11 Νοε 2022

Η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη πόλη της Ουκρανίας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό - Αποστολή εξετελέσθη ή μόνο business;...




10 Νοεμβρίου, 2022,
από τον Brian Shilhavy.
Εκδότης, Health Impact News

Η δυσχερής θέση των ανθρώπων που ζουν στην Ουκρανία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μπροστά από το θέατρο των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ για την τελευταία εβδομάδα περίπου, οπότε αν δεν έχετε δει κάποια από τις ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία, φαίνεται ότι ο πόλεμος έχει ουσιαστικά τελειώσει, καθώς η πρωτεύουσα Κίεβο, μαζί με άλλες μεγάλες αστικές περιοχές, έχουν καταστραφεί οι υποδομές τους, καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κρύο καιρό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πρέπει να σχηματίζουν ουρές για ώρες μόνο και μόνο για να πάρουν λίγο νερό.

Υπάρχει ένα παλιό μάθημα του πολέμου που λέει "ποτέ μην πιστεύεις την προπαγάνδα σου".

Μετά τα αρχικά ρωσικά πλήγματα κατά των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών της Ουκρανίας, η γενική αφήγηση ήταν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν αναποτελεσματικά, ανακριβή και ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας θα λειτουργούσαν ξανά σε χρόνο μηδέν.  Το μήνυμα ήταν συγκρατημένο από την προηγούμενη προπαγάνδα από την Ουκρανία, η οποία απαιτεί συνεχή θεατρινισμό της επικείμενης νίκης.  Όσο συμπεριφέρονται σαν να νικούν, θα συνεχίσουν να ρέουν δισεκατομμύρια δολάρια του ΝΑΤΟ...

Οι ρωσικές τακτικές ήταν αποφασιστικά συγκρατημένες τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης, με το Κρεμλίνο να αποφεύγει ως επί το πλείστον τις επιθέσεις ακριβείας σε ζωτικούς πόρους, όπως η ενέργεια, το νερό και το διαδίκτυο.  Πρόκειται για μια απόκλιση από το παραδοσιακό στρατιωτικό δόγμα, το οποίο ακολούθησαν οι ΗΠΑ όταν εισέβαλαν στο Ιράκ και αποδεκάτισαν τεράστια τμήματα του δικτύου κοινής ωφέλειας στην αρχή του πολέμου.

Η ρωσική υποχώρηση στις γραμμές στην περιοχή του Ντονμπάς ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η στρατηγική τους επρόκειτο να αλλάξει και ότι ευρύτερα πλήγματα ήταν αναπόφευκτα.

Τώρα, οι παροχές του δικτύου της Ουκρανίας καταστρέφονται συστηματικά, και αναφέρεται ότι οι Ουκρανοί σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο σχηματίζουν ουρές σε τετράγωνα καθημερινά μόνο και μόνο για να γεμίσουν μερικές πενιχρές κανάτες με φρέσκο νερό στις αντλίες των πηγών της πόλης.


Η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλάζει δραστικά τη δυναμική του πολέμου.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, εκατομμύρια πολίτες θα αντιμετωπίσουν κρύους μήνες χωρίς ηλεκτρική θέρμανση, φως ή εύκολη πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Το προβλέψιμο τελικό αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι πιθανότατα μια πλημμύρα προσφύγων προς την Ευρώπη. (Πηγή.)

