ειδικά για τους νέους είναι προφανείς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο μέσος «μισθός» για μερική απασχόληση διαμορφώνεται στα 403,86 ευρώ. Με αυτόν το «μισθό» προσπαθούν να επιβιώσουν 714.556 εργαζόμενοι. Κι όλα αυτά πριν ξεσπάσει η νέα κρίση. 


Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ύφεση- Τα σενάρια


Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο περιορισμός της πανδημίας θα κρατήσει περίπου 50% περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολογίζουν οι κυβερνήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η ύφεση παγκοσμίως μπορεί να φτάσει στο 6%.

Το δεύτερο σενάριο αναλύει τις επιπτώσεις από μια επιστροφή του κορωνοϊού εντός το 2021 και εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση, αντί ανάπτυξης με ρυθμούς 5,8% η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ένα σοκ 5 ποσοστιαίων μονάδων, άρα θα περιοριστεί σε αναιμική ανάκαμψη 0,8% το 2021. Το τρίτο εναλλακτικό σενάριο «μετράει» τις επιπτώσεις από το βραδύτερο περιορισμό του κορωνοϊού σε συνδυασμό με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια οικονομία θα υποχρεωθεί σε νέα ύφεση πάνω από 2%, δίνοντας διαστάσεις κραχ στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα. Η υποχρεωτική αύξηση του δημόσιου χρέους- πάνω από το βασικό σενάριο- για να καλυφθούν οι υπέρογκες δαπάνες Υγείας και στήριξης των οικονομιών, να τρομάξει τις αγορές, να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, να περιορίσει τις δυνατότητες άντλησης ρευστού πολλών χώρων, δημιουργώντας ένα σπιράλ τρόμου

Πηγή:Aποσπάσματα άρθρων από iefimerida - Διαμόρφωση/κεφαλίδα/φωτό:Α.Τ.