24 Αυγ 2021

Το RNA είναι το μέλλον. Οπότε... τι μπορείτε να κάνετε με αυτό;

Για να αφηγηθούμε την ιστορία του RNA πρέπει να πάμε πίσω στην αυγή της ζωής στη Γη.

Πολύ πριν το DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) εμφανιστεί για να κλέψει τις εντυπώσεις, ήταν το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) που λειτούργησε ως γενετικό πρότυπο για την πρώτη ζωή. Όπως αρμόζει σε ένα πρωτοπόρο μόριο, ήταν πολυλειτουργικό με τρόπους που το DNA δεν είναι: διπλωνόταν, σαν origami, για να σχηματίσει νέες δομές, έκοβε πρωτεΐνες, ξεκινούσε χημικές αντιδράσεις, αντιγραφόταν.

Αλλά το DNA είναι σταθερό και εύκολα χειραγωγήσιμο στο εργαστήριο. Αυτό, καθώς και ο ρόλος του ως φύλακα του γενετικού μας σχεδίου, έχει απασχολήσει την επιστημονική και λαϊκή φαντασία εδώ και δεκαετίες- το RNA - το οποίο μεταφέρει τις γενετικές οδηγίες που περιέχονται στο DNA στο υπόλοιπο κύτταρο - ήταν ο παραγνωρισμένος ξάδελφος.

Όχι όμως πια... Μετά την τεράστια "επιτυχία" των νέων εμβολίων COVID-19 mRNA, οι "επιστήμονες" έχουν επιτέλους το ενδιαφέρον και τη χρηματοδότηση για να αρχίσουν να ξεκλειδώνουν τα μυστήρια του RNA, του αρχαιότερου μηχανισμού της ζωής.

Τα εμβόλια είναι μόνο η αρχή: ελπίζουν ότι σύντομα θα αρχίσουν να θεραπεύουν μια σειρά άλλων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νωτιαία μυϊκή ατροφία, η σχιζοφρένεια και ο καρκίνος.

"Το RNA, για μένα, είναι σαν το επίκεντρο όλης της βιολογίας - πάντα ήταν. Και μόλις τώρα αρχίζουμε να καταπιανόμαστε πραγματικά με την πολυπλοκότητα της εργασίας με το RNA και με το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό", λέει ο βιολόγος RNA Dr Gavin Knott.

Από αριστερά προς τα δεξιά:Chen Davidovich,Traude Beilharz
&  Gavin Knott στα εργαστήρια του  Monash University
Κόψτε τη διπλή έλικα του DNA στη μέση και θα έχετε το RNA. Εξακολουθεί να είναι ικανό να μεταφέρει γενετικό κώδικα, αλλά πιο ευέλικτο και εύθραυστο. Στο εσωτερικό των κυττάρων μας, το RNA χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει αντίγραφα των γονιδίων του DNA και να στείλει τις πληροφορίες εκεί όπου τις χρειάζεται. Σκεφτείτε το DNA ως ένα βιβλίο και το RNA ως φωτοτυπία μιας από τις σελίδες του.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές που ήθελαν να ασχοληθούν με το RNA δεν μπορούσαν καν να αναφέρουν τη λέξη αυτή στην αίτησή τους για επιχορήγηση από φόβο μήπως τους απορρίψουν.

Τώρα ο τομέας είναι καυτός. Υπάρχει έντονος παγκόσμιος ανταγωνισμός για ταλέντα και επενδύσεις...

Ο Δρ Knott ήρθε από το εργαστήριο της βραβευμένης με Νόμπελ αμερικανίδας βιοχημικού Jennifer Doudna (πρωτοπόρος του CRISPR, του εργαλείου που βασίζεται στο RNA και φέρνει επανάσταση στην επεξεργασία γονιδίων) για να ηγηθεί του δικού του εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Monash, το οποίο συγκεντρώνει γρήγορα μια ομάδα ταλέντων στο RNA. Υπάρχει ο Τσεν Νταβίντοβιτς, επίσης από ένα εργαστήριο RNA που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, και η Τρούντε Μπιλχάρζ - μία από τους αληθινούς πιστούς, η οποία εργάζεται πάνω στο RNA πολύ πριν κανείς πιστέψει ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Απέναντι από την πανεπιστημιούπολη ο καθηγητής Colin Pouton έχει εκατομμύρια σε χρηματοδότηση για να δοκιμάσει το πρώτο εμβόλιο mRNA της Αυστραλίας.

"Ξαφνικά βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος όπου βρίσκονται οι θεραπευτικές ουσίες", λέει ο καθηγητής John Carroll, ο οποίος τους προσέλαβε στο Ινστιτούτο Ανακάλυψης Βιοϊατρικής του Monash.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, η Βικτώρια και η NSW έχουν διοχετεύσει εκατομμύρια σε ερευνητικά κονδύλια μονομαχίας για το mRNA, και οι δύο ανταγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο: μια ομοσπονδιακή χρηματοδοτούμενη μονάδα παραγωγής εμβολίων mRNA.

