7 Αυγ 2020

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην ανατολική Μεσόγειο με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την Ελλάδα. Οι ειδικοί σύντομα θα “αποκωδικοποιήσουν” τι ακριβώς συμφωνήσαμε ...

Μάλλον Θα χρειασθεί νέο Γουδί για μερικούς.

Η γραμμή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου,
είναι όπως λένε πηγές από το ΥΠΕΞ, η μπλε γραμμή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

«Η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στο Κάιρο. 

Η γραμμή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου, είναι όπως λένε πηγές από το ΥΠΕΞ, η μπλε γραμμή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι ειδικοί σύντομα θα “αποκωδικοποιήσουν” τι ακριβώς συμφωνήσαμε. Το βέβαιο είναι ότι ένα τμήμα αυτής της γραμμής βρίσκεται εντός του “θαλάσσιου διαδρόμου” που επιχείρησε να επιβάλλει η Τουρκία με το μνημόνιο που υπέγραψε με τον Σάρατζ.

Και στη συμφωνία με Ιταλία και με Αίγυπτο, πήγαν σε διαπραγμάτευση με αυθαίρετες απαιτήσεις άλλης πλευράς, και τις αποδέχτηκαν όλες. Η κυβέρνηση, στο όνομα της καλής γειτονίας κάνει παραχωρήσεις σε Τουρκία, υποχωρεί σε απαιτήσεις τρίτων στο νότο, όπως ήδη έκανε με Ιταλία-ΑΟΖ στο Ιόνιο. 

Η οριοθέτηση όχι μόνο είναι μερική,
αλλά και προβλέπει μειωμένη επήρεια για τα νησιά Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Κρήτη! Ένα δεύτερο στοιχείο της προς υπογραφή συμφωνίας είναι ότι η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά ούτε και ολόκληρη την Ρόδο

Η Αθήνα φρόντισε δια παραλείψεως να νομιμοποιήσει την εδώ και χρόνια τουρκική επεκτατική στρατηγική ιδιοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου ανατολικά του 28 μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει στη μέση την Ρόδο. Εμείς, λοιπόν, φροντίσαμε να οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά από τον 27:59′ μεσημβρινό. Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζουμε δικαιώματα στους Τούρκους στο νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού και ανατολικότερα

Η σπουδή της Αθήνας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την Ελλάδα, θα δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι η υπογραφή συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αμφισβητήσουμε το εκτός διεθνούς δικαίου μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά επ΄ουδενί δεν δικαιολογεί ούτε τη μερική οριοθέτηση, αλλά κυρίως τη μειωμένη επήρεια. 

Εάν η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, έχει με την ελληνική υπογραφή μειωμένη επήρεια τότε όλη η πάγια επιχειρηματολογία της Αθήνας για τα νησιά του Αιγαίου καταρρέει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δε εξαίρεση όχι μόνο του Καστελλορίζου, αλλά και της ανατολικής Ρόδου από την οριοθέτηση είναι ένας πρόσθετος λόγος για να ανοίγουν σαμπάνιες στην Άγκυρα. 

Ένας λόγος που η Ελλάδα ήταν απρόθυμη να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού είναι ότι φοβόταν την αντίδραση της Άγκυρας. Για την ακρίβεια φοβόταν ότι θα προχωρούσε σε έρευνες και γεωτρήσεις σ' εκείνη τη θαλάσσια περιοχή, θέτοντας στην Αθήνα το δίλημμα ή να αποδεχθεί το τετελεσμένο ή να αντιδράσει στρατιωτικά σε μία γεωγραφική περιοχή που είναι ευνοϊκή για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. 

Αυτός ήταν ο βαθύτερος λόγος που έχει αποφύγει να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ.

 Πηγή - Διαμόρφωση:Α.Τ.



ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΑΙΓΥΠΤΟΥ


Ηδη άρχισαν να διαρρέουν καινοφανείς θεωρίες για το πως υπολογίζεται η επήρεια νησιών σε ΑΟΖ, με πρώτο το Δένδια του Ρότσιλντ που ρωτάει τους δημοσιογράφους, τί είναι πλήρης επήρεια κατά το διεθνές δίκαιο; Ως μη τεχνοκράτης το θεώρησε ως εξυπνάδα. Ας μας πεί πρώτα τί είναι μερική οριοθέτηση ΑΟΖ κατά το διεθνές δίκαιο και πού και πότε έχει γίνει αυτό στην υφήλιο. Το άλλο είναι πως όταν οριοθετείς ΑΟΖ, τα σημεία δεν τα παίρνεις στη τύχη, ακολουθείς έναν κανόνα. Θέλω λοιπόν να μου πεί τον κανόνα. Εγώ τον μόνο επιστημονικό και όχι αλμπάνικο κανόνα που ξέρω είναι με χρήση διαφορετικού στατιστικού βάρους σε Voronoi.

Η επιλογή ως ανατολικού ορίου στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ του 28ου μεσημβρινού δεν έγινε τυχαία και δείχνει σύμπτωση με την επιθυμία της Τουρκίας να έχει ΑΟΖ ανατολικά του. Η Αθήνα φρόντισε χρησιμοποιώντας την Ελληνοαιγυπτιακή συνθήκη, να νομιμοποιήσει την εδώ και χρόνια τουρκική επεκτατική στρατηγική ιδιοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου ανατολικά του 28 μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει στη μέση την Ρόδο!


Aς δούμε τη μετάφραση της συμφωνίας με την Αίγυπτο στα Ελληνικά και απαιτούμε και το Αγγλικό κείμενο χωρίς καμμία έκπτωση σε αυτό.




ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ; ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ.


Σύμφωνα με το άρθρο 1ε, η Ελλάδα δεν μπορεί να οριοθετήσει με τη Κύπρο ή με τη Τουρκία αν δεν συμβουλευτεί την Αίγυπτο.

Επειδή το σημείο είναι πολύ λεπτό και το Αγγλικό κείμενο υπερισχύει του Ελληνικού και έχουμεν να κάνουμε με απατεώνες στο υπ. Εξωτερικών, πρέπει να δούμε και το Αγγλικό κείμενο. Ενας λόγος που έγινε αυτό είναι αυτός εδώ (έμμεσος καθορισμός του τριπλού σημείου των ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου), ένας άλλος είναι μια μελλοντική οριοθέτηση Ελλάδας με Τουρκία ή με Λιβύη. Αυτό δεν ίσχυε πριν την υπογραφή Δένδια του Ρότσιλντ. Δεν χρειαζόταν να ρωτήσει η Ελλάδα την Αίγυπτο για να οριοθετήσει με Κύπρο ή με Λιβύη.

Θα θυμάστε ελπίζω τη διαφορά του Ελληνικού και του Αγγλικού κειμένου στη συμφωνία της Πρέσπας επι Κοτζιά. Εγινε χαμός τότε.