Και ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν τους πάντες να παραληρούν για πιθανά πυρηνικά χτυπήματα από τη Ρωσία ή για επιθέσεις με ψεύτικη σημαία στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι οποίες θα κλιμάκωναν τον πόλεμο, αυτή την εβδομάδα τα εταιρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ευρέως ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ουκρανία, είναι τώρα ξανά στο τραπέζι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι συναντήσεις είχαν ως στόχο να "υπογραμμίσουν τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία και τον λαό της". Αλλά δύο άτομα που γνωρίζουν τις συναντήσεις και ένας Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσαν ότι ο Σάλιβαν έθεσε την ιδέα του πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση και αν θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια διπλωματική λύση. "Δοκίμαζε λίγο τα νερά", δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει τις συναντήσεις.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την κυβέρνηση του Ζελένσκι, ο Σάλιβαν έθεσε την ανάγκη για διπλωματική λύση του πολέμου και έκανε λόγο για το ότι η επιρροή της Ουκρανίας θα ενισχυθεί -και όχι θα αποδυναμωθεί- εάν εκφράσει την προθυμία της να διαπραγματευτεί τελικά με τους Ρώσους. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σάλιβαν δεν προσπάθησε να πιέσει την Ουκρανία να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις ή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Αντ' αυτού, είπε ο αξιωματούχος, ο Sullivan εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διατηρήσει καλύτερα την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων εάν θεωρηθεί ότι είναι πρόθυμη να επιτύχει τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω της διπλωματίας. (Πηγή.)

Εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν τελικά με τη Ρωσία να επιμένει στα προσαρτημένα εδάφη της που τώρα ισχυρίζεται ότι αποτελούν μέρος της Ρωσίας, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία... "κέρδισε";

Λοιπόν, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το γιατί ξεκίνησε αυτή η σύγκρουση εξαρχής.

Όπως αναφέραμε τον Σεπτέμβριο, ένα υποτιθέμενο έγγραφο που διέρρευσε από την αμερικανική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, το οποίο δημοσιεύθηκε περίπου 1 μήνα πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ανέφερε ότι μια αποδυναμωμένη Γερμανία και μια αποδυναμωμένη Ευρώπη θα ενίσχυε την οικονομία των ΗΠΑ, εξάγοντας περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη αντί της φθηνής ενέργειας που αγόραζαν από τη Ρωσία και αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Βλ: ΚΑΝΟΝΙ!. Υποτιθέμενο έγγραφο της RAND Corporation που διέρρευσε και γράφτηκε ΠΡΙΝ τον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την οικονομική κατάρρευση για να σώσουν την αμερικανική οικονομία

Και πράγματι, οι αμερικανικές εξαγωγές υγρού φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη εξερράγησαν, με το 70% των εξαγωγών LNG να κατευθύνεται προς την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή LNG έχει μειωθεί στις ΗΠΑ φέτος.

Οι αμερικανοί παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αύξησαν τις εξαγωγές προς την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν μια διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων κράτησε τις συνολικές αποστολές κάτω από τον μέσο όρο των πρώτων οκτώ μηνών του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon τη Δευτέρα.

Μια πυρκαγιά τον Ιούνιο στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα Freeport LNG των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή της χώρας να βρίσκεται κάτω από την πλήρη δυναμικότητα επεξεργασίας, ακόμη και όταν η ζήτηση και οι τιμές για το υπερψυγμένο αέριο εκτοξεύονται στα ύψη από τους Ευρωπαίους αγοραστές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι του ρωσικού αερίου.

Σχεδόν το 70% των φορτίων, ή 4,37 εκατ. τόνοι, κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, από 56% και 63%, αντίστοιχα, τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι υψηλότερες αποστολές προς την Ευρώπη άφησαν λιγότερα φορτία για την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική τον περασμένο μήνα. (Πηγή.)

Εκτός από τα κέρδη που αποκόμισαν οι ΗΠΑ από την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι θα μπορούσαν να αγοράσουν από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 18,2 ΔΙΣ. δολάρια για τον πόλεμο, ενώ επίκειται και άλλη χρηματοδότηση. (Πηγή.)

Όταν διαβάζετε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης "που πηγαίνουν στην Ουκρανία", παρακαλώ καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα δεν στέλλονται χρήματα στην Ουκρανία. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στη Wall Street, και σε εταιρικούς εργολάβους που κατασκευάζουν όπλα και μηχανήματα για πολέμους.

Έτσι, όπως ακριβώς επιβραδύνθηκε φέτος η χρηματοδότηση της COVID, ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε βολικά για να συνεχίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να δημιουργούν περισσότερα χρήματα για να τα στείλουν στη Wall Street.

