22 Μαΐ 2022

Η ελευθερία αρχίζει με την υπέρβαση των ψευδών αληθειών

Ο κρατισμός λειτουργεί μόνο όταν τα ανθυγιεινά, διχασμένα άτομα δημιουργούν μια νοοτροπία "εμείς εναντίον αυτών". Δεν μπορεί να συνεχιστεί αν οι άνθρωποι είναι υγιείς και συνδεδεμένοι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι η ελευθερία είναι πρωταρχικής σημασίας. Εν ολίγοις: ο κρατισμός αποτυγχάνει όταν αρκετοί άνθρωποι επιτύχουν μια αίσθηση ελευθερίας και ευημερίας ΕΞΩ από το κράτος.

Η υπέρβαση του κρατισμού απαιτεί μια ιδιαίτερη γεύση θάρρους που δεν υπάρχει εύκολα στον μέσο άνθρωπο. Είναι ένα είδος θάρρους που πρέπει να γεννηθεί μέσα από μεγάλες ψυχολογικές αναταραχές και το θάνατο της πολιτισμικής προετοιμασίας του ατόμου. Πρέπει να περιθάλπεται και να καλλιεργείται καθημερινά, για να μην γλιστρήσει πίσω στην παθητικότητα ή σε τυπικούς, αναποτελεσματικούς και ξεπερασμένους τρόπους θάρρους. Πρέπει να καθοδηγείται από μια μοναδική και τολμηρή γεύση ηγεσίας: μια ριζοσπαστική ηγεσία που ελέγχει και εξισορροπεί τις δομές εξουσίας και διδάσκει στους άλλους πώς να κάνουν το ίδιο. Αυτός είναι ο αντικρατισμός.

Η ελευθερία αρχίζει με την υπέρβαση των ψευδών αληθειών. Ψευδής αλήθεια είναι κάθε πεποίθηση που θεωρείται άκυρη σύμφωνα με τους συμπαντικούς νόμους. Είναι δική μας ευθύνη και μόνο να το καταλάβουμε αυτό. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει για εμάς. Είναι δική μας ευθύνη και μόνο να αμφισβητήσουμε αυτά που μας έχουν διδάξει.

Αν, όπως προειδοποίησε ο Βολταίρος, "Καμία νιφάδα χιονιού σε μια χιονοστιβάδα δεν αισθάνεται ποτέ υπεύθυνη", τότε ο αντίλογος του αντικρατιστή είναι: αν αρκετές νιφάδες χιονιού αναλάβουν την ευθύνη να αποστασιοποιηθούν από τη χιονοστιβάδα, τότε δεν υπάρχει χιονοστιβάδα...

Διαβάστε περισσότερα »