23 Σεπ 2021

30.000+ γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν προβλήματα εμμήνου ρύσεως μετά από "ενέσεις" COVID, α λ λ ά τα θέματα εμμήνου ρύσεως δ ε ν αναφέρονται ως παρενέργεια

Οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών περιλαμβάνουν βαρύτερες από τις συνήθεις περιόδους, καθυστερημένες περιόδους και απροσδόκητη κολπική αιμορραγία.


"Αν ακολουθούσαμε την επιστημονική μέθοδο, όπως διδάσκεται στα σχολικά βιβλία ... θα βλέπαμε αμέσως αυτή την παρατήρηση των αλλαγών του εμμηνορροϊκού κύκλου σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ως ένα σήμα, για το οποίο θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ερωτήσεις" Δρ Λόρενς Παλέφσκι στην εφημερίδα The Defender



Σύμφωνα με κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο The BMJ, περισσότερες από 30.000 αναφορές για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και κολπική αιμορραγία είχαν γίνει, από τις 2 Σεπτεμβρίου, στο σύστημα κίτρινης κάρτας του Οργανισμού Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) - το βρετανικό σύστημα συλλογής και παρακολούθησης των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβόλια COVID.

Οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών περιλαμβάνουν βαρύτερες από τις συνήθεις περιόδους, καθυστερημένες περιόδους και απροσδόκητη κολπική αιμορραγία. Οι περισσότερες γυναίκες που ανέφεραν αλλαγή στην περίοδό τους μετά τον εμβολιασμό διαπίστωσαν ότι αυτή επέστρεψε στο φυσιολογικό επίπεδο τον επόμενο κύκλο, σύμφωνα με τη συγγραφέα του άρθρου, τη Δρ Victoria Male, ειδικό σε θέματα αναπαραγωγής στο Imperial College του Λονδίνου.

Μέχρι σήμερα, κανένας από τους κατασκευαστές του εμβολίου COVID δεν απαριθμεί ως παρενέργεια θέματα σχετικά με την υγεία της εμμήνου ρύσεως. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι συνήθεις παρενέργειες των εμβολίων COVID περιλαμβάνουν: πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κούραση, κόπωση και πυρετό.

Η Male ζήτησε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των εμβολίων COVID στην υγεία της εμμήνου ρύσεως - αλλά δήλωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και όχι στο εμβόλιο.

"Έχουν αναφερθεί εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά από εμβόλια COVID-19 τόσο με mRNA όσο και με αδενοϊό, γεγονός που υποδηλώνει ότι αν υπάρχει σύνδεση, αυτή είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό και όχι ενός συγκεκριμένου συστατικού του εμβολίου", έγραψε η Male.

Σύμφωνα με την MHRA, η αξιολόγηση των αναφορών της Κίτρινης Κάρτας δεν υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στην έμμηνο ρύση και των εμβολίων COVID, επειδή ο αριθμός των αναφορών είναι χαμηλός σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν και τον επιπολασμό των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως γενικά.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα της Κίτρινης Κάρτας καθιστά δύσκολα τα ασφαλή συμπεράσματα, σύμφωνα με την Male.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων (VAERS) - το κύριο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων αντιδράσεων εμβολίων στις ΗΠΑ που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση - μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 10 Σεπτεμβρίου 2021, υπήρξαν συνολικά 8.793 αναφορές διαταραχών της εμμήνου ρύσεως μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο COVID.

Ιστορικά, έχει αποδειχθεί ότι το VAERS αναφέρει μόνο το 1% των πραγματικών ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των πραγματικών ανεπιθύμητων ενεργειών που εξελίσσουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Σε συνέντευξή της στο Medical News Today, η Δρ Sarah Gray - γενική ιατρός η οποία επί 15 χρόνια διηύθυνε μια εξειδικευμένη κλινική γυναικείας υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου - δήλωσε:

"Ο έλεγχος της εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας είναι πολύπλοκος με πιθανές επιδράσεις από τον εγκέφαλο, τις ωοθήκες και την ίδια τη μήτρα. Είναι εύλογο ότι οι επιδράσεις της λοίμωξης [SARS-CoV-2] ή του εμβολιασμού στο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτό το μονοπάτι ελέγχου και οποιαδήποτε έρευνα θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη".

Ο Gray σημείωσε επίσης ότι "η υγεία των γυναικών δεν αποτελεί ερευνητική προτεραιότητα εδώ και 20 χρόνια και υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε".

Η δρ Kathryn Clancy, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, δήλωσε ότι συμμετέχει σε παρόμοια έρευνα σχετικά με την οξεία ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης της εμμήνου ρύσεως.

