22 Σεπ 2021

Ελευθερωθείτε από το φόβο: Σταματήστε να παίζετε τα "παιχνίδια μυαλού" της κυβέρνησης

"Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει ένα ολόκληρο έθνος, αν δεν είμαστε όλοι συνεργάτες του."



Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας επιδημίας ιστορικών διαστάσεων.

Η μόλυνση που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά μετατρέπει τις κοινότητες σε πεδία μάχης και στρέφει τους συν-έλληνες τον έναν εναντίον του άλλου. Συνήθως ήπια άτομα που έχουν πιαστεί από την αρρώστια αυτή έχουν μετατραπεί σε πολεμοχαρείς ζηλωτές, ενώ άλλοι που τείνουν προς τον ειρηνισμό έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν θυμό και δικαιολογημένη αγανάχτηση, παρά τα πιστεύω τους.

Η μάστιγα του διαίρει και βασίλευε στο Έθνος μας -που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά εδώ και δεκαετίες- είναι ένα ισχυρό μείγμα πραξικοπημάτων και φόβου σε συνδυασμό με δόσεις παράνοιας και μισαλλοδοξίας, τραγικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας μετά την εικονική  "μεταπολίτευση", στην οποία υποτίθεται ότι ζούμε και των συνεχώς μεταβαλλόμενων κρίσεων που κρατούν τον πληθυσμό σε κατάσταση ύψιστου ανθυγιεινού στρές και συναγερμού.

Όπου κι αν στραφεί κανείς, όσοι βρίσκονται τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πτέρυγα υποδαυλίζουν τη δυσπιστία και τη διαίρεση. Αυτό δεν αποφεύγεται, μόνο καταπολεμάται.

Μας ταΐζουν με μια συνεχή δίαιτα φόβου: φόβος για έναν ιό, φόβος για τους αποκαλυπτόμενους, φόβος για τους τρομοκράτες, φόβος για τους παράνομους μετανάστες, φόβος για τους ανθρώπους που είναι πολύ θρησκευόμενοι, φόβος για τους ανθρώπους που δεν είναι αρκετά θρησκευόμενοι, φόβος για τους "αιρετικούς"-αφυπνισμένους, φόβος για την κυβέρνηση, φόβος για όσους φοβούνται την κυβέρνηση... και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η στρατηγική είναι απλή αλλά αποτελεσματική: ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις έναν πληθυσμό είναι μέσω του φόβου και της διχόνοιας.

Ο φόβος κάνει τους ανθρώπους ηλίθιους.


Μπερδέψτε τους, αποσπάστε τους την προσοχή τους με ανούσια ειδησεογραφική φλυαρία και ψυχαγωγία, στρέψτε τους τον ένα εναντίον του άλλου μετατρέποντας τις μικροδιαφωνίες σε μεγάλες αψιμαχίες και ταΐστε τους  με θέματα που δεν έχουν πρακτική σημασία.

Το πιο σημαντικό, χωρίστε τους ανθρώπους σε φατρίες, πείστε τους να βλέπουν ο ένας τον άλλον ως εχθρό και κρατήστε τους να ουρλιάζουν ο ένας στον άλλον έτσι ώστε να πνίγουν όλους τους άλλους ήχους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα φτάσουν ποτέ σε συναίνεση για τίποτα και θα είναι πολύ αφηρημένοι για να παρατηρήσουν το αστυνομικό κράτος που τους πλησιάζει μέχρι να πέσει η τελική συντριπτική αυλαία.

Έτσι οι ελεύθεροι άνθρωποι υποδουλώνονται και επιτρέπουν στους τυράννους να επικρατήσουν.

Αυτό το μακιαβελικό σχέδιο έχει παγιδεύσει τόσο πολύ το έθνος που λίγοι συνειδητοποιούν καν ότι χειραγωγούνται ώστε να υιοθετήσουν μια νοοτροπία "εμείς" εναντίον "αυτών". Αντ' αυτού, τροφοδοτούμενοι με φόβο και απέχθεια για τους φανταστικούς αντιπάλους, συμφωνούν να ρίχνουν εκατομμύρια και πόρους σε πολιτικές εκλογές, στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, τεχνολογία κατασκοπείας, ατελείωτους πολέμους, εντολές COVID-19 κ.λπ. ελπίζοντας σε μια εγγύηση ασφάλειας που δεν έρχεται ποτέ.

