21 Ιουλ 2020

Ερχονται οι χάντρες και τα καθρεπτάκια ... Η Ελλάδα θα πάρει 12,5 δισ. δάνεια και 19,5 δισ. επιχορηγήσεις. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει νέα σκληρά μνημόνια.


Tελείωσαν τα ολονύχτια θρίλερ στις Βρυξέλλες και οι αγωνιώδεις ανταποκρίσεις που τα συνόδευσαν. Κατά κύριο λόγο επειδή δεν επρόκειτο περί θρίλερ, αλλά περί άκρως προβλέψιμης κομεντί.

Από την αρχή μέχρι το τέλος το παιχνίδι ήταν σικέ, σκηνοθετημένο από τους Γερμανούς και παιγμένο από τα τσιράκια τους, που δήθεν σήκωσαν μπαιράκι και έγιναν πιο «φειδωλοί» και από τον Σόιμπλε.

Δεν χρειαζόταν να αποκαλυφθεί ότι ο Γερμανός υφυπουργός εξωτερικών , Μίχαελ Ρότ, ήταν αυτός που συντόνιζε τους «Βόρειους» για να επιβάλουν όρους στους φτωχούς του Νότου και τους δεξιούς της Κεντρικής Ευρώπης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον. Κάτω από τη μύτη της…φουκαριάρας της Μέρκελ που αγνοούσε, βρε παιδί μου, την διπλή γερμανική γραμμή και μόλις την έμαθε…εξεπλάγη! Δεν ξέρει από τέτοια η Καγκελάριος. Πηγαίνει πάντα με τον σταυρό στο χέρι. Μόνο που το πράγμα φώναζε από μακριά. Κατάλαβαν οι Γερμανοί ότι δεν τους συμφέρει να εμφανίζονται αυτοί πάντα στον ρόλο του κακού και έβαλαν μπροστά τις ορντινάτζες τους.

Για να εμφανιστούν εκ των υστέρων αυτοί σε «πυροσβεστική» αποστολή και να διαφημίζουν τα μπουκωμένα μέσα ενημέρωσης, όπως τα δικά μας, τον…ενωτικό τους ρόλο. Έδωσαν και ένα ξεροκόμματο στο Μακρόν, να φανεί κι αυτός ότι «χτύπησε το χέρι» στο τραπέζι, χωρίς να σκίσει το καλσόν και όλοι πλέον μπορούν να αποχωρήσουν ευχαριστημένοι.

Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και
είχε καθορισθεί με διαβήτη και μοιρογνωμόνιο από την Καγκελαρία. Χρειαζόταν απλά και το απαραίτητο θέατρο. «Σώθηκε η Ευρώπη στο πάρα πέντε, χάρις στην μαεστρία των Γερμανών που γεφύρωσαν τις αντιθέσεις».

Ε, λοιπόν πρέπει να μας περνάνε για εντελώς βλαμμένους. Μπορεί και να είμαστε, για να ανεχόμαστε τέτοια κοροϊδία. Καμία Ευρώπη δεν σώθηκε. Αποδείχθηκε απλά, για μία ακόμη φορά, ότι χρήματα δίνονται με αυστηρότατους όρους και υπό την προυπόθεση ότι δεν θα χάνει η Γερμανία.

Στους φτωχούς, επιβάλλονται πρόσθετες «μεταρρυθμίσεις» και στους ανυπότακτους (βλέπε Ορμπαν, Πολωνούς και άλλους δεξιούς), συμμόρφωση στο «κράτος δικαίου», όπως το αντιλαμβάνεται ο Σόρος και το Βερολίνο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Η Καγκελαρία μοιράζει χαρτζηλίκι, από…δανεικά των Ευρωπαίων για να στηρίξει τις δικές της επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος! Υπό την αίρεση ότι τα κράτη…φιλοξενίας θα συμμορφώνονται με τους κανόνες της.

Κι αν δείτε, έστω και μισό ευρώ από αυτό το λεφτόδεντρο της Μέρκελ που διαφημίζει σαν cheer leader της Καγκελαρίας ο Μητσοτάκης, σφυρίξτε κλέφτικα. Τα λεφτά-δανεικά, ξαναλέω, του Ευρωπαίου φορολογούμενου θα πάνε αποκλειστικά και μόνο στους μυημένους.

Ποιοι είναι οι «μυημένοι»; Αυτοί που γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιους επιχειρηματικούς κλάδους θέλουν να ευνοήσουν οι Γερμανοί για να μεγιστοποιήσουν το δικό τους οικονομικό όφελος. Οι υπόλοιποι θα πληρωθούν με καθρεφτάκια…

Οριστικά οι επιχορηγήσεις περιορίστηκαν από τα πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, στα τριακόσια ενενήντα, που σημαίνει πως τα υπόλοιπα τριακόσια εξήντα θα δοθούν με δάνεια.

