18 Μαρ 2020

Κραχ -9% ο Dow, πανικός με αναστολή... στον S&P 500 στο -8,5%, απώλειες -5,56% στον DAX - Σοκάρουν οι προβλέψεις για την ύφεση ... Η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι ακόμα πιο τ ρ ο μ α κ τ ι κ ή ... αφού εκτιμάται ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 24%!





Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά η Wall Street - Η προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ευρώπη δεν έπεισε.

Νέες δραματικές απώλειες - πραγματική καταστροφή - συντελείται στα κυριότερα χρηματιστήρια σε Wall Street και Ευρώπη, παρά τις δεσμεύσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των αναλυτών για την επίδραση του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι δραματικές.

Σε πρόβλεψη - σοκ προχώρησε η Deutsche Bank, για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στις οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το... 13%, ενώ η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιο τρομακτική... αφού εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 24%!
Όπως εξηγούσε προ ημερών ο Κώστας Λαπαβίτσας, της σχολής SOAS του πανεπιστημίου του Λονδίνου η εικόνα της ελληνικής οικονομίας ήταν επιεικώς αποκαρδιωτική, πολύ πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού:

«Η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αδύναμη, με πολύ φτωχούς ρυθμούς ανάπτυξης (μόλις 1,9% για το 2019), χαμηλότατες επενδύσεις, περιορισμένη κατανάλωση, χαμηλή παραγωγικότητα, αρνητική καθαρή αποταμίευση και ροπή προς έλλειμμα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Το χρέος της είναι μεγαλύτερο από ποτέ (356 δις, ή 185% του ΑΕΠ)».

Στα χρόνια των μνημονίων, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν τη σχετική μείωση της ανεργίας και τα έσοδα που προσέφερε ο τουρισμός, για να κρύψουν κάτω από το χαλί την πραγματική διάλυση των παραγωγικών δυνάμεων που προκαλούσε η αποπληρωμή του χρέους και ο τερματισμός των δημοσίων επενδύσεων. Κυβερνήσεις που είχαν συνδέσει την ύπαρξή τους με την παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ (δηλαδή όλες), απέκρυπταν, συνειδητά, την αποδιάρθρωση της πραγματικής οικονομίας.

Ακόμη, λοιπόν, και αν η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, ακολουθώντας το μοντέλο V, η πανδημία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα για τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 1,25% το 2020ς καθώς τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley περιμένουν η παγκόσμια ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2020, το χαμηλότερο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, η κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των Η.Π.Α..

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