6 Νοε 2023

Ritter: Θα χάσει το Ισραήλ

 


Ο πρώην αξιωματούχος της CIA και τέως επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Hamas.

Αν ο ισραηλινός στρατός ελπίζει να νικήσει τη Hamas στη Γάζα, πρέπει να φτάσει στις υπόγειες σήραγγες, υποστηρίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής αλλά το Ισραήλ δεν θέλει να το κάνει αυτό, γιατί «θέλει πόλεμο χωρίς μεγάλο κόστος», προσθέτει. «Οι Ισραηλινοί πολεμούν πάνω από το έδαφος. Κάνουν περιορισμένες επιχειρήσεις στις σήραγγες.

Αλλά δεν καταφέρνουν να νικήσουν τη Hamas.

Για να νικήσουν τη Hamas, πρέπει να πάνε κάτω από το έδαφος και να κλείσουν ολόκληρο το δίκτυο των τούνελ», σημειώνει. Το μόνο που κάνει το Ισραήλ προς το παρόν είναι να καταστρέφει τις υποδομές στη Γάζα εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών αμάχων, υπογραμμίζει ο Ritter στο Sputnik.

Οι σήραγγες της Hamas είναι τριών επιπέδων, διευκρινίζει, με  το πρώτο επίπεδο ενσωματώνει περάσματα επικοινωνίας που επιτρέπουν την κίνηση των μονάδων, τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών. Το δεύτερο επίπεδο φιλοξενεί εργαστήρια και εργοστάσια κατασκευής πυραύλων και το τρίτο επίπεδο, σε βάθος περίπου 40-60 μέτρων κάτω από τη γη, κρύβει κεντρικά γραφεία, τα οποία προστατεύονται από ένα κάλυμμα ενισχυμένο με σκυρόδεμα.

Αλλά εκτός των πιλότων και ορισμένων ανώτατων αξιωματικών, οι υπόλοιποι άνδρες των Ισραηλινών Ενόπλων (IDF) είναι απλοί στρατιώτες», σημειώνει ο Ritter. Τα τάγματα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Γάζα αποτελούνται από «παιδιά 18, 19, 20 ετών χωρίς καμία ουσιαστική εμπειρία» και «παιδιά ενός έθνους που αποστρέφεται τις απώλειες».

Γι αυτό και δεν μπορούν να κερδίσουν, καταλήγει.


Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Netanyahu από οικογένειες ομήρων 


Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjiamin Netanyahu ζητώντας την παραίτησή του, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel. Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το σπίτι του πρωθυπουργού και συνέλαβε τρία άτομα.

Οι διαδηλωτές, κατά κύριο λόγο μέλη από τις οικογένειες των ομήρων, ζητούσαν από τον Netanyahu να εγκρίνει συμφωνία ανταλλαγής για τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για τις αποτυχίες που οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Hamas.

Διαδηλώσεις κατά του Netanyahu έγιναν και αλλού.

Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Ομήρων, όπως είναι πλέον γνωστό το συγκεκριμένο σημείο, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των 240 και πλέον ομήρων που συνελήφθησαν από τη Hamas.

Πηγή