22 Απρ 2023

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ''ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΣΧΑ/ΠΕΣΑΧ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ''


Οι 'Ελληνες θεοί δεν έχουν ανάγκη θανάτου και αναστάσεως. Όσον αφορά τον Άνθρωπο, ούτε αυτός έχει ανάγκη αναστάσεως διότι η ψυχή του είναι ΑΘΑΝΑΤΗ!



Οι θεοί των προγόνων Ελλήνων ΔΕΝ ΘΝΗΣΚΟΥΝ άρα ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ. Σύμφωνα με την Πλατωνική φιλοσοφία, οι θεοί είναι Αθάνατοι, Αιώνιοι και Αναφείς (άσαρκοι)!

''Η πραγματική δηλαδή ουσία (των θεών), η αχρωμάτιστος και ασχημάτιστος και αψηλάφητος, είναι θεατή μόνο από τον κυβερνήτη τής ψυχής, τον Νοῦ. Π έ ρ ι ξ αυτής έχει την έδρα του το τής αληθούς επιστήμης γένος.''  - Πλάτωνος Φαίδρος, 247c

• • • •

Ας ξεκινήσουν από αυτή την σημαντική διάκριση όσοι επιχειρούν να συνδέσουν την θεολογική αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων, με την χριστιανική ανάσταση ή άλλες Αδώνιες “αναστάσεις”.

Οι πρόγονοί μας ήταν πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Μην τους υποτιμούμε λοιπόν. Αν επικράτησε σαν έθιμο ήταν οχι διότι πίστευαν στον Άδωνη αλλά μέσα από αυτό οι γυναίκες εξέφραζαν την δική τους θλίψη - δημόσια και από κοινού - για τους δικούς τους νεκρούς, ειδικά όσων νέων είχαν απολεσθεί από τους πολέμους. Για την τότε κοινωνία αυτό ήταν μιά μεγάλη απώλεια και εθιμοτυπική αλλά και της εκδήλωσης του πένθους τους. Κι έτσι, βρήκε καταφύγιο ο δημόσιος θρήνος στα Αδώνια, τα οποία γιά τον λόγο αυτόν έγιναν μιά υπόθεση καθαρά γυναικεία.

Ο θάνατος και η ‘ανάσταση’ τού Άδωνι είχε σχέση με τον ετήσιο κύκλο τής βλάστησης και τής καρποφορίας και ΟΧΙ με την ‘ανάσταση εκ νεκρών’ και συμβολιζόταν με φυτά εντελώς εποχικά, κυρίως με … μαρούλια, αν αυτό σάς λέει κάτι, που είχαν τ α χ ε ί α ανάπτυξη : 

Ἡ ταχεία βλάστησις αὐτῶν τῶν φυτῶν ἐξασφαλίζει ὅτι στήν ἐπόμενη Ἀνοιξη ἡ θρεπτική βλάστηση τῶν ἀγρῶν θὰ βλαστήσει μὲ τὸν ἴδιο τρόπο ἀπὸ τὴν μήτρα τῆς Γαίας.- Ζηνόβιος 1.49

Και σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, μέσα σε αυτούς τούς κήπους ρίχνονταν και μεταλλικά ελάσματα, ώστε η βροχή να βοηθούσε με την οξείδωσή τους, την ενδυνάμωση της γης. Ίσχυε ο επιτάφιος, κάτι που πρόσθεσε και ο Χριστιανισμός για προσυλητιστικά οφέλη τούς τελευταίους ακριβώς αιώνες. Πριν, απουσίαζε εντελώς σαν έθιμο από την χριστιανοσύνη.

Μία προσπάθεια είναι να συνδέσουν την αναξιοσύνη τους με αρχαία Ελλάδα. Γιατί, για το συγκεκριμένο και μόνο έθιμο, άλλο αναγέννηση/ανάσταση φύσης και άλλο ανάσταση εκ νεκρών. Έλεος ...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ''ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΣΧΑ/ΠΕΣΑΧ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ''



