30 Αυγ 2021

Καθώς η Αριστερά και η Δεξιά στην Αμερική διαφωνούν για τα σημεία συζήτησης, χάνουν το πραγματικό μάθημα από το Αφγανιστάν



Όσες φορές κι αν σχολιάζεται το θέμα, εξακολουθεί να είναι αηδιαστικό να βλέπεις τον ένθερμο φυλετισμό να διαιωνίζεται σε πραγματικό χρόνο. Είναι περίεργο πώς η μία πλευρά του δημογραφικού πληθυσμού που ήταν όλη υπέρ του να "τερματιστούν επιτέλους οι αιώνιοι πόλεμοι" για 4 χρόνια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι τώρα οι ίδιοι που σφίγγουν τα μαργαριτάρια τους και αναμασούν το ένα σημείο συζήτησης μετά το άλλο με ανοησίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να παρατείνουν αυτή την καταστροφή. Πού πήγε όλη αυτή η ρητορική περί "αποστράγγισης του βάλτου";

Αντίστροφα, αυτοί που τώρα χτυπάνε αλαζονικά τους εαυτούς τους στην πλάτη - λες και ο ασθενής με άνοια που εξουσιοδότησαν να κατοικεί σήμερα στο Οβάλ Γραφείο είναι κατά κάποιο τρόπο γνωστικά αρκετά λειτουργικός ώστε να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σηκώνεται από το κρεβάτι το πρωί - δεν πέρασαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια βγάζοντας αφρούς από το στόμα με την παραμικρή αναφορά για απόσυρση.

Πρόκειται για το ψευδές παράδειγμα "Αριστερά εναντίον Δεξιάς" που επιδεικνύεται. Απεχθές και επιβλαβές όπως πάντα.

Οι νεοαποικιοκράτες διαποτίζουν για άλλη μια φορά το κοινό με τα ίδια κουρασμένα μαντρόσκυλα της εποχής Μπους- πανηγυρίζουν με παρωχημένα αποφθέγματα του Ρόναλντ Ρίγκαν, τυλιγμένα σε μια αμερικανική σημαία με άρωμα μηλόπιτας. Στρέφοντας τους Αμερικανούς τον ένα εναντίον του άλλου επειδή "δεν αγαπάτε αρκετά τη χώρα σας", "οι μικροί άνθρωποι του κόσμου χρειάζονται βοήθεια και η Αμερική πρέπει να σώσει την κατάσταση"!

Αφήνοντας έξω το γεγονός ότι "χρειάζονται διάσωση" από την καταστροφή που εμείς προκαλέσαμε.

Είναι τόσο εύκολο να πακετάρουμε αυτό το ζήτημα, να του βάλουμε ένα ωραίο φιόγκο και να πούμε: "Η άλλη πλευρά φταίει. Αλλά όχι εγώ, όχι η ομάδα μου!" Αισθάνεται ωραία, είναι ενάρετο, είναι αυτοδικαιωμένο, και είναι επίσης μια κατάφωρη υπεραπλούστευση των γεγονότων- που με κάθε εφικτό τρόπο διευκολύνεται από το σύνολο της άρχουσας τάξης εδώ και δεκαετίες. Όχι μόνο η πλευρά που δεν σας αρέσει.

Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την πτώση της Καμπούλ, είναι ότι ήρθε η ώρα οι Αμερικανοί να ξυπνήσουν και να αναλάβουν κάποιες ευθύνες. Να ρίξουν μια ρεαλιστική ματιά στη φύση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. Όχι τις ανεμίζουσες σημαίες που ανεμίζουν ωμά το: "διαδίδουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία" - ηχηρά αγράμματες ενσταλάξεις που ταΐζονται με το κουτάλι στις μάζες σε ταινίες και στην τηλεόραση υψηλής τηλεθέασης - αλλά απτά γεγονότα σχετικά με το τερατούργημα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Μπορούμε να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι οι επιθετικοί πόλεμοι που δικαιολογούνται με ψευδείς προφάσεις και διεξάγονται κατ' εντολήν των εταιρικών συμφερόντων διαδίδουν με οποιονδήποτε τρόπο την "ελευθερία και τη δημοκρατία" σε όλο τον κόσμο; Το πιστεύουν ακόμα αυτό οι άνθρωποι; Σίγουρα αστειεύεστε. Είναι καθαρά μια εθνικιστική φαντασίωση.