Όλο αυτό το διάστημα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία -που αγοράζονται και πληρώνονται από λομπίστες και εταιρείες- προωθούν τις δαπανηρές ατζέντες τους, και "εμείς τα κορόιδα" επιβαρυνόμαστε με τους φορολογικούς λογαριασμούς και υποβαλλόμαστε σε ελέγχους, αστυνομικές επιδρομές και παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο.

Ανοίξτε την τηλεόραση ή ξεφυλλίστε την εφημερίδα οποιαδήποτε μέρα, και θα βρεθείτε μπροστά σε αναφορές για κυβερνητική διαφθορά, εταιρικές ατασθαλίες, στρατιωτικοποιημένη αστυνομία και κατάφωρες επιθέσεις στα δικαιώματα των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα φάση, μια φάση στην οποία οι κοινότητες είναι κλειδωμένες, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης της δουλειάς τους ή της άσκησης των ελευθεριών τους, τα παιδιά ίσως σε λίγο θα εμβολιάζονται στα σχολεία, οι βετεράνοι του στρατού τρομοκρατούνται βίαια από κυβερνητικούς πράκτορες και οι νομοταγείς... βρίσκουν τις κινήσεις τους να παρακολουθούνται, τις οικονομικές τους συναλλαγές να καταγράφονται και τις επικοινωνίες τους να παρακολουθούνται.

Αυτές οι απειλές δεν πρέπει να υποτιμηθούν.


Ωστόσο, ακόμη πιο επικίνδυνη από αυτές τις παραβιάσεις των βασικών μας δικαιωμάτων είναι η γλώσσα με την οποία εκφράζονται: η γλώσσα του φόβου. Είναι μια γλώσσα που μιλούν αποτελεσματικά οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές του διαδρόμου, που φωνάζουν οι ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης από τους άμβωνες της τηλεόρασης, που προωθούνται από τις εταιρείες και που κωδικοποιούνται σε γραφειοκρατικούς νόμους που καθόλου δεν κάνουν τη ζωή μας ασφαλέστερη ή πιο άνετη.

Ο φόβος, όπως δείχνει η ιστορία, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν συχνότερα οι πολιτικοί για να αυξήσουν την εξουσία της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, αυτές οι τακτικές αποδίδουν. Μια ατμόσφαιρα φόβου διαπερνά τη "σύγχρονη" Ελλάδα.


Κάθε διαδοχική κρίση των τελευταίων ετών (μια πανδημία COVID-19, η τρομοκρατία κ.λπ.) -κατασκευασμένη ή νόμιμη- έχει καταφέρει να μειώσει το λαό σε αυτό που ο Αμερικανός σχολιαστής Dan Sanchez αναφέρει ως "εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων με πνεύμα αγέλης [που] θα τρέξουν στο κράτος για ασφάλεια, κλαψουρίζοντας για να τους παρακαλέσουν να τους αφαιρεθούν τις εναπομείνασες ελευθερίες τους".

Ο Sanchez συνεχίζει: "Δεν τρομοκρατούμαι από τους τρομοκράτες, δηλαδή, δεν τρομοκρατούμαι εγώ ο ίδιος. Αντίθετα, τρομοκρατούμαι από τους τρομοκρατημένους- τρομοκρατούμαι από τις βοοειδείς μάζες που χειραγωγούνται τόσο εύκολα από τους τρομοκράτες, τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης που ενισχύουν την τρομοκρατία, ώστε να επιτρέψουν στη χώρα μας να ολισθήσει προς τον ολοκληρωτισμό και τον ολοκληρωτικό πόλεμο...

"Δεν φοβάμαι παράλογα και δυσανάλογα τους μουσουλμάνους τζιχαντιστές με βόμβες ή τους λευκούς, οπλοφορούντες τρελούς. Αλλά φοβάμαι λογικά και αναλογικά αυτούς που φοβούνται, και τα καθεστώτα που η τρομοκρατία αυτή ενδυναμώνει. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις είναι ικανές για μαζικές δολοφονίες και υποδούλωση πολύ πέρα από ό,τι μπορούν να συγκεντρώσουν οι κακοποιοί μαχητές. Οι τρομοκράτες βιομηχανικής κλίμακας είναι αυτοί που φορούν γραβάτες, γαλόνια και σήματα. Αλλά αυτοί οι τρομοκράτες είναι λίγοι ανίσχυροι χωρίς την υποτονική συγκατάθεση των τρομοκρατημένων πολλών. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να φοβούνται παρά μόνο οι ίδιοι οι φοβισμένοι...