"Είμαι απογοητευμένη που ο ερευνητικός σχεδιασμός των δοκιμών εμβολίων [COVID] καθιστά αδύνατη αυτή τη στιγμή την πραγματική διερεύνηση αυτής της σχέσης και ελπίζω ότι οι κατασκευαστές φαρμάκων και εμβολίων στο μέλλον θα λάβουν υπόψη τους αυτές τις εκτιμήσεις", δήλωσε η Clancy.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το The Defender, ο Δρ Lawrence Palevsky, παιδίατρος, λέκτορας και συγγραφέας, δήλωσε:

"Αν ακολουθούσαμε την επιστημονική μέθοδο, όπως διδάσκεται στα εγχειρίδια (γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πλέον καμία τήρηση της επιστημονικής μεθόδου), θα βλέπαμε αμέσως αυτή την παρατήρηση των αλλαγών του εμμηνορροϊκού κύκλου σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ως ένα σήμα, για το οποίο θα έπρεπε να τεθούν τα απαραίτητα ερωτήματα".

Ο Palevsky - ο οποίος είναι μέλος μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας που συλλέγει δεδομένα από μη εμβολιασμένες γυναίκες που παρουσίασαν αλλαγές στην έμμηνο ρύση αφού βρέθηκαν κοντά σε άλλες που έλαβαν πρόσφατα εμβόλια COVID - δήλωσε ότι μια αναγκαία μελέτη θα εξέταζε το περιεχόμενο της ένεσης και θα αξιολογούσε τη χημική φύση αυτού του περιεχομένου και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη φυσιολογία και στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών.

"Μια πραγματική τήρηση της επιστημονικής μεθόδου θα επέτρεπε την αναφορά των απαντήσεων χωρίς προκατάληψη ή προκατάληψη για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα των αποτελεσμάτων", δήλωσε ο Palevsky.

εξήγησε ο Palevsky:

"Το φθινόπωρο του 2020 οι κατασκευαστές της ένεσης απέστειλαν στον FDA [Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ] έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών. Πολλές από τις βλάβες που αναφέρουν οι άνθρωποι μετά τη λήψη αυτών των ενέσεων, όπως αιμορραγία, θρόμβοι αίματος, αυτοανοσία, σύνδρομο Guillain-Barré και πολλές άλλες, είναι γνωστές στους κατασκευαστές και στον FDA, αλλά, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να αγνοούν τις αναφορές των ανθρώπων που παρουσιάζουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε πραγματικό χρόνο, σαν να μην έχουν καμία σχέση με τις ενέσεις, καθόλου.

"Ουσιαστικά, συγκέντρωσαν τα δεδομένα σε κλινικές δοκιμές, αλλά τα κράτησαν εντελώς κρυφά".

Ο Palevsky δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πρωτεΐνη spike θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως που αναφέρουν οι γυναίκες, μαζί με "άλλους παράγοντες που μπορεί να μην γνωρίζουμε επειδή κανείς δεν κάνει την κατάλληλη έρευνα".

Όπως ανέφερε η εφημερίδα The Defender στις 8 Σεπτεμβρίου, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) χορήγησαν μονοετείς συμπληρωματικές επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1,67 εκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε ιδρύματα για τη διερεύνηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ των εμβολίων COVID και των αλλαγών στην έμμηνο ρύση, αφού χιλιάδες γυναίκες ανέφεραν διαταραχές στην έμμηνο ρύση μετά τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NIH, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι εμφάνισαν ακανόνιστες ή ελλείπουσες εμμηνορρυσιακές περιόδους, αιμορραγία βαρύτερη από το συνηθισμένο και άλλες εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά τη λήψη εμβολίων COVID.

Η νέα χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς την έρευνα για να προσδιοριστεί κατά πόσον οι αλλαγές μπορεί να συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό COVID και πόσο διαρκούν οι αλλαγές. Οι ερευνητές θα επιδιώξουν επίσης να αποσαφηνίσουν τους μηχανισμούς που διέπουν τις πιθανές μεταβολές της εμμήνου ρύσεως που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, καμία δημοσιευμένη μελέτη δεν έχει εξετάσει -ή προσφέρει πειστικές αποδείξεις- πιθανές συνδέσεις μεταξύ των εμβολίων και της εμμήνου ρύσεως.


Megan Redshaw

Η Megan Redshaw είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος για την εφημερίδα The Defender. Έχει σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, πτυχίο νομικής και εκτεταμένη εκπαίδευση στη φυσική υγεία.



Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση : Α.Τ.