27 Σεπ 2020

Ας ακουστεί : Στ. Λυγερός: "Να μας πει η Κυβέρνηση τι θα απαντήσει στο αίτημα αφοπλισμού των νησιών.

Σταύρος Λυγερός: "Να μας πει η Κυβέρνηση τι θα απαντήσει στο αίτημα αφοπλισμού των νησιών.Ο πυρήνας της ελληνοτουρκικής διένεξης δεν είναι αν η Άγκυρα πάρει περισσότερη ΑΟΖ από όση δικαιούται. Ούτε καν κάποιες βραχονησίδες. Το στρατηγικό διακύβευμα είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, είναι ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ για την Ελλάδα.

Ζητούμενο η προθεσμία των λίγων εβδομάδων για την πρόοδο των διερευνητικών επαφών που έχει συμφωνηθεί, ΕΜΜΕΣΑ καί ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΕΕ, Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία) κατ’ αντιστοιχία της αναφοράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε άτυπη "γραπτή κατανόηση" των μυστικών διαβουλεύσεων της 13ης Ιουλίου στο Βερολίνο".

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ "ΜΙΚΡΑ" ΝΗΣΙΑ & ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ , ΟΠΩΣ Η ΡΟΔΟΣ , ΣΑΜΟΣ , ΧΙΟΣ , ΚΩΣ ...


Οι δημοσιογράφοι Μανώλης Κοττάκης (Διευθυντής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ) και Νεφέλη Λυγερού στην Εκπομπή “Western” του τηλεοπτικού σταθμού Contra Channel, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, της 22-9-2020. Θέμα ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας, (Αιγαίο, Κύπρος, Καστελλόριζο κλπ) :



Η Κύπρος στάθηκε όρθια... Η Ελλάδα δυστυχώς γονάτισε... Ταπεινώνεται...


Αποδεικνύει με την στάση της πως δεν αξίζει να την πάρει σοβαρά κανένας. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Λέγαμε μεταξύ άλλων σε σχετικό μας άρθρο στις "ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ" και στο "MILITAIRE" αναφερόμενοι στην σύνθετη εξίσωση που διαμορφώνεται στην περιοχή ότι...Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, ΗΑΕ, αλλά και Κατάρ, και Ιταλία, Γερμανία αλλά και ΗΠΑ πλασάρονται σταδιακά σε αυτήν την περίεργη σκακιέρα, με τον δικό τους τρόπο, για τους δικούς τους λόγους, και στην βάση των δικών τους ιδιαίτερων επιδιώξεων, η κάθε μια χώρα ξεχωριστά.

Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική όμως με την φοβική και άτολμη στάση της, αποσταθεροποίησε πλήρως το νέο περιβάλλον αυξημένων δυνατοτήτων που δημιουργήθηκε συγκυριακά, αποδεικνύοντας πως επιλέγει συνειδητά την ιδιότητα του ουραγού και του συμβιβασμένου, αλλά της είναι παντελώς άγνωστη η ιδιότητα του χειραφετημένου δρώντα, που διεκδικεί λόγο και ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης μέρας, διασφαλίζοντας πρωτίστως το απαραβίαστο του ζωτικού της χώρου.

Την στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα θα έπρεπε να αποδείξει στους πάντες την δυνατότητά της να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον περιφερειακό σχεδιασμό και να αιφνιδιάσει - εντυπωσιάσει τους πάντες, η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να ευνουχίσει αυτήν την δυνατότητα, αναμασώντας τα παραμύθια του Πάιατ περί «νησίδας περιφερειακής σταθερότητας», και να αφήνει τις ευκαιρίες να περνούν αναξιοποίητες, γιατί προτίμησε να αλληθωρίζει προκειμένου να συναντήσει το νεύμα της Μέρκελ και να ακούει τις άγαρμπες υποδείξεις του κ. Τράμπ.

Μέχρι που ήρθε η αποκάλυψη των παράλληλων μυστικών συζητήσεων στις οποίες εγκλωβίστηκε καθ’ υπόδειξη και με απαίτηση Μέρκελ, για να γκρεμίσει κάθε ίχνος σοβαρής προσδοκίας που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε σοβαρός συνομιλητής και στρατηγικός συνεργάτης με το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας.

Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει ρίξει λευκή πετσέτα. Διέψευσε τις προσδοκίες όσων επένδυσαν σε αυτήν. Ακύρωσε συνειδητά τα πολύ σημαντικά όπλα που είχε στην διάθεσή της, για να εξαναγκάσει την Τουρκία σε πανάκριβο τίμημα. Προδίδει την Κύπρο. Την εγκαταλείπει έρμαιο στους εκβιασμούς των αδίστακτων δήθεν «συμμάχων» μας. Έχει παραιτηθεί από όλα τα κρίσιμα εθνικά αιτήματα που θα μπορούσε να προβάλει ως προαπαιτούμενα για να τουμπάρει ολοκληρωτικά την παρτίδα και να καταστήσει την Τουρκία αμυνόμενη και απολογούμενη. Και ετοιμάζεται να αποδεχτεί πλαίσιο συμφωνίας με απαράδεκτες υπαναχωρήσεις, που στον επόμενο παροξυσμό της Τουρκικής επιθετικότητας, θα της το τρίβουν στα μούτρα φίλοι και εχθροί.

Την συνέχεια την υποθέτετε. Ποιος μπορεί να πάρει σοβαρά μια χώρα πρόθυμη να πουλήσει τον άλλο της μισό εαυτό (αυτό ακριβώς είναι η Κύπρος) και να συζητήσει σοβαρά μαζί της για μακρόπνοη στρατηγική συνεργασία με προοπτική;

Απολύτως κανένας... Η κυβέρνηση με τις επιλογές της, δυστυχώς για όλους μας αλλά τελικά αναγορεύεται σε πολύτιμο δεκανίκι του Ερντογάν... Σε πέμπτη φάλαγγα που υπονομεύει ευθέως την δυνατότητα συγκρότησης ενός μηχανισμού αντίστασης ικανού να ανακόψει τις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις.

Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο και θα επανέλθουμε...

Κ. Κυριακόπουλος