21 Σεπ 2022

Κλείνουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ευρώπη - Αβάσταχτο το ενεργειακό κόστος, μεγάλος ασθενής η Γερμανία



Δεκάδες εργοστάσια σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών όπως χάλυβας, αλουμίνιο, λιπάσματα και η ίδια η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάστηκαν να κλείσουν μονάδες

Με τις τιμές της ενέργειας στα υψηλά της δεκαετίας, οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη ένταση ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να κλείνουν.

Δεκάδες εργοστάσια σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών όπως χάλυβας, αλουμίνιο, λιπάσματα και η ίδια η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάστηκαν να κλείσουν μονάδες, καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν τις επιχειρήσεις τους ζημιογόνες.

Η έλλειψη φυσικού αερίου έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για μια βιομηχανία με ενεργειακό δελτίο, αλλά για τους κλάδους με μεγαλύτερη ένταση ενέργειας τα πράγματα έχουν ήδη προχωρήσει.

Το κόστος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν είναι πλέον επικερδές και πρέπει να κλείσουν.
Αυτή η εκτόξευση της βαριάς βιομηχανίας της Ευρώπης βαραίνει ήδη τις οικονομίες της περιοχής και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΕ πρόκειται να μπει σε βαθιά ύφεση.

«Οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχουν ωθήσει την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα μιας ύφεσης στα τέλη του 2022/αρχές του 2023. Αναμένουμε να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, αλλά μια διαρκής και ουσιαστική βελτίωση της ανάπτυξης φαίνεται επίσης απίθανη», ανέφερε σε σημείωμα της Oxford Economics.

Το κλείσιμο θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στη βιομηχανική βάση της Ευρώπης.

Το είδαμε εδώ - Συνέχεια εδώ