Και ενώ οι αμερικανικές εταιρείες είναι πάρα πολύ χαρούμενες που λαμβάνουν όλα αυτά τα χρήματα για να κατασκευάσουν όπλα μαζικής καταστροφής, οι ΗΠΑ προφανώς ανησυχούν λιγότερο για τη διασφάλιση ότι όλα αυτά τα όπλα θα πάνε στην Ουκρανία, καθώς διάφορες πηγές έχουν αναφέρει ότι πολλά από τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία δεν φτάνουν ποτέ εκεί.


Το CBS έμπλεξε όταν ανέφερε ότι μόνο το 30% της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας έφτασε ποτέ στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία για ένα ντοκιμαντέρ που παρήγαγε.

Το CBS είπε ότι ενημέρωνε ένα ντοκιμαντέρ που έλεγε ότι τα περισσότερα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία δεν φτάνουν στο μέτωπο. Παραδέχτηκε ότι ο αριθμός που ανέφερε ότι μόνο το 30% της στρατιωτικής βοήθειας φτάνει ήταν ξεπερασμένος. Το ντοκιμαντέρ εξόργισε ορισμένους στην ουκρανική κυβέρνηση. Το CBS δήλωσε ότι πρόσθεσε "νέες πληροφορίες". (Πηγή.)

Η Φινλανδία ανέφερε ότι εγκληματικές συμμορίες στη χώρα της παίρνουν στα χέρια τους αμερικανικά όπλα που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στην Ουκρανία.

Η Europol, ο ευρωπαϊκός οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας, φέρεται να είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι ότι ένοπλες εγκληματικές ομάδες θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να διακινούν λαθραία όπλα από την Ουκρανία σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Christer Ahlgren, επιθεωρητή της μονάδας πληροφοριών για το οργανωμένο έγκλημα του Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Φινλανδίας (Keskusrikospoliisi, KRP), η πρόβλεψη της Europol έχει ήδη γίνει πραγματικότητα στη Φινλανδία:

"Βλέπουμε ενδείξεις ότι τα όπλα αυτά βρίσκονται ήδη στη Φινλανδία, (...) και έχουμε ήδη δει ενδείξεις ότι όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία βρέθηκαν στη Φινλανδία", λέει ο Ahlgren.

Ο Φινλανδός αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσε ότι αυτό σημαίνει κυρίως πιστόλια και βαρύτερα όπλα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό, όπως πολυβόλα. Ωστόσο, γνωρίζουν από τους ξένους συναδέλφους τους ότι υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για εκρηκτικές χειροβομβίδες και στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και "σε άλλα μέρη της Ευρώπης έχουμε βρει επίσης αντιαρματικούς πυραύλους από την Ουκρανία".

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin θα μπορούσε επίσης να βρεθεί στα χέρια των εγκληματιών της Ευρώπης. Ο πύραυλος ήταν ένα από τα κλειδιά της επιτυχημένης άμυνας των Ουκρανών στα πρώτα στάδια του πολέμου και οι ΗΠΑ και η Βρετανία προμηθεύουν την Ουκρανία με αμέτρητες ποσότητες αυτού του εύχρηστου όπλου, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των αρμάτων μάχης. Ο πύραυλος φέρεται να εμφανίστηκε στο σκοτεινό διαδίκτυο προς πώληση αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη περίπτωση χρήσης του σε οποιαδήποτε επίθεση εκτός Ουκρανίας.

Τουφέκια, πιστόλια και άλλα όπλα από την Ουκρανία δεν προσγειώνονται μόνο στη Φινλανδία, αλλά έχουν εμφανιστεί επίσης στη Σουηδία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. (Πηγή.)

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω των πωλήσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και της χρηματοδότησης στρατιωτικών εταιρειών στις ΗΠΑ έχει επίσης παρατηρηθεί από τον Ρώσο πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε αυτή την εβδομάδα: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία προκειμένου να επωφεληθούν από τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)", δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Anatoly Antonov στο Sputnik.

"Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για την παράταση της σύγκρουσης και τη δολοφονία αθώων ανθρώπων. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν με μανιακή επιμονή να εμμένουν στην τακτική του πολέμου φθοράς εξαντλώντας τους πάντες - Ουκρανούς, Ρώσους, Ευρωπαίους καθώς και απλούς Αμερικανούς", δήλωσε ο Antonov.

"Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, ένας από τους οποίους είναι η παρουσία οικονομικών συμφερόντων. Η επιθυμία να "ξαφριστεί η αφρόκρεμα" μέσω της μαζικής πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού και προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου: Μόνο business... τίποτα προσωπικό". (Πηγή.)


Όπως και στους περισσότερους πολέμους που εμπλέκονται οι ΗΠΑ, οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες (Big Oil),  είναι ο πραγματικός νικητής


Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν από τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε η Big Oil να μπορέσει να ολοκληρώσει τα κέρδη της από τη σύγκρουση μετά την έναρξη του εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, το οποίο θα οδηγήσει τις τιμές και τα κέρδη της σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι είναι σήμερα, καθώς η Big Oil έχει ήδη αποκομίσει κέρδη ρεκόρ φέτος από τον πόλεμο.

Το συνολικό καθαρό εισόδημα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση των εκθέσεων κερδών και των εκτιμήσεων που πραγματοποίησε η S&P Global Commodity Insights για λογαριασμό των Financial Times.

Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενο την ανάλυση, ότι οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ εξαργύρωσαν την περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία ταρακούνησε την παγκόσμια αγορά ενέργειας και εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη. Το ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλάμβανε υπερμεγέθεις εταιρείες, μεσαίου μεγέθους ολοκληρωμένους ομίλους και μικρότερους ανεξάρτητους φορείς εκμετάλλευσης σχιστολιθικών πετρωμάτων, σηματοδοτεί το "πιο κερδοφόρο εξάμηνο στην ιστορία του κλάδου και τον θέτει σε πορεία για ένα πρωτοφανές έτος", έγραψε το δημοσίευμα.

"Οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα είναι πιθανότατα ρεκόρ - ή τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτό - μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε στους FT ο εκτελεστικός διευθυντής για την έρευνα μετοχών upstream της S&P, Hassan Eltorie.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα υπερμεγέθη κέρδη ως "απροσδόκητο κέρδος του πολέμου" και κατηγόρησε τις εταιρείες για "κερδοσκοπία" από τη σύγκρουση. Ο Μπάιντεν απείλησε να ζητήσει από το Κογκρέσο να χτυπήσει τους παραγωγούς με υψηλότερους φόρους, εκτός αν επενδύσουν το χρηματικό έσοδο στην άντληση περισσότερου πετρελαίου για να μειωθούν οι τιμές στην αντλία.

Απαντώντας στην προοπτική ενός έκτακτου φόρου, ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία είχε το πιο κερδοφόρο τρίμηνο όλων των εποχών, φέρεται να δήλωσε ότι το παχυλό μέρισμα της εταιρείας του θα πρέπει να θεωρείται ο τρόπος της "να επιστρέψει μέρος των κερδών μας απευθείας στον αμερικανικό λαό". (Όλο το άρθρο.)

Οι τιμές του πετρελαίου είναι προετοιμασμένες να εκτοξευθούν αυτό το χειμώνα


Σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα, θα τεθεί σε ισχύ εμπάργκο στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα περιοριστεί σημαντικά, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και καυσίμων στον κόσμο. Και η αγορά προετοιμάζεται.

Τα hedge funds αρέσκονται και πάλι στο πετρέλαιο και το αγοράζουν στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων σε σημαντικές ποσότητες, σύμφωνα με τον John Kemp του Reuters. Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές έφτασαν τα 22 εκατομμύρια βαρέλια για το αργό τύπου Brent και τα 15 εκατομμύρια βαρέλια για το West Texas Intermediate.

Ωστόσο, με το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7, αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους είναι ότι το πετρέλαιο θα γίνει πιο ακριβό από ό,τι είναι τώρα. Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα καύσιμα -ιδίως το ντίζελ- θα γίνουν ακριβότερα, καθώς η προσφορά αργού πετρελαίου θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ δεν υπάρχουν νέα διυλιστήρια στον ορίζοντα.

