21 Αυγ 2021

Bloomberg : "Οι εμβολιασμένοι ανησυχούν και οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσεις".


Τα ανέκδοτα μας λένε αυτό που δεν μπορούν να μας πουν τα δεδομένα: Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι φαίνεται να κολλάνε τον κοροϊδοϊό σε εκπληκτικά υψηλό ποσοστό. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο συχνά ακριβώς, ούτε είναι βέβαιο πόσο πιθανό είναι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Και τώρα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με συγκεκριμένες απαντήσεις, αφήνοντας τους υπεύθυνους χάραξης δημόσιας πολιτικής και τα στελέχη των επιχειρήσεων να διαμορφώνουν σχέδια με βάση αποσπασματικές πληροφορίες. Ενώ ορισμένοι ανανεώνουν τις εντολές μάσκας ή καθυστερούν την επαναλειτουργία των γραφείων, άλλοι επικαλούνται την έλλειψη σαφήνειας για να δικαιολογήσουν την παραμονή στην πορεία. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν με ένα χάος.

"Πρέπει να είμαστε ταπεινοί για το τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε", δήλωσε ο Tom Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Resolve to Save Lives. "Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να πούμε οριστικά. Το ένα είναι ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ερώτημα".


Ελλείψει σαφών μηνυμάτων δημόσιας υγείας, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μένουν σε σύγχυση σχετικά με το πώς να προστατευτούν. Το πόσο ευάλωτοι είναι είναι μια βασική μεταβλητή όχι μόνο για τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας που προσπαθούν να καταλάβουν, π.χ., πότε μπορεί να χρειαστούν εμβόλια, αλλά και για να πληροφορηθούν τις αποφάσεις σχετικά με το αν θα ανασταλούν οι επαναλειτουργίες εν μέσω ενός νέου κύματος του ιού. Σε μικρότερη κλίμακα, άφησαν τους λάτρεις της μουσικής αβέβαιους για το αν είναι εντάξει να δουν μια συναυλία και προκάλεσαν ένα νέο γύρο αγωνίας μεταξύ των γονέων που αναρωτιούνται πώς θα είναι το σχολείο.

Αντί για απαντήσεις, αυτό που προέκυψε είναι μια σειρά από μελέτες περιπτώσεων που παρέχουν κάπως διαφορετικές εικόνες των πρωτοφανών λοιμώξεων. Μεταβλητές όπως το πότε διεξήχθησαν οι έρευνες, το αν υπήρχε η παραλλαγή δέλτα, το πόσο εμβολιασμένος ήταν ο πληθυσμός, ακόμη και το πώς ήταν ο καιρός εκείνη τη στιγμή, καθιστούν δύσκολη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και την ανάδειξη μοτίβων. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια δεδομένα μπορεί τελικά να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

"Είναι αρκετά σαφές ότι έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις τώρα", δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. "Αλλά δεν έχουμε σπουδαία κλινικά δεδομένα".

Τα πιο γνωστά κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων σημειώθηκαν στη μικρή παραλιακή πόλη Provincetown της Μασαχουσέτης, καθώς χιλιάδες εμβολιασμένοι και μη συγκεντρώθηκαν σε πίστες και πάρτι το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου για να γιορτάσουν την γιορτή και αυτό που φάνηκε σαν σημείο καμπής στην πανδημία. Περίπου τα τρία τέταρτα των 469 μολύνσεων αφορούσαν εμβολιασμένα άτομα.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης περίπτωσης του CDC δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήταν εξίσου πιθανό να μεταδώσουν το Covid-19 με τους ανεμβολίαστους. 😂😂 Ακόμα κι έτσι, προειδοποίησαν, ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, είναι φυσικό να αντιπροσωπεύουν και μεγαλύτερο μερίδιο των μολύνσεων από το Covid-19 και αυτή η μία μελέτη δεν ήταν επαρκής για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Το περιστατικό ώθησε το CDC να ανακαλέσει μια σύσταση που είχε εκδώσει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και να παροτρύνει και πάλι τους εμβολιασμένους να μασκαρεύονται 😂 σε ορισμένα περιβάλλοντα.

Διαβάστε περισσότερα »