"Σταματήστε να καταπίνετε την υπερβολική τρομολαγνεία της κυβέρνησης και των εταιρικών φίλων της στα ΜΜΕ. Σταματήστε να τους αφήνετε να χρησιμοποιούν την υστερία για μικρές απειλές για να σας οδηγήσουν στην αγκαλιά της τυραννίας, που είναι η μεγαλύτερη απειλή από όλες
".

Όπως καθιστά σαφές η ιστορία, ο φόβος οδηγεί σε φασιστικά, ολοκληρωτικά καθεστώτα.


Είναι μια αρκετά απλή φόρμουλα. Οι εθνικές κρίσεις, οι παγκόσμιες πανδημίες, οι αναφερόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και οι σποραδικές εγκληματικές πράξεις μας δεσμεύουν σε μια συνεχή κατάσταση φόβου. Ο φόβος μας εμποδίζει να σκεφτούμε. Ο συναισθηματικός πανικός που συνοδεύει τον φόβο στην πραγματικότητα κλείνει τον προμετωπιαίο φλοιό ή το τμήμα του εγκεφάλου μας που σκέφτεται λογικά. Με άλλα λόγια, όταν μας καταλαμβάνει ο φόβος, σταματάμε να σκεφτόμαστε.

Ένας λαός που σταματά να σκέφτεται για τον εαυτό του είναι ένας λαός που εύκολα καθοδηγείται, εύκολα χειραγωγείται και εύκολα ελέγχεται.

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα απαραίτητα συστατικά για ένα φασιστικό κράτος:


- Η κυβέρνηση διοικείται από έναν ισχυρό ηγέτη (ακόμη και αν αυτός ή αυτή αναλαμβάνει το αξίωμα μέσω της εκλογικής διαδικασίας). Αυτή είναι η αρχή της φασιστικής ηγεσίας (ή η πατρική φιγούρα).

- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν περιορίζεται στην εξουσία της. Αυτός είναι ο αυταρχισμός, ο οποίος τελικά εξελίσσεται σε ολοκληρωτισμό.

- Η κυβέρνηση λειτουργεί φαινομενικά στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού συστήματος, ενώ υποστηρίζεται από μια τεράστια γραφειοκρατία.

- Η κυβέρνηση μέσω των πολιτικών της εκπέμπει ισχυρές και συνεχείς εκφράσεις εθνικισμού.

- Η κυβέρνηση έχει μια εμμονή με την εθνική ασφάλεια, ενώ επικαλείται συνεχώς τρομακτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

- Η κυβέρνηση εγκαθιδρύει ένα εσωτερικό και επεμβατικό σύστημα παρακολούθησης και αναπτύσσει μια παραστρατιωτική δύναμη που δεν λογοδοτεί στους πολίτες.

- Η κυβέρνηση και οι διάφορες υπηρεσίες της (πολιτειακές και τοπικές) αναπτύσσουν μια εμμονή με το έγκλημα και την τιμωρία. Πρόκειται για υπερποινικοποίηση.

- Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, ενώ ευθυγραμμίζεται στενά με τις "εταιρικές" δυνάμεις για να ελέγξει όλες τις πτυχές των κοινωνικών, οικονομικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της χώρας.

- Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομοκρατία ως κεντρικό σημείο της οικονομικής και φορολογικής της δομής.

- Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο ιμπεριαλιστική προκειμένου να διατηρήσει τις συνεργασίες με τις στρατιωτικο-βιομηχανικές "εταιρικές" δυνάμεις.

Οι παραλληλισμοί με τη "σύγχρονη" Ελλάδα είναι αδύνατο να αγνοηθούν.


"Κάθε βιομηχανία ρυθμίζεται. Κάθε επάγγελμα είναι ταξινομημένο και οργανωμένο", γράφει ο Jeffrey Tucker. "Κάθε αγαθό ή υπηρεσία φορολογείται. Διατηρείται η ατελείωτη συσσώρευση χρέους. Το τεράστιο δεν περιγράφει καν τη γραφειοκρατία. Η στρατιωτική ετοιμότητα δεν σταματά ποτέ και ο πόλεμος με κάποιον κακό ξένο εχθρό, παραμένει μια καθημερινή προοπτική".