Από την ημέρα που ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ μας προειδοποίησε για ένα αναδυόμενο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα - στο οποίο ο ίδιος ο Αϊζενχάουερ απηχούσε τα αισθήματα του θρυλικού στρατηγού του Σώματος Πεζοναυτών Smedley Butler περίπου 30 χρόνια πριν - όλοι γίναμε μάρτυρες της συναρμολόγησης αυτού του προειδοποιημένου μηχανισμού που καρποφόρησε με γοργούς ρυθμούς.

Η "όμορφη Αμερική" έχει γίνει μια άσχημη εταιρική αυτοκρατορία. Αυτό δεν είναι απλώς μια απαισιόδοξη υπερβολή του ψευδοπροοδευτισμού, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που εδράζεται στη θεμελιώδη αλήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 800 στρατιωτικές βάσεις σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ το Υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει ενεργό προσωπικό σε τουλάχιστον 160 χώρες. Χωρίς να υπολογίζονται οι μυστικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι απόρρητες από το ευρύ κοινό. Ποιο άλλο έθνος μπορεί να υπερηφανεύεται για κάτι τέτοιο; Κανένα.

"Πρέπει να είμαστε ισχυροί επειδή είμαστε ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου!", ισχυρίζονται κάποιοι. Αυτό όμως δεν ισχύει σχεδόν καθόλου, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν και το ισχυρίζονται. Παρά τις κραυγαλέες υποκρισίες και τα σχετικά γεγονότα που θα έπρεπε να έχουν καταρρίψει αυτή τη μυθολογία εδώ και πολύ καιρό.

Εν τω μεταξύ, αν και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς πολέμου για τουλάχιστον δύο γενιές σε όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους ζωντανούς σήμερα δεν μπορεί να θυμηθεί πραγματικά μια εποχή που η Αμερική βρισκόταν σε ειρήνη. Από το 1776 έχουμε εμπλακεί σε κάποια κατάσταση πολέμου για περίπου 228 χρόνια, σε σύνολο 245.

Το να λέμε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς πολέμου είναι υποτιμητικό.

Στην πραγματικότητα, όταν ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό το 2019, τον συνέχισεσε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το πιο πολεμοχαρές έθνος στην ιστορία του κόσμου. Ενώ ο ισχυρισμός αυτός είναι ομολογουμένως αμφισβητήσιμος για τους σπουδαστές της παλαιότερης ιστορίας, δεν είναι χωρίς βάση. Ωστόσο, όσον αφορά τη σύγχρονη εποχή είναι σίγουρα ακριβής.

Τα τελευταία 300 χρόνια καμία άλλη παγκόσμια υπερδύναμη δεν έχει πλησιάσει τόσο κοντά στην επίτευξη κυριαρχίας πλήρους φάσματος σε τέτοια κλίμακα όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επαναστατική τους πόρτα του αέναου πολέμου δεν είναι επίσης χωρίς όφελος για την άρχουσα τάξη. Τα τεράστια κέρδη που αποκομίζονται από τη συνεχή αιματοχυσία είναι αυτά που προσδιορίζουν τη δική μας ως μια κορπορατιστική αυτοκρατορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Πρόσφατες αναφορές έδειξαν ότι οι αποδόσεις των αρχικών επενδύσεων των αμυντικών εργολάβων στον πόλεμο εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Οι κερδοσκοπικές εταιρείες του πολέμου ωφελήθηκαν από τους παράλογους φόνους.