  • Η Ελλάδα θα πάρει 12,5 δισ. δάνεια και 19,5 δισ. επιχορηγήσεις. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει νέα σκληρά μνημόνια.

Όπως ανήγγειλε ο Κούλης μετά την επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ θα έχει την ευκαιρία να εισπράξει κοντά στα 70 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία.


Μαρία Δεναξά: Για… τα πανηγύρια (η Συμφωνία των Βρυξελλών)


Στις προβληματικές πτυχές της Συμφωνίας των Βρυξελλών, στάθηκε η Μαρία Δεναξά με αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter. Η  δημοσιογράφος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

Επικράτηση των σκληρών στην Ευρώπη. Για την παροχή των κονδυλίων (επιχορηγήσεις+δάνεια) επιβάλλονται όροι επιτήρησης (βλέπε μνημόνιο). Διάθεση των ποσών απο το καλοκαίρι του 2021!

Για τα πανηγύρια!

Χειρότερη αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων για την Ελλάδα. Επιχορηγήσεις: 19 δις απο 22.5 που ήταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δάνεια: 12 δις απο 9.4.

Για την επίτευξη της συμφωνίας θυσιάστηκαν ή υπέστησαν περικοπές, σημαντικά προγράμματα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία ((Horizon, Erasmus), ενώ το πρόγραμμα EU4Health των 9δις για την Υγεία, εξαφανίστηκε. Για ποια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη μιλάμε;


Πηγή - Διαμόρφωση/προσθήκες:Α.Τ.





Πάλι το «Γραικυλιστάν» είναι από τις χώρες που ευνοούνται από τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Κάτι «κέρδισαν» οι ευρωλιγούρηδες Ο φιλο- ευρωπαϊσμός των νεοραγιάδων, δεν είναι τίποτα άλλο από την παρά η επιθυμία τους να τους ταΐζουν κάποιοι .

Αυτός ο καημός είναι μεταμφιεσμένος στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες», στην «Ευρώπη των Πωλητών», και τον «Ευρω-πατριωτισμό». Και ενώ οι ευρωλιγούρηδες περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού τα δισεκατομμύρια, δανεικά, του πακέτου δεν βλέπουν τις δημοσιονομικές χειροπέδες που μας φόρεσε το Διευθυντήριο. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει μέσα στους επόμενους μήνες ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα είναι «ανθεκτικό» .

Στην βάση αυτού του σχεδίου θα μπορέσει να λάβει μέρος από τα 31 δισ. 

Χωρίς «μεταρρυθμιστική ατζέντα» για τη διετία 2021-2023 το Γραικυλιστάν δεν θα πάρει φράγκο. Και η «μεταρρυθμιστική ατζέντα» θα έχει «κόστος». Θα το πληρώσουν οι πολλοί για να αντέξουν οι Τράπεζες
Πηγή


Ένα νέο Μνημόνιο έρχεται μόνο που δε θα ονομαστεί έτσι, καθώς η λέξη προκαλεί αρνητικά «αντανακλαστικά» στην ελληνική κοινωνία, για να πάρει η Ελλάδα σε «επιχορηγήσεις» και δάνεια τα 32,1 δισ. ευρώ.

Στη ζωή «nothing’s for free» και ειδικά όταν κάποιος βρεθεί σε ανάγκη χωρίς δική του υπαιτιότητα, όπως έγινε με την Ελλάδα της οποίας η κυβέρνηση «πάγωσε» ολοκληρωτικά την οικονομία της (και συνεχίζει να τη «παγώνει») με ένα ολοκληρωτικό σχεδόν δίμηνο «lockdown».


Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 32,1 δισ. ευρώ αλλά με μεγαλύτερη αναλογία δανείων προς επιχορηγήσεις σε σχέση με πριν (ως 12,5 δισ. δάνεια και λίγο πάνω από 19,5 δισ. επιχορηγήσεις).

Όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» για την συμφωνία που έκλεισε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δημιουργώντας μεγάλο «θόρυβο» που εμποδίζει να φανεί ποιο θα είναι το τίμημα για αυτή την «βοήθεια»

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έντεχνα παρουσίασε το πακέτο ότι ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ καθώς πρόσθεσε στα 32 δισ. τα χρήματα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Όμως κανένα φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ δεν αναφέρει και το εύρος της ζημιάς την οποία έχει υποστεί η ελληνική οικονομία:

1) Η οικονομική ζημιά μέχρι στιγμής είναι οκτώ δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για έλλειμμα 6,5 δισ. ευρώ και για το πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ που ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝ… η χρονιά είχε κυλήσει κανονικά.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως το έλλειμμα στο τέλος της χρονιάς θα έχει φτάσει τα 20 δισ. ευρώ από τις απώλειες εσόδων από τον τουρισμό και από την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα λόγω των μέτρων που πάρθηκαν έχουν παρθεί και θα συνεχίσουν να παίρνονται.