Άδωνις σε νεκρική κλίνη - αγγείο από τερακότα, Απουλία 4ος αιώνας Π.Χ .- Μουσείο Νάπολι
Τα Αδώνια, ΠΟΤΈ δεν χρηματοδοτήθηκαν ή επιμελήθηκαν από το κράτος. Εορτάζονταν από ανάμεικτες ομάδες γυναικών (πολίτες και μη πολίτες, τις φίλες, τις συγγενείς, τις γειτόνισσες), οι οποίες συγκεντρώνονταν σε ιδιωτικές κατοικίες, ξεχωριστά από τούς άνδρες αλλά ποτέ κρυφά από αυτούς. Σε σύγκριση με τις άλλες εορτές γυναικών, τα Αδώνια, ήταν μία ανωμαλία ( έτσι το αναφέρουν οι πηγές ), ΔΙΟΤΙ δεν έγιναν ΠΟΤΕ αποδεκτά ως επίσημη εορτή στην πόλη-κράτος των Αθηνών.

Τα Θεσμοφόρια για παράδειγμα, ήταν μία κρατική, επιχορηγούμενη, επιμελημένη εορτή που πραγματοποιούνταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

• • • •

Οι 'Έλληνες θεοί δεν έχουν ανάγκης θανάτου και αναστάσεως. 'Όσον αφορά τον 'Άνθρωπο, ούτε αυτός έχει ανάγκη αναστάσεως διότι η ψυχή του είναι ΑΘΑΝΑΤΗ!

Να αναστηθεί το σώμα; Τι ως ζόμπι;…

ΤΟ ΣΩΜΑ ΘΝΗΣΚΕΙ ΟΧΙ Η ΨΥΧΗ. Η ΥΛΗ ΟΧΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ!

Πως δηλαδή να αναστηθεί κάτι το οποίο δεν πεθαίνει ;;

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΕΙΣ!


Βασικότατο να τονισθεί ότι ανάμεσα στους θεούς των προγόνων μας, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ :

''Εἶναι ἀναγκαῖο νὰ ἐπανατονίσουμε ὅτι στὴν Ἀθήνα, οἱ ἑορτασμοὶ τῶν Ἀδωνίων εἶναι ἡ μοναδικὴ ἀπόδειξη τῆς λατρείας τοῦ Ἀδώνιδος. Δὲν ἔχει βρεθεῖ οὔτε ναὸς (οὔτε καν ἕνας κοινὸς μὲ τὴν Ἀφροδίτη), δὲν ἔχει βρεθεῖ λατρευτικὸ ἄγαλμα, οὔτε ὅνομα ἱερέα, οὔτε ἕνα ἀναθηματικὸ ἄγαλμα.'' - Ἀπολλόδωρος



Βασικό να πούμε πως τα
Αδώνια εορτάζονταν και από άλλους λαούς. Για να φτάσουμε και στην Χριστιανική βίβλο που τον Άδωνι τον συναντάμε σαν.. Αδωνάΐ. Η βίβλος τον αναφέρει ως Αντονάι (אדני) : Κύριέ μου.

''Στο δεύτερο μισό τής πρώτης χιλιετίας Κ.Χ., Ιουδαίοι εισήγαγαν ένα σύστημα γραμματικών σημείων γιά να αναπαραστήσουν τα ελλείποντα φωνήεντα τού συμφωνικού εβραϊκού κειμένου. Σε σχέση με το όνομα τού Θεού, πιστεύεται ότι αντί να εισάγουν τα κατάλληλα φωνηεντικά σημεία ανάμεσα στα σύμφωνα από τα οποία αποτελείται (ΓΧΒΧ) [… δ.λ.δ.—> ΙΕΧΩΒΑΣ..] τοποθέτησαν άλλα φωνηεντικά σημεία με σκοπό να αποτελούν υπενθύμιση γιά τον αναγνώστη ώστε να διαβάζει Αδωνάι (που σημαίνει ''[Υπέρτατος] Κύριος'') ή Ελοχίμ (που σημαίνει ''Θεός'')). - Βικιπαίδεια

Επειδή δλδ θεωρούν ως αμαρτία να τον προσφωνούν με το όνομά του, αντί γιά ΓΙΑΧΒΕ τον λένε Αδωνάΐ/Αντονάι.—Τα Αδώνια έλαβαν οριστικά τέλος από τον Θεοδόσιο (τον γνωστό αιμοσταγή…), προφανώς για να γίνει εν ευθέτω χρόνω... η αντικατάσταση στο όνομα.