Μια έρευνα του The Intercept ανέδειξε την απόδοση της επένδυσης σε ποσοστό άνω του 900% για ορισμένους από τους μεγαλύτερους αμυντικούς εργολάβους.

Συγκεκριμένα, η Raytheon είχε απόδοση 331%, ακολουθούμενη από τη General Dynamics με 625%. Η Boeing και η Northrop Grumman ήταν μεταξύ των τριών πρώτων που έσπασαν το φράγμα της απόδοσης του εννιακοστού τοις εκατό, κερδίζοντας 975% και 1.196% σε αποδόσεις αντίστοιχα. Ξεπεράστηκε μόνο από τη Lockheed Martin, η οποία απέσπασε ένα επιβλητικό 1.236% απόδοση της επένδυσης.

Όπως αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 σε μια έκθεση από την Open Secrets - μια ανεξάρτητη μη κομματική ερευνητική ομάδα αφιερωμένη στην παρακολούθηση των πολιτικών οικονομικών - πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες που ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια στο Κογκρέσο για να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική (για εμάς τους αγρότες, αυτό θα αναφερόταν ως δωροδοκία).

Οι προαναφερθείσες "Big Five" εργολάβοι αντιπροσώπευαν το απίστευτο 50% του συνόλου των αμυντικών λόμπι το 2020, σε σύνολο 200 εταιρειών. Συνολικά 60 εκατομμύρια δολάρια.

Η σύντομη εκδοχή είναι η εξής: οι κατασκευαστές όπλων πληρώνουν τους πολιτικούς που αποφασίζουν αν θα παραμείνουμε ή όχι σε πόλεμο για να διατηρήσουμε τη σύγκρουση. Όσο οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν ή κάποιος κάπου χρειάζεται "απελευθέρωση", όλοι παίρνουν ένα κομμάτι από την αιματοβαμμένη πίτα.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της εταιρικής αμερικανικής αυτοκρατορίας. Και μέχρι να αλλάξει αυτό, τίποτα άλλο δεν θα αλλάξει.

Μας παρέδωσαν την καταστροφή του Αφγανιστάν σε ασημένιο πιάτο, χτισμένη πάνω σε 20 χρόνια ξεκάθαρων ψεμάτων.

Η πρόσφατη επανεξέταση από τα Wikileaks των πιο καταδικαστικών από τα αρχεία καταγραφής του πολέμου στο Αφγανιστάν, που δημοσιεύθηκαν αρχικά το 2010, καταδεικνύει μέσω των εσωτερικών εγγράφων του Υπουργείου Άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών ότι αυτή η συντριπτική εξαπάτηση ήταν απολύτως σκόπιμη. Το Αφγανιστάν θεωρήθηκε ως χρυσωρυχείο προς λεηλασία και το άφησαν κατεστραμμένο για να κάνουν αυτή τη λεηλασία.

Και στο τέλος όλων αυτών, οι Ταλιμπάν είναι ισχυρότεροι τώρα από ποτέ. Οι Αμερικανοί που είναι εγκλωβισμένοι στους ψευδοηθικιστικούς ηχοθαλάμους τους μπορούν να τσακώνονται πέρα δώθε για το ποιος από τους αγαπημένους τους πολιτικούς θα είχε διαχειριστεί καλύτερα την αναπόφευκτα χαοτική αποχώρηση. Αλλά οι Ταλιμπάν δεν έγιναν έτσι από τη μια μέρα στην άλλη.

Δεν ξεκίνησαν μια εκστρατεία στρατολόγησης μόλις άκουσαν ότι μαζεύουμε τα πράγματά μας και δεν αναζωογονήθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ήταν υπογείως, περιμένοντας. Γνωρίζουν από την εμπειρία τους ότι ο ανταρτοπόλεμος με προσανατολισμό στη μακροπρόθεσμη στρατηγική αποδίδει.

