6 Ιουν 2023

Η ΕΕ εγκρίνει τα έντομα ως τρόφιμα


Μικρά έντομα - Μεγάλος αντίκτυπος! Η ΕΕ εγκρίνει τα έντομα ως τρόφιμα


Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τους αλευροσκώληκες ως το πρώτο έντομο ως τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Rafael Perez, επικεφαλής της ομάδας για τα νέα τρόφιμα στη DG SANTE, συζητά την κίνηση για τη διεύρυνση των διατροφικών επιλογών των καταναλωτών της ΕΕ, τον αυξανόμενο ρόλο που θα διαδραματίσουν τα έντομα ως μέρος μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, καθώς και τα οφέλη για το περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια...

ημερομηνία: 02/06/2021

Γιατί εγκρίνονται τα έντομα ως τρόφιμα;


Μετά την πρόσφατη έγκριση, οι αλευροσκώληκες θεωρούνται πλέον ως "νέο τρόφιμο", δηλαδή κάθε τρόφιμο που δεν έχει καταναλωθεί ευρέως από τους ανθρώπους στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.  

Μια αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για

την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οδήγησε τα κράτη μέλη να δώσουν στην Επιτροπή το πράσινο φως για να επιτρέψει σε έναν υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για την εν λόγω έγκριση, να διαθέσει το προϊόν στην αγορά της ΕΕ.  

Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέδωσε τη νομική πράξη την 1η Ιουνίου 2021.

Φυσικά, εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι, αλλά η κατανάλωση εντόμων δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ήδη περιλαμβάνονται στη διατροφή σε πολλά μέρη του κόσμου.

👉🏻Συνέχεια στην επίσημη σελίδα NEWSROOM της Ε.Ε.