2) Αυτά είναι τα απογοητευτικά νούμερα μόνο για φέτος καθώς τα νέα μνημόνια θα έχουν ως συνέπεια συνέχιση της ύφεσης, όπως γνωρίζουμε από την αποκτηθείσα πείρα των προηγούμενων μνημονίων που υπεστήκαμε για δέκα χρόνια.
.
3)Η ανεργία θα σταθεροποιηθεί περί το 22% με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα καταναλώνει και δεν θα συμμετέχει στην οικονομική ζωή και θα επιβαρύνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα το συντηρεί.

4) Το κλείσιμο του ΄21 θα μας βρει σε χαμηλότερο επίπεδο από το κλείσιμο του ΄19 χωρίς να ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μεταξύ, διότι όπως και να το δεί κανείς, τα αποτελέσματα της ύφεσης είναι τωρινά και καταγραπτέα, ενώ της όποιας ανάπτυξης στο μέλλον είναι υποθετικά και στο επίπεδο των προβλέψεων και των ευχών.

5) Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη εθνικού νομίσματος καθώς ακόμα και η Βουλγαρία έχει μια ευελιξία στις οικονομικές της κινήσεις.

6) Σε εθνικό επίπεδο οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, γιατί θα σημάνει περαιτέρω υποχώρηση στα εθνικά θέματα, αδυναμία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς, αντίθετα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ήδη αυτή την στιγμή τα ταμειακά αποθέματα είναι στο όριο.

7) Χωρίς να υπολογίζονται τα 15 δισ. ευρώ ετησίως που είναι τα τοκοχρεολύσια που πληρώνει κατ’έτος η χώρα και έχουν «παγώσει» για φέτος (για φέτος όχι για πάντα).

Γενικά η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανεπίστρεπτης οικονομικής καταστροφής.

8) Η μοναδική ελπίδα που υπήρχε, ήταν τα κοιτάσματα , τα οποία όμως λόγω αδυναμίας υποστήριξης ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης τους πλέον δε θεωρείται ρεαλιστική η αξιοποίηση τους λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και της αδυναμίας της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Κατά κύριο λόγο εξαιτίας της φοβικής πολιτικής ηγεσίας και κατά δεύτερο λόγο εξαιτίας του αυτοαφοπλισμού τη τελευταίας 10ετίας τον οποίον αποφάσισαν οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ας δούμε όμως και τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, πως δηλαδή θα πάρει χρήματα η Ελλάδα.

Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το βασικό εργαλείο, το Recovery and Resilience Facility, αποτελεί σχεδόν το 90% του Ταμείου, φτάνοντας τα 672,5 δισ. ευρώ (από 560 δισ. στην πρόταση της Κομισιόν και 625 στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ του Σαββάτου), με 360 δισ. επιχορηγήσεις και 312,5 δισ. δάνεια.

Η Ελλάδα θα λάβει 32,1 δισ. ευρώ.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, προτείνεται (όπως και πριν) η Κομισιόν να εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος.

Ξέρετε πως λεγόταν αυτό στα χρόνια των Μνημονίων; Αξιολόγηση! Δηλαδή όπως πριν ερχόντουσαν οι δανειστές για να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα της Ελλάδας στην οικονομία, το ίδιο θα γίνεται και τώρα.

Αφού εγκριθεί λοιπόν από την Κομισιόν στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία.

Στη φάση της υλοποίησης, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ένωσης (όργανο που αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων και των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Επιτροπής).

Δηλαδή για να εκταμιευθεί η δόση, θα πρέπει να το επιτρέψουν τα άλλα κράτη-μέλη ακριβώς όπως γίνονταν στα χρόνια των Μνημονίων.

Στην «έκτακτη» περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη διαφωνούν ότι το εθνικό πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις και τα ορόσημα, το ζήτημα θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο και οι πόροι δε θα εκταμιεύονται έως ότου το Συμβούλιο «θα έχει συζητήσει εξαντλητικά το θέμα» – αλλά εντός περιόδου τριών μηνών από τη στιγμή που η Επιτροπή θα ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΟΔΕ.

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Τις αξιολογήσεις-θρίλερ των προηγούμενων ετών και τις αποδοχές με… αστερίσκους μήπως;

Είναι σαφές πως στην Ευρώπη αναζητούν νέους τρόπους για να μην σκεφτεί κανείς Έλληνας τη λέξη μνημόνιο…

Ένα μνημόνιο το οποίο θα κρατήσει μέχρι το 2026 αφού μέχρι τότε προβλέπεται να εκταμιεύονται δόσεις.

Πηγή