Η κατάσταση με τα καύσιμα θα γίνει πολύ πιο περίπλοκη και τον Φεβρουάριο, όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. στα ρωσικά καύσιμα. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου 400.000 βαρέλια ρωσικού ντίζελ ημερησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς και 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ ημερησίως από άλλους προμηθευτές. Αυτά τα 400.000 βαρέλια ημερησίως θα πρέπει να αντικατασταθούν στις 5 Φεβρουαρίου. Και αυτό θα τροφοδοτήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό.

"Η Ευρώπη θα πληρώσει ό,τι ζητήσουν αυτοί οι παραγωγοί, και θα είναι πολύ, πολύ υψηλό", δήλωσε στην WSJ ο Benedict George, επικεφαλής του τμήματος τιμών ντίζελ της Argus Media. "Αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, η τιμή θα ανέβει πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα, επειδή κανείς δεν έχει τίποτα για να στηριχθεί". (Όλο το άρθρο)

Γιατί η Ευρώπη συνεχίζει να αυτοκαταστρέφεται εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ που θέλει να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις και τα εμπάργκο κατά της Ρωσίας, δεν μπορώ να το καταλάβω. Η κοινωνική αναταραχή έχει ήδη αρχίσει σε όλη την Ευρώπη, κυρίως χωρίς να αναφέρεται στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης, και αυτό πιθανόν να γίνει πολύ χειρότερο καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται.


Επιστρέφοντας στο αρχικό μου ερώτημα στην εισαγωγή, καθώς οι άνθρωποι στην Ουκρανία υποφέρουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, αν επιτευχθεί μια διευθέτηση και σταματήσουν οι μάχες, ποιος θα έχει "κερδίσει" και θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του;

Η Γουόλ Στριτ θα βγει κερδισμένη. Ακόμα και αν σταματήσουν οι μάχες, τα χρήματα θα συνεχίσουν αναμφίβολα να ρέουν στους εργολάβους αμυντικών συστημάτων για τη δημιουργία εξοπλισμών στην Ευρώπη ενάντια στη "ρωσική απειλή".

Ο λαός της Ουκρανίας είναι ο χειρότερος χαμένος, ακολουθούμενος από τον ευρωπαϊκό λαό και τις βιομηχανίες που αποτυγχάνουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, καθώς και τον αμερικανικό λαό που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αυξανόμενο κόστος ενέργειας επίσης.

Η Ρωσία μπορεί να κερδίσει εδάφη που κατοικούνται κυρίως από Ρώσους, αλλά με μεγάλο κόστος, τόσο οικονομικά όσο και με απώλειες ζωών.

Οι βιομηχανικοί κατασκευαστές πολέμου της Wall Street κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα και προετοιμάζουν το έδαφος για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, ισχυριζόμενοι ότι μένουμε πίσω στην κούρσα των εξοπλισμών με την Κίνα και τη Ρωσία.

Έρχεται ο Μεγάλος": Ο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι " βυθίζονται " οι αμερικανικές δυνατότητες


Κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η ισχύς της αμερικανικής στρατιωτικής αποτροπής "φθίνει" - και ότι η Αμερική μπορεί να μην είναι επαρκώς προετοιμασμένη για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εμπλοκή.

"Αυτή η κρίση στην Ουκρανία στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι απλώς η προθέρμανση", δήλωσε ο ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Τσαρλς Ρίτσαρντ, διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη συντακτική επιτροπή της WSJ.

"Το μεγάλο έρχεται. Και δεν πρόκειται να περάσει πολύς καιρός μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί" για "πολύ καιρό".

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ, τα πράγματα χειροτερεύουν.