Εξάλλου, ήταν η CIA που εκπαίδευσε τον πρόγονό τους. Φαίνεται ότι δούλεψε...

Επιπλέον, παρά το ότι οι Ταλιμπάν είναι απαίσιοι, ένα μεγάλο μέρος του αφγανικού λαού τους αγκαλιάζει ως τη μόνη εναλλακτική λύση στη βάναυση αμερικανική κατοχή, ενώ άλλοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αλλά πώς γίνεται αυτό, δεν υποτίθεται ότι τους "σώζουμε"; Όπως αποδεικνύεται, το να σκοτώνουμε περισσότερους αμάχους από τους Ταλιμπάν και το ISIS μαζί είναι μια αρκετά κακόγουστη στρατηγική για να γίνουμε αρεστοί στο λαό του Αφγανιστάν. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ τρομοκράτη και "μαχητή της ελευθερίας" και κάποιου που απλά θέλει να φύγεις από τη χώρα του και να τον αφήσεις ήσυχο.

Προφανώς, όταν λεηλατείς και κατακτάς μια αθώα χώρα για είκοσι χρόνια, ριζοσπαστικοποιείς περισσότερους "τρομοκράτες" από όσους θα μπορούσες ποτέ να ελπίζεις ότι θα νικήσεις. Ποιος θα μπορούσε να το προβλέψει αυτό;

Ας ελπίσουμε ότι, μόνο ίσως, ο αμερικανικός λαός θα είναι εκείνος που θα το δει να έρχεται την επόμενη φορά - όταν το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα αναπόφευκτα προσπαθήσει ξανά.

Μπορεί ήδη να προσπαθούν ξανά. Καθώς πολλαπλές ομάδες "λαϊκής εξέγερσης", αποτελούμενες από μαχητές που υποστηρίζονται επίσης επίσημα από δυτικά συμφέροντα, αρχίζουν να κάνουν γνωστή την παρουσία τους. Ο λαός του Αφγανιστάν φοβάται ότι ένας εμφύλιος πόλεμος μπορεί να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Εν τω μεταξύ, οι ομιλούντες και οι "ειδικοί σε θέματα ασφάλειας" προετοιμάζουν ήδη αυτό το αφήγημα, έτοιμοι να το εκμεταλλευτούν και να μετατρέψουν την κατάσταση σε Συρία 2.0.

Είναι απολύτως πιθανό, πρέπει να σκεφτούμε, ότι το τεράστιο πλεόνασμα στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ που άφησαν σκόπιμα πίσω τους και τώρα βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν, ήταν μια υπολογισμένη και σκόπιμη ενέργεια που αποσκοπούσε στην επιδείνωση της κρίσης με τρόπο που να ταιριάζει στις ιμπεριαλιστικές ατζέντες.

Αυτές οι προοπτικές έχουν ήδη αποκτήσει μια ανησυχητική δόση αληθοφάνειας μετά τις τραγικές επιθέσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στις 26 του μηνός, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ISIS. Συμπτωματικά, μόλις μια ημέρα μετά την προειδοποίηση των δυτικών μέσων ενημέρωσης για μια πιθανή επίθεση.

Αυτό από μόνο του είναι απίστευτα ανησυχητικό, καθώς θα πρέπει να έχουμε κατά νου το ιστορικό της εσκεμμένης εξαπάτησης του κοινού από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τις ξένες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Καθώς και το πολλές φορές αποδεδειγμένο και τεκμηριωμένο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Πρέπει να αναρωτηθούμε αν γινόμαστε μάρτυρες μιας επανάληψης της ίδιας τακτικής. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να πέσουμε στην ίδια παγίδα για άλλη μια φορά.