• • • •


Η ΟΡΦΙΚΗ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ ΠΟΥ Ο ΕΡΩΣ ΤΟ ΑΝΗΓΑΓΕ ΣΤΟ... ΦΩΣ :


''Πρώτα ήταν το Χάος, η Νύχτα, το μέλαν Έρεβος

κι ο ευρύς Τάρταρος. Δεν υπήρχε ούτε Γη ούτε Αήρ

ουδέ Ουρανός. Στην αρχή μέσα στους απέραντους

κόλπους τού Ερέβους γέννησε η μελανόπτερος Νύχτα

δίχως αρσενική σπορά ένα Ωό.

Από αυτό, σαν πέρασε ο καιρός, βγήκε

ο ποθητός Έρως με τις χρυσές φτερούγες στην πλάτη

που έλαμπαν και γοργός σαν τον άνεμο.

Αυτός έσμιξε στο σκοτάδι με το πτερωτό Χάος

μέσα στον ευρύ Τάρταρο, κλώσησε

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΕΝΟΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΗΓΑΓΕ ΣΤΟ Φ Ω Σ!!!!

Πρωτύτερα δεν υπήρχε το γένος των αθανάτων,

ώσπου ο Έρως ανέμειξε τα πάντα.

Κι όπως ενώθηκαν το ένα με το άλλο,

γεννήθηκε ο Ουρανός, ο Ωκεανός,

η Γαία κι όλο το Αθάνατο Γένος των Μακάριων Θεών...''


«Χάος ἦν καὶ Νὺξ Ἔρεβός τε μέλαν πρῶτον καὶ Τάρταρος εὐρύς·γῆ δ᾽ οὐδ᾽ ἀὴρ οὐδ᾽ οὐρανὸς ἦν· Ἐρέβους δ᾽ ἐν ἀπείροσι κόλποις τίκτει πρώτιστον ὑπηνέμιον Νὺξ ἡ μελανόπτερος ᾠόν,ἐξ οὗ περιτελλομέναις ὥραις ἔβλαστεν Ἔρως ὁ ποθεινός,στίλβων νῶτον πτερύγοιν χρυσαῖν, εἰκὼς ἀνεμώκεσι δίναις.Οὗτος δὲ Χάει πτερόεντι μιγεὶς νύχιος κατὰ Τάρταρον εὐρὺν ἐνεόττευσεν γένος ἡμέτερον, καὶ πρῶτον ἀνήγαγεν εἰς φῶς. Πρότερον δ᾽ οὐκ ἦν γένος ἀθανάτων, πρὶν Ἔρως ξυνέμειξεν ἅπαντα·ξυμμειγνυμένων δ᾽ ἑτέρων ἑτέροις γένετ᾽ οὐρανὸς ὠκεανός τε καὶ γῆ πάντων τε θεῶν μακάρων γένος ἄφθιτον».

(Ορφικός Ύμνος, διασώθηκε από τον Αριστοφάνη, «Όρνιθες, 693 – 702», 8ος – 5ος αιώνας π.Χ.)

ΚΑΙ ΩΣ Φ Ω Σ ΔΕΝ ΘΝΗΣΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

• • • •

ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ (Δαρβινική θεωρία), 'Η ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΔΑΜ ΕΥΑ κλπ, ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΙ ΠΙΘΗΚΟΙ, ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ ΑΠΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ (δλδ σπαρτοί) ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ... ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ, ΚΑΝΤΕ ΠΙΟ ΕΚΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ!!

ΦΩΣ 🌕 || ΣΚΟΤΟΣ ⚫️

• • • •

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ -ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ- ΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΣ, ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ. ΔΕΝ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΛΝΗΤΗ ΜΑΣ, ΑΝΕΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ!! Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΣΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ!!

ΔΙΟΤΙ ...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΤΕΚΝΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΘΕΩΝ ΝΕΑΝΙΣΚΟΙ ΑΙΩΝΙΩΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΘΕΩΤΙΚΗ !! —> OΔΥΣΣΕΑΣ!


ΤΕΛΟΣ


Ελένη Δημητρίου - Διαμόρφωση/φώτο/προσθήκες : Φοίνιξ