30 Αυγ 2021

Η Ιαπωνία υποψιάζεται ότι η μολυσματική ουσία στα εμβόλια Moderna είναι μεταλλική, "αντιδρά στους μαγνήτες".

Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Moderna έχουν τεθεί εκτός χρήσης λόγω μόλυνσης σε ορισμένα φιαλίδια που "αντιδρά στους μαγνήτες", σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου.

Αρκετά κέντρα εμβολιασμού ανέφεραν ότι βρήκαν ξένη ύλη στις δόσεις.

"Πρόκειται για μια ουσία που αντιδρά στους μαγνήτες", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Nikkei και πρόσθεσε: "Θα μπορούσε να είναι μέταλλο".

Η Moderna, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε "αρκετές καταγγελίες για σωματιδιακή ύλη" σε φιαλίδια που διανεμήθηκαν στην Ιαπωνία, αλλά ότι "δεν διαπιστώθηκαν ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας" που σχετίζονται με τις αναφορές.

"Η εταιρεία διερευνά τις αναφορές και παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί με διαφάνεια και ταχύτητα με τον συνεργάτη της, την Takeda, και τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών", δήλωσε εκπρόσωπος στο Nikkei, προσθέτοντας ότι ευθύνεται ένα "κατασκευαστικό ζήτημα" σε εργοστάσιο στην Ισπανία.

Μετά τις καταγγελίες, η εν λόγω παρτίδα εμβολίου, καθώς και δύο παρακείμενες παρτίδες, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία "για λόγους προσοχής", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο να εξετάσει την υπόθεση με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι έλαβε αναφορές ότι η απόσυρση "δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας". -Nikkei

Η ξένη ύλη που "αντιδρά στους μαγνήτες" είναι βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει τις εικασίες σχετικά με την viral "Covid-19 vaccine magnet challenge", κατά την οποία δεκάδες άνθρωποι κατέγραψαν μαγνήτες να κολλάνε στα σημεία της ένεσης του εμβολίου τους.


Και ενώ αρκετοί ιστότοποι "ελέγχου των γεγονότων" έχουν κάνει μια προσπάθεια να καταλάβουν τι συμβαίνει, οι δύο πιο συνηθισμένες εξηγήσεις είναι "προσποιούνται" ή "το δέρμα τους ήταν ελαφρώς βρεγμένο".

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο αναφερόμενος μαγνητισμός μπορεί να εξηγηθεί από το οξείδιο του γραφενίου, ένα μαγνητικό νανοσωματίδιο που μελετάται για τη χρήση του ως πλατφόρμα χορήγησης φαρμάκων και άλλες βιοϊατρικές εφαρμογές.

Οι επικριτές σημειώνουν με το γεγονός ότι το οξείδιο του γραφενίου δεν αναφέρεται ως συστατικό σε κανένα διαθέσιμο εμβόλιο Covid-19, ενώ οι σκεπτικιστές αντιτείνουν με το "και λοιπόν;". Αν τυχαίες παρτίδες είναι μολυσμένες με ξένες ουσίες, κατά λάθος ή σκόπιμα, φυσικά και δεν θα αναγράφονται στα συστατικά.

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της Moderna δεν είναι πολύ χαρούμενη σήμερα:



Tyler Durden, Zero Hedge - Μετάφραση/διαμόρφωση : Α.Τ.