"Καθώς αξιολογώ το επίπεδο αποτροπής μας έναντι της Κίνας, το πλοίο βυθίζεται σιγά-σιγά. Βυθίζεται αργά, αλλά βυθίζεται, καθώς ουσιαστικά θέτουν ικανότητες στο πεδίο της μάχης ταχύτερα από ό,τι εμείς", είπε, προσθέτοντας ότι "καθώς αυτές οι καμπύλες συνεχίζουν να πηγαίνουν", δεν θα έχει σημασία "πόσο καλοί είναι οι διοικητές μας ή πόσο καλά είναι τα άλογά μας - δεν θα έχουμε αρκετά από αυτά. Και αυτό είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πρόβλημα".

Εν τω μεταξύ, η Αμερική πιάστηκε στα πράσα πέρυσι όταν η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο που έκανε τον γύρο του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε αμερικανική πόλη ή εγκατάσταση - ίσως χωρίς καν να εντοπιστεί.

"Παλιά ξέραμε πώς να κινούμαστε γρήγορα και έχουμε χάσει την τέχνη αυτή", δήλωσε ο Ρίτσαρντ, ο οποίος λέει ότι ο στρατός συζητά "για το πώς θα μετριάσουμε την υποτιθέμενη ενδεχόμενη αποτυχία μας" να συμβαδίσουμε όταν πρόκειται για βαλλιστικά υποβρύχια, βομβαρδιστικά ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

"Τι θα χρειαστεί; Είναι το χρήμα; Είναι οι άνθρωποι; Χρειάζονται αρμόδιες αρχές;" (Ολόκληρο το άρθρο)

Το Πεντάγωνο θέλει το Κογκρέσο να του δώσει απεριόριστη χρηματοδότηση για την κατασκευή περισσότερων όπλων.

Το Πεντάγωνο περιμένει από το Κογκρέσο να του παράσχει αγοραστική δύναμη σε καιρό πολέμου


Ο Bill LaPlante, ο επικεφαλής αγοραστής όπλων του Πενταγώνου, δήλωσε ότι αναμένει από το Κογκρέσο να χορηγήσει την εξουσία που θα επιτρέψει την αγοραστική δύναμη σε καιρό πολέμου σε επίπεδο που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο, ανέφερε τη Δευτέρα το Defense News.

Για να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, ο LaPlante έχει ζητήσει να χορηγηθεί στο Πεντάγωνο η εξουσία να κλειδώνει πολυετείς συμβάσεις για αγορές όπλων, οι οποίες συνήθως προορίζονται για την προμήθεια ναυτικών σκαφών και πολεμικών αεροσκαφών. Η ιδέα είναι να δοθεί στους κατασκευαστές όπλων το κίνητρο να αυξήσουν την παραγωγή.

Η Γερουσία έχει προσθέσει τροπολογία στην έκδοσή της του νόμου για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας του 2023 για την παραχώρηση της εξουσίας αυτής. Θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να προβεί σε πολυετείς αγορές έως το 2023 και το 2024 ορισμένων όπλων που κατασκευάζονται από τις εταιρείες Lockheed Martin, BAE Systems, Kongsberg Defence & Aerospace και Raytheon, πρώην εργοδότη του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τη δική της εκδοχή του NDAA κάποια στιγμή αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια θα διαπραγματευτεί την τελική έκδοση του νομοσχεδίου δαπανών με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο LaPlante αναμένει ότι οι εξουσίες αγοράς σε καιρό πολέμου θα συμπεριληφθούν στην τελική έκδοση που θα φτάσει στο γραφείο του Προέδρου Biden.

"Το υποστηρίζουν αυτό. Θα μας δώσουν πολυετή εξουσιοδότηση και θα μας δώσουν χρηματοδότηση για να βάλουμε πραγματικά στη βιομηχανική βάση - και μιλάω για δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανική βάση - για να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις γραμμές παραγωγής", δήλωσε ο Λαπλάντ την Παρασκευή. (Όλο το άρθρο)

Ειλικρινά, αμφιβάλλω αν οι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street νοιάζονται καθόλου για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και αλλού, αρκεί να μπορούν να παράγουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε τυχόν συγκρούσεις σε αυτές τις περιοχές.

Οι φτωχοί άνθρωποι που υποφέρουν σήμερα στην Ουκρανία το αποδεικνύουν αυτό.

Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες : Α.Τ.