Για να πέσει το τελικό σφυρί του φασισμού, θα χρειαστεί το πιο κρίσιμο συστατικό: η πλειοψηφία του λαού θα πρέπει να συμφωνήσει ότι είναι όχι μόνο σκόπιμο αλλά και αναγκαίο. Σε περιόδους "κρίσης", η σκοπιμότητα υποστηρίζεται ως η κεντρική αρχή - δηλαδή, προκειμένου να μας κρατήσει ασφαλείς, η κυβέρνηση πρέπει να στρατιωτικοποιήσει την αστυνομία, να μας στερήσει βασικά συνταγματικά δικαιώματα και να ποινικοποιήσει σχεδόν κάθε μορφή συμπεριφοράς.

Ο φόβος όχι μόνο λαδώνει τους τροχούς της μετάβασης στον φασισμό καλλιεργώντας φοβισμένους, ελεγχόμενους, "ειρηνιστές", δειλούς πολίτες, αλλά ενσωματώνεται και στο ίδιο μας το DNA, ώστε να μεταφέρουμε τον φόβο και τη συμμόρφωσή μας στους απογόνους μας.

Ονομάζεται επιγενετική κληρονομικότητα, η μετάδοση μέσω του DNA των τραυματικών εμπειριών.

Για παράδειγμα, οι νευροεπιστήμονες έχουν παρατηρήσει πόσο γρήγορα ο φόβος μπορεί να ταξιδέψει μέσω γενεών στο DNA ποντικιών. Όπως αναφέρει η Washington Post:

Στο πείραμα, οι ερευνητές δίδαξαν στα αρσενικά ποντίκια να φοβούνται τη μυρωδιά των ανθέων κερασιάς συνδέοντας τη μυρωδιά με ήπια χτυπήματα με τα πόδια. Δύο εβδομάδες αργότερα, αναπαράχθηκαν με θηλυκά. Τα κουτάβια που προέκυψαν μεγάλωσαν μέχρι την ενηλικίωση χωρίς να έχουν εκτεθεί ποτέ στη μυρωδιά. Ωστόσο, όταν τα ζωάκια την μύρισαν για πρώτη φορά, ξαφνικά έγιναν ανήσυχα και φοβισμένα. Γεννήθηκαν μάλιστα με περισσότερους νευρώνες που ανιχνεύουν άνθη κερασιάς στη μύτη τους και περισσότερο εγκεφαλικό χώρο αφιερωμένο στη μυρωδιά των ανθέων κερασιάς.

Το συμπέρασμα; "Ένα νεογέννητο κουτάβι ποντικού, φαινομενικά αθώο για τη λειτουργία του κόσμου, μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει πληροφορίες γενεών που πέρασαν από τους προγόνους του".

Σκεφτείτε τώρα τις επιπτώσεις των κληρονομημένων από γενιές φόβων και εμπειριών στα ανθρώπινα όντα. Όπως αναφέρει η Post, "Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μπορεί να έχουν νιώσει τον επιγενετικό αντίκτυπο τέτοιων τραυματικών γεγονότων όπως η πείνα, το Ολοκαύτωμα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001".

Ο φόβος, το τραύμα και η συμμόρφωση μπορούν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά.

Ο φόβος υπήρξε κρίσιμο εργαλείο σε προηγούμενα φασιστικά καθεστώτα και λειτουργεί τώρα στον σύγχρονο κόσμο μας - και όλα αυτά εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα για εμάς ως ανθρώπινα όντα και για το τι θα εγκαταλείψουμε προκειμένου να διαιωνίσουμε τις ψευδαισθήσεις της ασφάλειας και της σιγουριάς.

Σύμφωνα με τα λόγια του ο ψυχολόγος Erich Fromm είναι ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει:

Μπορεί η ανθρώπινη φύση να αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε ο άνθρωπος να ξεχάσει τη λαχτάρα του για ελευθερία, για αξιοπρέπεια, για ακεραιότητα, για αγάπη - δηλαδή, μπορεί ο άνθρωπος να ξεχάσει ότι είναι άνθρωπος; Ή μήπως η ανθρώπινη φύση διαθέτει έναν δυναμισμό που θα αντιδράσει στην παραβίαση αυτών των βασικών ανθρώπινων αναγκών επιχειρώντας να αλλάξει μια απάνθρωπη κοινωνία σε ανθρώπινη;


Το άρθρο γράφτηκε για την Αμερική, από Αμερικανό συγγραφέα.

Οποιαδήποτε σχέση με πρόσωπα ή καταστάσεις στην Ελλάδα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ παρά την προσπάθεια της αποδείξεως του εναντίον από τον ιστότοπο Ανατροπή Τώρα...

Επιμέλεια/μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες/φώτο : Α.Τ.