Βρισκόμαστε στην "αρχή του αγώνα", λέει ο καθηγητής William Charman, ο οποίος συμμετέχει στην Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα της mRNA Victoria. Πιστεύει ότι τα εμπόδια εισόδου σ'αυτόν παραμένουν αρκετά χαμηλά ώστε η Αυστραλία να καταστεί σημαντικός παίκτης.

Ο καθηγητής Trent Munro του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Αυστραλίας σε θέματα ανάπτυξης εμβολίων, είναι πιο επιφυλακτικός. Φοβάται ότι μπαίνουμε ακριβώς στην κορυφή του "κύκλου της διαφημιστικής εκστρατείας"...

"Αυτό που με ανησυχεί, λίγο, είναι ότι υπάρχει αυτή η προσδοκία ότι όλη η επιστήμη είναι μεταφραστική, ότι όλη η επιστήμη οδηγεί σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά κέρδη. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική".

Τα φάρμακα αλλάζουν τη χημεία μέσα στο σώμα μας. Το RNA ουσιαστικά επιτρέπει στους επιστήμονες να εκδώσουν ένα σύνολο νέων γενετικών οδηγιών: "Σώμα, άλλαξε τον εαυτό σου". Σε αντίθεση με την επεξεργασία γονιδίων, το RNA είναι προσωρινό - ο κώδικας απορρίπτεται μέσα σε λίγες ημέρες, δεν γίνονται μόνιμες αλλαγές.

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna περιέχουν τον κώδικα RNA για την πρωτεΐνη spike του COVID-19. Όταν εγχέονται, τα κύτταρά μας διαβάζουν τον κώδικα και δημιουργούν αντίγραφα της spike, προκαλώντας με τη σειρά τους το ανοσοποιητικό σύστημα να νομίζει ότι δέχεται επίθεση.
Αυτό ακούγεται πρωτοποριακό. Για τον αναπληρωτή καθηγητή Beilharz, μοιάζει περισσότερο με τις ακατέργαστες ατμομηχανές που κατασκευάστηκαν στην αυγή της βιομηχανικής επανάστασης. Το RNA στο εσωτερικό των εμβολίων είναι αναποτελεσματικό και επομένως ακριβό. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε εμβόλια που κοστίζουν 10 δολάρια, αν πρόκειται να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο", λέει ο καθηγητής Beilharz.

Το RNA μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να εμβολιάζει.


Άλλα φάρμακα χρησιμοποιούν RNA για να κόψουν μια κακοσχηματισμένη ανθρώπινη πρωτεΐνη στο σωστό της σχήμα- δύο έχουν εγκριθεί για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και τη μυϊκή δυστροφία. Ένα άλλο χρησιμοποιεί RNA για να μπλοκάρει τη δράση ενός μεταλλαγμένου γονιδίου, και έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία της Οικογενειακής αμυλοειδούς πολυνευροπάθειας.

Το RNA μπορεί επίσης να συνδεθεί απευθείας με πρωτεΐνες και να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους, ένα άλλο τέχνασμα που δεν διαθέτει το DNA. Μια ήδη εγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική για να εμποδίσει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι, αποτρέποντας την απώλεια όρασης.

Στο μέλλον, τα φάρμακα θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τους διπλούς ρόλους του RNA, απενεργοποιώντας ένα ελαττωματικό γονίδιο και αντικαθιστώντας το με το σωστό σύνολο οδηγιών.

Αλλά η μεγαλύτερη εστίαση παγκοσμίως μέχρι στιγμής είναι ο καρκίνος - μια ασθένεια που συχνά προκαλείται από γονιδιακές μεταλλάξεις. Στείλτε νέες οδηγίες και θα μπορούσατε να σιωπήσετε, ας πούμε, το γονίδιο που προσδίδει αορατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα σε έναν όγκο - επιτρέποντάς του να δεχθεί επίθεση.

Η ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921, και στη συνέχεια της πενικιλίνης το 1942, προανήγγειλε την αυγή της εποχής των χημικών φαρμάκων. Ακολούθησαν οι πρωτεΐνες - τα δομικά στοιχεία του κυττάρου, και στη συνέχεια οι θεραπείες του DNA. "Και τώρα", λέει ο καθηγητής Beilharz, "το επόμενο κύμα είναι το RNA".

Ο Liam Mannix είναι επιστημονικός ρεπόρτερ της The Age και της Sydney Morning Herald.

Πηγή - Μετάφραση/διαμόρφωση/προσθήκες/προσθ.φώτο : Α.Τ.


Α ν τ ι σ τ α θ ε ί τ ε  στην εγκληματική συμμορία του κέρδους παγκοσμίως