Αρκετά με τους άσκοπους κομματικούς καβγάδες. Ο πολιτικός της προτίμησής σας, ένα κρατικοδίαιτο τσιράκι, ένας δοξασμένος μπράβος του κατεστημένου, δεν θα μπορούσε - δεν θα μπορούσε να το διορθώσει αυτό. Μόνο εμείς έχουμε αυτή τη δύναμη, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το σημερινό σύστημα μας κρατά διχασμένους ο ένας εναντίον του άλλου. Κατακλύζεται από ρηχά και ανούσια ηχητικά τσιμπήματα - στα μ.μ.ε.- που όταν τίθενται σε πραγματικό πλαίσιο, στο πλαίσιο μιας πολύ συνεπούς ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 60 και πλέον ετών, είναι απολύτως κενά.

Μέχρι τώρα το εγχειρίδιο τους είναι προφανές, απλά πρέπει να το διαβάσουμε. Να το διαβάσουμε και μετά να το κάψουμε. Να το κάψουμε αρνούμενοι να συνεργαστούμε πλέον με το σύστημά τους. Με το να μην συμμορφωνόμαστε πλέον, να μην εξουσιοδοτούμε πλέον αυτούς τους ψυχοπαθείς που κλέβουν τα χρήματά μας για να χρηματοδοτήσουν τις θηριωδίες τους.

Μας λένε πάντα ότι άνθρωποι πέθαναν για το δικαίωμά μας να ψηφίζουμε, αλλά ποτέ δεν μας λένε ότι άνθρωποι πέθαναν επειδή τους ψηφίσαμε. Όσο απομονωμένοι κι αν είμαστε από τις συνέπειες, το αίμα εξακολουθεί να είναι εν μέρει στα χέρια εκείνων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα. Αυτή η δήλωση δεν έχει σκοπό να είναι καταδικαστική, αλλά μάλλον να ελέγξει την πραγματικότητα.
Έχουμε τη δύναμη να την αλλάξουμε. Αλλά μόνο αν το κάνουμε μαζί. Η αλλαγή ξεκινά μόνο με την κατανόηση - την κατανόηση της πραγματικής φύσης του γιατί διεξάγονται οι πόλεμοι. Ότι αυτό που μας λένε και αυτό που πραγματικά συμβαίνει, απέχουν μεταξύ τους όσο η νύχτα και η μέρα. Ξεκινάει με την κατανόηση της προοπτικής κάποιου άλλου που ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και που μπορεί να μην συναντήσετε ποτέ. Κατανοώντας το γεγονός ότι όλοι είμαστε απλά άνθρωποι, που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Στη συνέχεια, να ενεργείτε με βάση αυτή την κατανόηση με συμπόνια και μια αποφασιστική επιθυμία για ειρήνη. Γιατί αν μιλήσετε με οποιονδήποτε μέσο άνθρωπο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στον κόσμο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό είναι που πραγματικά θέλουμε όλοι μας.

Μια προσωπική αγαπημένη φράση της Ά. Φρανκ το συνοψίζει πολύ ωραία: "Όλοι ζούμε τη ζωή μας με την πρόθεση να είμαστε ευτυχισμένοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και όμως, όλοι ίδιοι".

Ο εχθρός δεν είναι ο συνάνθρωπός σας. Ο εχθρός είναι το σύστημα που σας κάνει να πιστεύετε ότι ο συνάνθρωπός σας είναι ο εχθρός.

"Ενώ μπορεί να είναι ευκολότερο να απορρίψεις τον εχθρό σου ως κακό, το να τον ακούς για τις πολιτικές ανησυχίες του είναι στην πραγματικότητα ένα καταπληκτικό πράγμα, γιατί όσο ο εχθρός σου είναι ένας υπάνθρωπος ψυχοπαθής που θα σου επιτεθεί ό,τι κι αν κάνεις, αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά αν ο εχθρός σου είναι μια πολιτική, όσο περίπλοκη κι αν είναι - με αυτή μπορούμε να συνεργαστούμε". - Πρώην αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της CIA, Amaryllis Fox, αναφερόμενος στη φύση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση : Α.Τ.